🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво казват предприемачите за протестите

Несигурността пречи наравно с политическите назначения, смятат представители на бизнеса

Поредният ден на протест срещу кабинета "Орешарски"
Поредният ден на протест срещу кабинета "Орешарски"
Поредният ден на протест срещу кабинета "Орешарски"    ©  Георги Кожухаров
Поредният ден на протест срещу кабинета "Орешарски"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Камен Колчев, главен изпълнителен директор на "Елана финансов холдинг"

Средата не е здравословна

Политическият хаос в момента не допринася за здравословна бизнес среда. Бизнесът има нужда от предвидимост и ясно очертани планове за стимулиране на икономиката и за дълго отлагани реформи на сектори. За съжаление новото правителство и Народното събрание от първия си ден се занимават основно със силовите структури на страната и назначенията, свързани с тях, вместо да се води дебат за икономиката. Тя е оставена на заден план. Социалните мерки ще отговорят на някои от исканията на хората, но те са харчене на пари. Трябва да има визия как ще се стимулира бизнесът, за да произвежда и да има какво да се харчи. Положително е намерението за разплащане на задълженията към фирмите до края на август, но КРИБ не вижда каква е рамката на икономическата политика на това правителство, нито сме свидетели на диалог и обсъждането й.

Светослав Глосов, собственик на "БИАД-С"

Надявам се на стабилност

В момента след тези чести смени на три правителства - две редовни и едно служебно, все още не могат да се нормализират плащанията. Надяваме се да има стабилност в следващите месеци, тъй като строителният бизнес в България разчита над 80% на обществени поръчки, които пък почти изцяло са финансирани със средства от европейските фондове. Чуждестранните инвестиции са почти нулеви. Всички изчакват, за да разберат какво ще се случи, и дори и тези, които са имали някакви планове за строителство, не смеят да предприемат инвестиция заради политическия риск. Предложените от кабинета "Орешарски" мерки са краткосрочни и биха успокоили ситуацията, но в момента не изглежда, че се мисли дългосрочно за бизнес средата. Бизнесът очаква стабилност и прогнозируемост, но в момента не може да се каже, че те съществуват. Протестите, голяма част от решенията на парламента и правителството са израз на една нестабилна политическа среда, която няма как да се отрази добре на бизнеса.

Борислав Малинов, съсобственик на "Норд холдинг", председател на Българската асоциация по рециклиране

Не искаме оставка, но не харесваме назначенията

Смятаме, че не трябва да се сваля правителството, тъй като предстои усвояване на средства от еврофондовете и едно такова сътресение ще се отрази пряко върху инвестициите в България по тази линия. От друга страна, не сме съгласни с тези политически назначения, особено на областни управители - обещаха ни експертно правителство, а то изглежда полуполитическо. Ние сме за стабилност на правителството, защото бизнесът в България има нужда от глътка въздух.

Не сме доволни обаче от пакета спешни мерки, предложени от правителството. Увеличаването на минималната работна заплата например не ни помага, а означава допълнителни разходи. Не виждаме конкретни мерки за намаляването на лицензионните и разрешителните режими, а те ни пречат. В момента не виждаме нещо, което ще стимулира икономиката, и затова искаме повече подкрепа за бизнеса, за да може той да продължи да храни хората. Не сме доволни, че не се посочва откъде ще се вземат пари за финансиране на предлагания от правителството социален пакет. Без работещ бизнес, без чуждестранни инвестиции, без спокойна политическа и икономическа среда няма как да се увеличи брутният вътрешен продукт. Според нас при по-сериозна политическа криза би трябвало всички политически фигури в правителството да бъдат заменени с експертни.

Николай Хаджидончев, генерален мениджър на Teva - България

Тази ситуация не помага на никого

В момента тази нестабилност не помага на никого. Бизнесът нормално зависи от доброто планиране и от стабилните политически условия в държавата. Всяка ситуация като тази в момента, в която липсва стабилност и доверие в институциите и техните действия, се отразява негативно на бизнеса. В същото време хората са прави да искат промени за по-добро, но се нуждаем от това максимално бързо да намерим формула, която да стабилизира ситуацията, преди да е станало късно.

Елена Маринова, президент на "Мусала софт" 

Нямаме притеснения за държавните поръчки

В момента ситуацията в страната не се отразява на бизнеса, защото работим предимно с чуждестранни компании. Протестите са в извънработно време, а и все още не са дали конкретни икономически ефекти. Ефектът зависи от икономическата политика и цялостното състояние на икономиката. Имиджов негативен ефект би имало, ако се стигне до сблъсъци и по-голяма политическа нестабилност. Събитията трябва да са дългосрочни, за да повлияят на нашите клиенти. Нямаме притеснения и за държавните поръчки, защото са много малък процент от нашия бизнес. Освен това за момента протестите не се отразяват и на тях, защото това са дългосрочни проекти, които си вървят - имат си финансиране, срокове и т.н. Проблем би било да дойде правителство с грешна икономическа политика. Например с идеи за промяна на данъчните ставки, които биха имали негативен ефект.

Ангел Вукадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Притеснени сме от липсата на ресорен зам.-министър

До неотдавна имахме ситуация, при която държавата беше яростен инструктор и се опитваше да вземе цялото управление, като едновременно с това не осигуряваше добри услуги за пасажерите на задната седалка. След това пътниците от задната седалка се сдърпаха с инструктора и той взе че се отказа частично. После избрахме друг инструктор, надявайки се, че ще бъде едновременно добър навигатор и салонен управител. Оказа се, че не може да се очакват такива неща от него, защото започна да върши неадекватни неща. В крайна сметка сега всеки се кара/бие с всеки и автомобилът стои на място. Стопаджиите ни отминават и ще ни отминават, докато в автомобила всички са едни срещу други.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • - 24
  • + 14

  Най-сетне! Някой да каже, че това положение е лошо. Ама не сте казали колко още по-лошо може. В някои държави има омиротворителни сили и цивилните сами се трепят по-между си. Но ние няма да станем такива надявам се.
  Не искам избори и смяна на правителство. Против съм и аз срещу такива назначения. Протестите показват, че вече няма търпимост срещу това. Но и правителството на ГЕРБ също отпадна от липсата на търпимост срещу очевадни практики. Да не забравяме и тогавашните назначения и как се управляваше държавата, как се отнемаше бизнес и как деня почваше и свършваше с една личност, която сега се държи като обидено дете в ъгъла и самия той ще ревне за себе си, че не му се обръща внимание, а се налага да твърди, че щяло да има арест, че ще го убиват там и ахаа да ме просълзи. Да напомним колко хора умряха от снайпер или изобщо не ги намериха, въпреки охраната.
  Не е хубаво да говоря така, ама на - и на мен ми идва отвътре.
  Капитал, напишете нещо за идиотската единна сметка на НАП, че на много хора е причерняло и имат какво да кажат.

  Нередност?
 • 2
  malkatasepiq avatar :-?
  malkatasepiq
  • - 4
  • + 39

  абе,защо ли няма цигани на протестите?

  Нередност?
 • 3
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА
  • - 2
  • + 29

  назрява революция !

  Нередност?
 • 4
  bajtan avatar :-|
  dark'star
  • - 11
  • + 3

  Вероятно предприемачите казва, че при първия катаклизъм, на който не са му платили заплата ще им запали нещо или ще ги ступалка за спомен... Българин неплатени сметки няма и за отмъщение давност няма. Да се крият дорде е време ...

  Нередност?
 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya
  • + 4

  ----------Нямаме притеснения за държавните поръчки----------
  Ама как ще имате притеснения, то нали всичко си е по старо му.

  Нередност?
 • 6
  fve avatar :-|
  Федор Езерский
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#1] от "jelezen":

  За идиотската единна сметка ще е хубаво от Капитал да попитат НОИ, просто да разберат хората как са започнали отсега да се притесняват за догодина, когато започнат да заверяват осигурителният стаж на самоосигуряващите се лица.
  Иначе едно хубаво нещо има - Орешарски спомена да се пипне там до края на август нещо. И на практика решението е елементарно, и не е нужен парламента - просто трябва да се "пипне" или направо да се поусложни Декларация 6, за да се наместят нещата.
  Но до момента положението си е таковало такованката. Един приятел ЧСИ ми вика "ако аз правех такова разпределение на сумите, щяха да ме разсипят от дисциплинарната комисия" :-)

  Нередност?
 • 7
  mishoboss. avatar :-|
  Mihail Panayotov
  • - 3
  • + 5

  Много добра статия, Капитал.
  Един от проблемите на бизнеса е, че не е представен в парламента. И това е от доста дълго време. Партията на бизнеса е дясна, а традиционното дясно е в набутано тъмния ъгъл. Тези протести не са приятни на никого, но те са необходимост. Държавата бе поета от едни лица, които ще я водят в грешна икономическа посока. Посока изток и Кремъл, не посока запад и бизнес!

  Нередност?
 • 8
  bulgarian_26 avatar :-|
  bulgarian_26
 • 9
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • + 5

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Веднъж сметката, втори път изтриха достъпа ни до задълженията - не се виждат, трети път вадим едно удостоверение по чл.87 две седмици.
  Тове е едната дирекция във Варна. При обявени два телефона на сайта и чрез официално писмо, че сме вече там от тази година, звъниш като идиот и си викаш кво става, има ли живи хора там.
  Еле, вдигна го едната кака и с троснат тон ми даде три номера.
  И почна едно звъненне и никой не вдига. Ама те, видиш ли, на двата номера телефоните имали повреда и имали заявка за нещо си, а третия номер - другаря е в отпуска. И ми дава още два номера.
  Два дни никой не вдига. Е, накрая разбрах, че единия е болничен, а другия се върнал от некъде си. И така две седмици.
  Трябваше да се обадя и кажа, че заявлението за пълен достъп е при тях по е-път и на ХАРТИЯ, имам обратна разписка и име на получилия....
  Невероятен абсурд. Строшихме телефоните, нервите ми - майната им.
  Почувствах се като идиот и почнах да си мисля, че нещо аз не правя както трябва.

  Нередност?
 • 10
  galio avatar :-|
  galio
  • + 2

  [quote#4:"t' Ankus"]Българин неплатени сметки няма и за отмъщение давност няма.[/quote]

  хубав лаф :)

  Нередност?
Нов коментар