Пазарът на лоши дългове са активизира

Колекторската Kredyt Inkaso регистрира по-голяма активност в предлагането на несъбрани вземания

Днвеник    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Раздвижване на пазара на лоши дългове засичат през първите седмици на новата година експерти от полската Kredyt Inkaso, която развива дейност и в България. Специалистите от колекторската фирма посочват, че основна роля за това имат банките, които се опитват да изчистят от балансите си лошите кредити. Съществен импулс за ускоряване на процеса дават телекомуникационните и ютилити компаниите, както и телемаркетинг услугите.

От Kredyt Inkaso споделят, че в момента на пазара се появяват за продажба задължения, формирани през 2008 г., което показва значително забавяне на процеса по прехвърляне на тези портфейли, спрямо ситуацията в останалите държави в региона. Това са просрочия с повече от хиляда дни, които се изкупуват на много нисък процент от фирмите за събиране на дългове. Процесът би могъл да се ускори значително, ако подобно на Румъния или Полша България въведе данъчни преференции за финансовите институции, които правят постъпления за изчистване на лошите дългове от балансите си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар