Ревизия води до промени в борсовите индекси

Най-големи са разместванията при BG BX 40

След като порасна с 43% през 2013 г., SOFIX продължава напред, пробивайки психологическото ниво от 600 пункта
След като порасна с 43% през 2013 г., SOFIX продължава напред, пробивайки психологическото ниво от 600 пункта    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
След като порасна с 43% през 2013 г., SOFIX продължава напред, пробивайки психологическото ниво от 600 пункта
След като порасна с 43% през 2013 г., SOFIX продължава напред, пробивайки психологическото ниво от 600 пункта    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Три месеца след като беше въведен в търговията, борсовият индекс BG BX40 претърпя и първата си промяна. Акциите на седем от 40-те дружества, включени в него, отпадат, за да освободят място за по-ликвидни компании, с които през последните шест месеца е реализиран и по-висок оборот в търговията. Ревизията обхваща и другите три индекса на Българската фондова борса, като промяната не засяга само този на сините чипове SOFIX. Подобно преразглеждане на измерителите на търговията се извършва по план два пъти в годината. Така, ако през следващите месеци не настъпят някакви извънредни събития, които да наложат размествания, следващото подобно пренареждане на дружествата в индексите може да настъпи в началото на септември. Макар и рутинна, процедурата има потенциал да даде отражение върху търговията на пазара на акции, тъй като инвеститорите често правят портфейли, повтарящи структурата на индексите. Това може да доведе до разпродажби на акции от изпадащите дружества и покупки на тези, които влизат в индексите.

Какви са промените

Седемте дружества, които излизат от широкия индекс, са "Енерго-про мрежи", "Българска роза-Севтополис", "Фазерлес", "Албена инвест холдинг", "Булленд инвестмънтс", "Албена" и ТБ Корпоративна търговска банка. На тяхно място застъпват "Петрол", "Билборд", "Проучване и добив на нефт и газ", "Спарки Елтос", "Енерго-про продажби", "Свилоза", "ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп". Завръщането на дистрибутора на горива беше очаквано, тъй като през декември и януари в сделки през борсата бяха прехвърлени над 80% от капитала му, което доведе до смяна на мажоритарния собственик. Както "Капитал" писа, контрол над компанията придобиха дружества, косвено свързани с най-големия й кредитор - Корпоративна търговска банка. Предстои да бъде извършена и смяна в ръководните органи на "Петрол", като от тях ще отпаднат досегашните основни фигури в компанията Митко Събев и Денис Ершов.

Освен в BG BX40 промяна настъпва и в индексите BG REIT и BGTR30. От състава на имотния измерител, в който участват общо 7 дружества, отпада "Болкан енд сий пропъртис", а на негово място влиза "Супер Боровец пропърти фонд". С четири компании се извършва ротацията и при равнопретегления бенчмарк - досегашните му членове "Фазерлес", "Булгартабак холдинг", "Булленд инвестмънтс" и "Болкан енд сий пропъртис" се заменят от "Спарки Елтос", "Агро финанс", "Албена инвест холдинг" и "Сила холдинг". Промените и при трите индекса ще влязат в сила на 24 март, с което на инвеститорите се дават две седмици, за да реагират на разместванията.

SOFIX проби нивото от 600 пункта

Ревизията на индексите се извършва в момент, когато те отбелязват силен растеж. През миналата седмица SOFIX прескочи поредната психологическа граница при 600 пункта, която не беше пробивал от 2008 г. За първите два месеца на годината от януари досега той е пораснал с повече от 23%. С над 21% се е покачил и BG BX40, който се счита за по-надежден измерител на пазара, особено след трансформацията му от BG40 в сегашния му вид. На фондовата борса се увеличават и оборотите от изтъргувани ценни книжа, а пазарната капитализация на публичните компании е нараснала с близо 15% до 9 млрд. лв.

Още от Капитал