Manpower: За над 2000 работни места не могат да се намерят служители

Пазарът на труда може да разчита на бежанците, за да се справи с предизвикателствата, коментират от компанията

Интегрирането на бежанците на пазара на труда ще е благоприятно за здравните и пенсионни фондове в България.

Безработицата се увеличава, но в същото време има и голям брой свободни места, за които е трудно да се намерят подходящи кадри - тенденция, която се засили застрашително през последните няколко години, отчитат от българското представителство на консултантската компания в сферата на човешките ресурси Manpower. Техните данни показват, че в момента има над 2000 работни места, за които не може да се намерят веднага служители, защото те трябва или да преминат през дългосрочно обучение, или да се промени акцентът на изискваните компетенции. От компанията обаче предлагат и няколко решения за справяне с проблема.

Да приемем бежанците

Ако България отвори границите си и приеме бежанците, това ще има положително отношение и на пазара на труда, който е изправен и пред предизвикателството на застаряването на население. "Ако на тези хора бъде дадена работа и влязат в икономиката ни като равноправни участници на пазара на труда - с осигуровки и разходи, ще има благоприятно развитие за тях самите и за българските здравни и пенсионни фондове. След 20 - 30 години работещите ще са абсолютно недостатъчни, за да издържат с осигуровките си останалата част от населението. Имаме нужда от повече наети хора, а бежанците са сред най-заинтересованите да останат тук и да работят", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Стратегии за развитие

Според Василева е важно да се създадат работни групи от държави експерти, HR и образователни специалисти, които да търсят дългосрочно решение на проблема с ножицата между търсенето и предлагането на работа. А на ниво компании – да се направи преценка дали да се отдели време за допълнително обучение, или да се назначават хора с необходимите умения и след това да се обучат.

От Manpower настояват и за анализ на това за кои компании България е атрактивна и от какви кадри ще имат нужда, както и кои чуждоезикови комбинации са най-търсени и нужни.

Според консултантите важен момент за решаване на проблемите на пазара на труда е и нуждата от регламентиране на почасовото заплащане и наемане на служители. Като добър пример те посочват Израел, където се провеждат IT обучения за млади жени, като впоследствие те могат да работят почасово от дома си и да продължават да се грижат за семействата си.

Бихте ли наели на работа бежанци, ако държавата поеме частично разходите за тях? Гласувайте в анкетата на karieri.bg тук.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  "След 20 - 30 години работещите ще са абсолютно недостатъчни, за да издържат с осигуровките си останалата част от населението" - демографския ритник съчетан с отсъствие на държавна икономическа стратегия и кадрова политика.

 • 2
  dimitarbt avatar :-?
  dimitarbt

  Ако го разбирам правилно - Българите не са подходящи защото няма време и желание да бъдат обучавани "дългосрочно" (според написаното) а дивите Азиатци дето дори местния език не знаят са повече от подходящи...
  На първо четене е смешно а след това става жалко. Никакво ли родолюбие ли не остана? Дори и така оплуваните Цигани да са тези на които бихме помогнали. 100% са по добри от тази напаст която иде.

 • 3
  cuklio avatar :-|
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.

  Добре де посо§ете ги тези 2000 работни места какви са.Ако е за ядрени спецове или програмисти .... е трудно се намират кадри.Но и сред бежанците не вярвам да има такива.Ако е за "хигиенистки" с 2 висши и поне 3 езика тогава няма как да намерят.Общо взето статията не казва нищо а само се поовърта около темата за бежанците.

 • 4
  nea avatar :-|
  nea

  Доста примитивно написана статия -- много под нивото на Капитал. Наистина, интересно е да се разбере какви са тези 2,000 свободни места, за които няма хора. И ако са високотехнологични -- по-добре забравете бежанците като идея за запълването им

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  След като не може да се намерят служители, явно офертата не е добра - увеличават работодателите 2 пъти заплатата и ако пак няма желаещи.. утрояват и т.н. сигурен съм ще се намерят хора. Пазар му се вика на това.

  Обратното също е вярно, ако един човек не може да си намери работа дълго време, значи много пари иска или е ниско квалифициран. Намалява исканата заплата веднъж , втори път и т.н. докато намери работодател. Или си увеличава квалификацията или я сменя. Тук обаче се намесва и държавата и казва - не може да си намалявате цената под МРЗ и Минималните осигурителни прагове. Ще стоите гладни, но под тая заплата няма да падате. И ако в София такъв проблем няма, то в малките населени места.. проблемът съществува и е много голям.

  http://mickideas.blogspot.com

 • 6
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Тази девойка от Менпауър дали знае какво изобщо говори? Мяза ми на доста под изискваното ниво за нейната длъжност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал