"Уинслоу" вече е земевладелeц №2
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

"Уинслоу" вече е земевладелeц №2

"Уинслоу" вече е земевладелeц №2

След покупката на мажоритарен дял в "Агро финанс" дружеството вече притежава 324 хил. дка

Гергана Михайлова
19266 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Фондът за земеделска земя "Агро финанс", който доскоро беше контролиран от компании около Цветан Василев, вече има нов мажоритарен собственик. Името му не е изненада за пазара, тъй като от няколко седмици той активно изкупува през борсата дяловете на основните акционери в дружеството. Това е учреденото през тази година дружество "Уинслоу ленд инвест", което съобщи във вторник, че вече притежава 76.31% от капитала на фонда. Това го превръща във втория по големина собственик на земеделски земи в България с общо 324 хил. дка, от които 140 хил. дка идват чрез придобивката на "Агро финанс".

Делът е придобит за почти 58 млн. лв. Това е втората голяма сделка на "Уинслоу" за тази година. През май те придобиха и дружеството за земя на "Винпром Пещера"  - "Омега агро". Тогава цена не беше обявена, но със сигурност е от порядъка на няколко десетки милиона лева.

Пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Уинслоу ленд инвест" Борислав Петков заяви, че основната цел на това обединение е да се извърши комасация на земеделските площи, което да подпомогне обработването им. По думите му зърнопроизводството няма да е приоритетно направление при стопанисването на площите. Бизнесът на компанията е основно в отдаване на земя под аренда, като дружеството обработва 70 хил. дка от притежаваните площи.

Как се става голям

"Уинслоу ленд инвест" е част от "Уинслоу груп" на братята Иван и Яник Мекушин, чийто основен бизнес е в областта на недвижимите имоти. Компанията навлезе на пазара на земеделска земя в началото на тази година, като през май купи от "Винпром Пещера" дружеството "Омега агро инвест" с притежаваните от него 160 хил. дка. Малко преди смяната на собствеността директорът на "Омега агро" Борислав Петков пое ръководството на "Унслоу". Преди сделката купувачът притежаваше скромен портфейл от обработваеми площи, но след придобивката той набъбна на 184 хил. дка.

Първата крачка към "Агро финанс" бе направена на 25 октомври, когато през борсата бе купен пакет, представляващ 32% от капитала на земеделския фонд. Продавач бе "Кооп инвестмънт", като цената на сделката бе 24.6 млн. лв. На 31 октомври през борсата премина голям обем от 14.1 млн. акции на "Агро финанс" за 33.2 млн. лв. Дни по-късно E. Miroglio Finance и "Никкомерс 01" ЕООД разкриха, че са се разделили с дяловете си в дружеството, представляващи съответно 22.07% и 16.77%. Остава без отговор кой е продавачът на останалите 1.6 млн. акции, но може да се предположи, че това са фондовете на КТБ, тъй като това съответства на общата експозиция на "ДФ КТБ Балансиран" и "ДФ КТБ Фонд акции". Освен това през последните две години се очерта тенденция дружества, гравитиращи около банкера Цветан Василев, които бяха навлезли в "Агро финанс", да започнат постепенно да се изтеглят от него. По данни от акционерната книга към месец май КТБ също е акционер, притежаващ 7.8% от "Агро финанс". Другият по-голям акционер остава "Кооп инвест", чийто дял е 12.25%.

На въпрос как са финансирани покупките на дялове в "Агро финанс" Петков посочи, че са ползвани банкови кредити, както и собствени средства. Информация по темата отказа и Иван Мекушин, съсобственик в "Уинслоу груп". В търговския регистър няма вписани залози нито на дружеството купувач, нито на собственика.

По отношение на задължението за отправяне на търгово предложение към останалите акционери в "Агро финанс" Борислав Петков също бе лаконичен. "Ще направим всичко, което се изисква от закона", посочи той, но допълни, че не прави покупки на всяка цена.

След сделката

"Агро финанс" е акционерно дружество със специална инвестиционна цел, което бе създадено през 2006 г. Основната му дейност е покупко-продажба на земеделски земи и отдаването им под аренда (в момента са отдадени 99% от притежаваните земи). Средната рента за стопанската 2012/2013 г. е 32.65 лв. на декар. Към 30 септември средната цена на придобитите от дружеството земеделски земи с включени разходи е 306.87 лева за декар. Общо инвестираните средства възлизат на 43.3 млн. лв. 

Сега средната оценка на декар земеделска земя от портфейла е около 570 лв., което отговаря на нивата на пазара в момента, обясни Петков. "Ако трябваше на първичен пазар да се купят тези 140 хил. дка, те биха ни излезли по-скъпо", посочи още той.

По думите му на пазара на земя тепърва ще има още подобни сделки, особено от чуждестранните инвеститори. "От множеството ми разговори с тях, които съм провеждал, всички споделят, че не виждат перспектива да се борят с тази действителност, която е в момента. Но тъй като аз съм вече 9 години в този бизнес, напълно съм наясно какво трябва да се направи. Това е комасация. В момента покупката на "Агро финанс" бе именно това. Ние имаме реалната възможност в около 50 землища да комасираме терени и ще го направим", декларира Борислав Петков.

"Уинслоу ленд инвест" стъпва като голям играч на пазара със стратегия за следващите 7 години. Тя включва въвеждането на нов тип отношения между собствениците на земя и земеделските производители, обясни Петков. "При всички положения през 2014 г. имаме амбицията да дадем нова посока в поземлените отношения. В момента подготвяме изключително амбициозна програма за земеделските производители, където рискът при обработването на земята да бъде поравно разделен между собственик и ползвател", посочи ръководителят на "Уинслоу ленд инвест". Борислав Петков допълва, че като собственик те активно ще участват в планирането на продукцията, която ще бъде засята от арендатора. Най-вероятно ще се постави акцент върху зеленчукопроизводството в Южна България. Според него доходността от 10%, която ще бъде преследвана от мениджмънта, не може да бъде постигната само с приходи от аренда, а трябва и да се насочи ресурс към земеделски дейности.

Ако обобщим - 2013 г. беше рекордьор по големи сделки. Освен двете транзакции на "Уинслоу" лидерът на пазара на земеделска земя "Ромфарм компани" придоби фонда "Серес", с което увеличи портфейла си до над 900 хил. дка.

Фондът за земеделска земя "Агро финанс", който доскоро беше контролиран от компании около Цветан Василев, вече има нов мажоритарен собственик. Името му не е изненада за пазара, тъй като от няколко седмици той активно изкупува през борсата дяловете на основните акционери в дружеството. Това е учреденото през тази година дружество "Уинслоу ленд инвест", което съобщи във вторник, че вече притежава 76.31% от капитала на фонда. Това го превръща във втория по големина собственик на земеделски земи в България с общо 324 хил. дка, от които 140 хил. дка идват чрез придобивката на "Агро финанс".

Делът е придобит за почти 58 млн. лв. Това е втората голяма сделка на "Уинслоу" за тази година. През май те придобиха и дружеството за земя на "Винпром Пещера"  - "Омега агро". Тогава цена не беше обявена, но със сигурност е от порядъка на няколко десетки милиона лева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Не вярвам голямата печалба да идва от отдаване земя под аренда.Заради такива едри собственици дивидентите от наемите на земеделска земя са ниски.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Та след тая информация - за какъв мораториум става реч, за каква напоена с кръв земя?

 • 3
  vance avatar :-|
  vance

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Как да набиеш в главите на хората, че тоя мораториум е само прах - това е въпросът.

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#2] от "D-r D":

  [quote#2:"D-r D"]Та след тая информация - за какъв мораториум става реч, за каква напоена с кръв земя? [/quote]
  За руснаци може.

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  Аха. Успели са да станат втората по големина помпа на субсидии. Дето по принцип са за фермери. Производители.

  А коя е първата по големина помпа?

 • 6
  kotaran avatar :-|
  ниКой

  Искам да попитам, тези които разбират от земеделски бизнес, в коя страна в ЕС има такива големи собственици на земя? Просто не разбирам за какво става дума. Чел съм земЛеделския закон от времето на Стамболийски, а и по късните, наистина не разбирам?!

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Това е учреденото през тази година дружество "Уинслоу ленд инвест", което съобщи във вторник, че вече притежава 76.31% от капитала на фонда."

  Е това каква публична компания е?

 • 8
  fatality avatar :-|
  Лола

  До коментар [#6] от "ниКой":

  Положението е същото, нали основната причина земята у нас да не е толкова апетитна за чужденците е, че не е окрупнена. Отделен е въпросът, че според Европата трябва да се върви вече към обратния процес, който ще стимулира развитието на малките семейни ферми и биоземеделието.
  Иначе у нас най-големия собственик на земеделска земя си остава Държавния поземлен фонд и вниманието ни трябва да е насочено към това какво се случва там, кой и как придобива разни земи в замяна на какво.

 • 9
  anelia_p avatar :-|
  Андромаха

  "От множеството ми разговори с тях, които съм провеждал, всички споделят, че не виждат перспектива да се борят с тази действителност, която е в момента. Но тъй като аз съм вече 9 години в този бизнес, напълно съм наясно какво трябва да се направи. Това е комасация. В момента покупката на "Агро финанс" бе именно това. Ние имаме реалната възможност в около 50 землища да комасираме терени и ще го направим", декларира Борислав Петков. "

  Комасацията е доста добър метод да се спестят разходи и да се подобри производителността. Групирането на по-малки рапзръснати имоти за сметка на тяхното удеряване и даване на частниците за по-големи, определено е крачка към подобряване положението на дребните производители и тяхното отксъване от големите арендатори.

 • 10
  forza avatar :-|
  forza

  Хм, злите езици твърдят точно обратното - че всъщност Уинслоу става част от "мустакатата" пещерска група и голямото задружно корпоративно-търговско семейство.

  Та няма много значение кой кого точно купил и как точно са се уедрили. Финансирането е ясно откъде е, затова и го няма видимо в ТР.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK