Сладък бизнес

Потреблението на шоколад в света ще нарасне, прогнозират от Euromonitor

Очакванията на анализаторите са пазарът на шоколадови продукти да нарасне с 12% през следващите пет години
Очакванията на анализаторите са пазарът на шоколадови продукти да нарасне с 12% през следващите пет години
Очакванията на анализаторите са пазарът на шоколадови продукти да нарасне с 12% през следващите пет години    ©  Reuters
Очакванията на анализаторите са пазарът на шоколадови продукти да нарасне с 12% през следващите пет години    ©  Reuters

Шоколадът често е определян като едно от най-големите удоволствия от нашето ежедневие. Обичан от малки и големи, той несъмнено носи удоволетворение сред потребителите, голяма част от които не разбират, че закупувайки сладкото удоволствие стават част от глобален пазар на прогнозна стойност от 196 млрд. долара. В доклад на базираната в Лондон Euromonitor International, посветен на пазара на шоколадови продукти, се посочва, че ръстът до 2018 г. при продажбите на какаовия продукт ще бъде значително по-голям от този при други сладкарски изделия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vesko_dechev avatar :-P
    Веселин Дечев
    • - 1
    • + 3

    Четирите основни групи храни:
    1. здравословни, но гадни на вкус,
    2. вредни за здравето, но вкусни,
    3. храни, които Ви правят дебели и грозни,
    4. яж и умри!

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 5

    "едно е сигурно- пазарът на шоколадови продукти със сигурност не се поддава напълно на ефектите на кризата."
    И добре, че е така! :)
    Увеличавало се търсенето на шоколад по чисто здр. причини... Бих добавила - и по рекламни също. Улавям се, че шампоанът и балсамът ми за коса са с добавки от шоколад и кератин; чета романа "Шоколад", отчупила парче истински черен шоколад - може да звучи налудничаво, но пък колко е приятно... :)

    Нередност?
  • 3
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 5

    Най-вкусното шоколадово нещо, което съм вкусвала са белгийски ръчно направени шоколадови бонбони. Купуват се на килограм, аз си взех от почти всички видове по 1 брой. Слагаш си бонбончето в устата и го оставяш само да се стопи и да те изпълни с наслада ...мммм. :)

    Нередност?
  • 4
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • + 6

    [quote#0:"статията"] Потреблението на шоколад в света ще нарасне[/quote]
    Мдаа, определено имам пръст в тази работа...

    Нередност?
  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 3
    • + 5

    ''Принос има и ИНОВАТИВНИЯТ маркетингов подход на имена в бранша като Kraft Foods Inc., Nestlé S.A. и Ferrero SpA group. Той се изразява предимно в посочване на плюсовете за здравето, различни сертификати за качество и по-атрактивни опаковки.''

    Маркетинговият подход на мулти-мутро-националите, изброени по-горе се изразява в една дума МАМЕНЕ/ЛЪГАНЕ на потребителите! 'ИНОВАЦИЯТА', описана в статията, да се посочват 'здравословността' и 'качеството' на продукта, не е нищо друго освен ПОДВЕЖДАНЕ на купувачите. Защото точно тези три гигантски корпорации-престъпници са тези, които УНИЩОЖИХА истинските продукти, в случая шоколада, но са сложили мръсните си ръце върху почти всичко, което се смята за хранителен продукт! Т.н. 'шоколад', който те продават съдържа множество вредни за здравето съставки; често не съдържа какаово масло, а растително хидрогенирано или дори масло (дали е краве изобщо не се знае). Логично е, че те отчитат увеличаване на продажбите, защото съставът на техния 'шоколад' е така измислен, че да води до истинско пристрастяване - поради високото съдържание на мазнини, захар и някои други съставки. Дори и уж натуралните им шоколади вече не са такива и са доста меки даже при нормална температура (защото не са правени с какаово масло, а с растително или животинско). Успоредно с подмяната на съставките на шоколадовите изделия, тези престъпни и цинични мошеници прогресивно намаляват грамажа, докато оставят непроменен размера на 'атрактивните' опаковки. Така непосветеният и разсеян купувач си мисли, че купува същия продукт, в същото количество, както и преди няколко години! Така се оказва тройно и четворно прецакан - купува в по-малък грамаж, по-скъп и по-вреден за здравето продукт, който обаче го стимулира да консумира все по-големи количества.

    ''Друга интересна тенденция е потреблението на шоколад с чисто здравословни мотиви.''

    Тази тенденция не е интересна, а е иронична и даже трагична, защото увеличаването на консумацията на шоколад по 'здравословни' причини става паралелно с фалшифицирането именно на полезните му съставки, следователно трябва да очакваме негативен ефект върху здравето.

    Нередност?
  • 6
    bramasole avatar :-?
    bramasole

    До коментар [#4] от "ПАВЛА - సటోరి":

    Какъв шоколад предпочиташ?

    Нередност?
Нов коментар