Новият брой: Магистрален грабеж

Ниската производителност на труда в България е проблем

Ниската производителност на труда в България е проблем

Фил Филипов, собственик на Kaelble, пред Капитал Daily

13345 прочитания

© Капитал


Фил Филипов е роден в България, емигрира млад в САЩ, живее в Германия и Франция. Той е специалист по "реанимация" на компании с финансови затруднения. В кариерата си е "съживил" 40 фирми, изпаднали в несъстоятелност, а рекордът му като мениджър е да управлява 22 предприятия едновременно. В момента оздравява германската компанията Kaelble, която има 240 служители. През 2009 г. Филипов купи изпадналото в затруднения германско предприятие за производство на тежки машини Atlas, след което го стабилизира. В момента в България се произвеждат няколко модела строителни машини на компанията.

Кой е моментът, в който една фирма търси вашата услуга?

- Никога не правя първата крачка. Обикновено компаниите търсят хора като мен, когато са наясно, че ситуацията около тях е много зле. Тогава ми предлагат да ги купя. Последната компания, с 240 работници, която купих преди около месец, се казва KaelbleGmbH и е позиционирана в Германия. Произвежда тунелни машини, лазерни продукти, цилиндри. Собствениците ми казаха, че от "Каелбле" са на загуба през последните 7 години. Предложиха ми да я купя и да я "съживя" и аз се съгласих.

В България също имате бизнес...

- Да, аз съм свързан с няколко компании, за които се явявам нещо като банкер и доставчик. В тези предприятия работят около 100 души. Всъщност целта ми е да докарвам работа в България и от 7-8 години сме направили заедно с партньорите ми доста успешни проекти.

България и в Германия вашите компании правят приблизително едни и същи машини. Къде са разликите?

- Преди да говорим за заплащане, нека да си кажем някои неща за манталитета. Най-дисциплинирани, най-обучени и най-всеотдайни към работата си в света са германците и японците. Българската работна сила е на по-ниско ниво, защото й липсва добра дисциплина и няма манталитет да се стреми към качество. Нека сега да го кажа и като предприемач - ако трябва да направя една машина в България, тя трябва да ми струва минимум 20-25 на сто по-евтино. Иначе защо да идвам? При равни други условия имам високи транспортни разходи, защото произвеждам в България, но не произвеждам за България.

И тази по-ниска цена на продукта ще бъде само заради евтината работна ръка?

- Относителният дял на цената на работната сила в себестойността на продукцията, която произвеждаме в Германия, е около 25-30 на сто. В България този процент е около 18-20 процента. Разбира се, в България ми е много по-евтино да наема индустриални площи, имам и други по-ниски разходи като данъци и такси. Така че поевтиняването на българския продукт не е само заради цената на труда.

Нека да поговорим колко прави един работник за мен в България в сравнение с един работник, който работи за мен в Холандия или в Германия. Ще ви кажа, че разликата в заплащането е около 5 пъти. Но производителността на моя български работник е около 30 на сто от производителността на немския и на холандския. От моята гледна точка излиза така - при 5 пъти по-ниско заплащане и три пъти по-ниска производителност българският работник получава около 20-30 на сто по-малко от немския си колега. И ще добавя - не е важно само колко получаваш, но и какво можеш да купиш с тези пари.

Какво ще стане, ако замените част от немските работници с български? Да допуснем, че ще им се наложи да работят и произвеждат по немски стандарти, но ще получават 20-30 на сто по-ниска заплата. Не е ли изгодно?

- Аз и сега командировам български инженери в немските фабрики. Но само временно, а не постоянно. Защото, ако пресметна разходите за път, храна, престой, спане, той ми излиза по-скъп от немския инженер. Затова обикновено вземам български инженери и работници за конкретно обучение, а не за да работят постоянно в чужбина. Целта ми е българският инженер да достигне заплата от около 1000 евро, което е около 2.5 пъти по-малко от един германски. Но с днешния курс от 2 лева за 1 евро това е невъзможно. Затова и няма много инвестиции в момента в България. Сметката на инвеститора не излиза.

Какво да се прави, когато сметката не излиза?

- Има много възможности. Можем да отидем в Полша или пък в Турция. Полша няма валутен борд, тя е по-близо до Германия и има атрактивни индустриални зони. Турция е голям пазар и заплатите са по-малки, отколкото в България. Това не значи, че прекратявам бизнеса си в България, но търся начини да произвеждаме за българския пазар или за по-близки пазари, а не за немския пазар. Продължавам да считам, че България може да бъде конкурентоспособна на западния пазар. Очаквам повече стабилност в държавното управление, по-ясни и конкурентоспособни условия за инвеститорите, така че да нямат страх и по-висока производителност на българския работник.

Чий е проблемът с производителността - на работника или на работодателя?

- От моя опит в 15 държави по света, в които съм правил бизнес, никога не съм видял лоши работници. За сметка на това съм се нагледал на мениджъри и работодатели, които като че ли се срамуват да отидат долу във фабриката и да видят какво става. Деветдесет и пет на сто от работниците ще направят достатъчно добре това, което искаш и за което плащаш.

