Пътниците на летище София са се увеличили през май

Заради почивните дни в началото на месеца ръстът е 1.8% на годишна база

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
9.5%

по-малко са излетелите и кацнали самолети на летище София през май
Предпочитаните направления на чартърните полети през май са били сицилианският град Палермо и гръцките острови Санторини и Закинтос.

Пристигащите и заминаващите пътници на летище София са се увеличили през миналия месец в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на компанията. Отчетеният ръст е 1.8%, след като през април имаше спад от близо 5%, а предходните три месеца увеличението беше символично. Общият брой на обслужените пътници през май е бил 316 975. Спад има при излетелите и кацналите самолети, а обемът на товарните и пощенските пратки се запазва на нивото си от миналата година.

Насам-натам

С най-голям ръст на превозените пътници са авиокомпаниите easyJet (ръст от 57%), "България ер" (7%), Turkish Airlines (8%). Повече пътуващи са отчели и Wizz Air, Alitalia, Air Malta, El Al, Aeroflot. Пътувалите по международни редовни линии са с 3% повече в сравнение със същия период на миналата година. Ръст от 8% има през май и при пътниците на туристическите чартърни полети. "Бългериан ер чартър" е превозила три пъти повече български туристи (2900) в сравнение с май миналата година.

Това се дължи на празничните дни в началото на месеца, посочват от летище София. Предпочитаните направления са сицилианският град Палермо и гръцките острови Санторини и Закинтос. Чуждестранните чартърни авиокомпании са обслужили с 18% повече туристи от 2012 г. С 11% по-малко са пътувалите по вътрешни линии – 15 815.

За разлика от нарастващия брой на пътниците излетелите и кацналите самолети спадат с 9.5% на годишна база през май. За миналия месец те са били общо 3662 при 3934 за миналата година. Най-голямо е намалението на полетите по вътрешни линии. При международните линии изоставането от предходните месеци до известна степен се компенсира от увеличените честоти по маршрутите на "България ер" и от двете нови дестинации на easyJet от София до Лондон ("Станстед") и до Берлин ("Шьонефелд").

През май чартърните полети са се увеличили с 10%, а бизнес полетите с 5%. Общият обем на товарните и пощенските пратки за изминалия месец на 2013 г. е 1440 т, с което се запазва нивото от миналогодишния период.

Нови линии

Летни чартърни вериги до Анталия ще се изпълняват от "България ер", Turkish Airlines и Sunexpress, а турските авиокомпании Pegasus и Onur Air ще превозват туристи до Бодрум.

Още от Капитал