Тогава мога ли да поискам да увеличат производителността на труда, да кажем, три пъти? Мисля, че да. Трябват условия, организация и стриктно плащане на работника. Няма смисъл от това работодателят да се надлъгва с работника, като не му плаща според труда. Защото служителят винаги ще го надхитри, като почне да работи по-малко, отколкото му плащат. Мисля, че при комунизма това беше много ясно. Работим на пазарен принцип, където всяко нещо си има цена и ако искаш да го притежаваш, трябва да платиш цената.

Фил Филипов е роден в България, емигрира млад в САЩ, живее в Германия и Франция. Той е специалист по "реанимация" на компании с финансови затруднения. В кариерата си е "съживил" 40 фирми, изпаднали в несъстоятелност, а рекордът му като мениджър е да управлява 22 предприятия едновременно. В момента оздравява германската компанията Kaelble, която има 240 служители. През 2009 г. Филипов купи изпадналото в затруднения германско предприятие за производство на тежки машини Atlas, след което го стабилизира. В момента в България се произвеждат няколко модела строителни машини на компанията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


39 коментара
 • 1
  borko99 avatar :-|
  Борко

  Бизнес имаме , но той замира, нищо не върви в България, каквото и да се отвори не потръгва и рано или късно фалира.

 • 2
  kiro1234 avatar :-P
  kiro1234

  "От моя опит в 15 държави по света, в които съм правил бизнес, никога не съм видял лоши работници. За сметка на това съм се нагледал на мениджъри и работодатели, които като че ли се срамуват да отидат долу във фабриката и да видят какво става. Деветдесет и пет на сто от работниците ще направят достатъчно добре това, което искаш и за което плащаш."

  Горното трябва всички български мрънкащи "Бизнесмени" да го научат наизуст и да го прилагат.

  Шапка му свалям на този човек.

 • 3
  v_l avatar :-|
  v_l

  Така си е .... трябва и да се работи освен само да се мрънка за по високи заплати, а после да се оказва, че то реално 80% от времето прекарано на работа сме си чоплили носа или сме се бъхтали, ама мега неефективно.

  Освен това пазарния принцип добре, ама за да има чувствителен растеж неизбежно трябва да има и един момент, когато ще се работи повече отколкото се получава насреща.

 • 4
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Прав е човека... поне в основни линии

 • 5
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  Добра но противоричива статия.
  Това изказване :
  Но производителността на моя български работник е около 30 на сто от производителността на немския и на холандския

  комбинирано с това :
  Деветдесет и пет на сто от работниците ще направят достатъчно добре това, което искаш и за което плащаш.

  за съжаление показват типично българско мислене


 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Не може да има добра производителност на труда.. даже ако работещите работят по 100 часа на седмица, ако голяма част имотите - основният актив на държавата стоят неизползвани, и рушащи се.

  Не може в едно село да имаш 100 коня, образно казано, но да ореш само с 30, а другите да стоят заключени. Колкото и да се напъваш, няма как да стигнеш производителността на 100. Да не говорим, че цената на тия които се използват скача много неоправдано.

  http://mickideas.blogspot.com

 • 7
  _az_ avatar :-|
  _az_

  Ето един истински мениджър, а не като нашите - меринджеи ...

 • 8
  blue_apollo avatar :-|
  blue_apollo

  Когато българите отидат да работят в чужбина да не би да работят по-малко от местните? Напротив, даже повече, защото имат мотивация, която тук им липсва. Освен заплащането има и други неща, които в България просто липсват. Няма отношение, няма похвали. Само намусени шефчета и некадърници, които се издигат за сметка на можещите. А когато усетят, че някой работи добре го товарят с най-много работа, а други си клатят...каквото имат за клатене според половата си принадлежност. Друг проблем е, че собствениците на българските компании в масовия случай са и техни мениджъри - нещо за което не всеки става. Страх ги е да си наемат някой, който да управлява нещата вместо тях от най-тъпо балканско тесногръдие и мнителност.

 • 9
  v_l avatar :-|
  v_l

  До коментар [#8] от "blue_apollo":

  Пропускаш факта, че говориш за българи с достатъчно западен манталитет. Такива не се задържат дълго у нас по обясними причини. Иначе казано, ако вземеш средностатистическия български работник, той ще си работи точно толкова неефективно и там ... да на кажа още по неефективно. Защото не са един и два примерите, когато като му отпуснеш малко края (похвали, бонус и т.н.) и нашенеца реши, че е хванал господ за шлифера и го удря през просто и ти се качва на главата.
  Докато сме на принципа "никога не могат да ми плащат толкова малко, колкото малко аз мога да им работя" ще е така ...

 • 10
  izabell avatar :-|
  izabell

  Българина гледа на работата "през пръсти" само тук,да ви кажа ли защо,щото жизненият стандарт е нисък.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход