Новата програма "Региони в растеж" ще финансира 67 града

До края на месеца българското предложение ще бъде внесено в Брюксел

Финалната версия на оперативна програма "Региони в растеж" остава с 67 града, които ще могат да кандидатстват за средства по нея. Това стана ясно при представянето на проекта от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Европейската комисия настояваше подкрепата по програмата да бъде сведена до по-ограничен брой населени места. Българската страна ще отстоява сегашното число с мотива, че така ще се насърчи икономическото развитие на регионите и преодоляването на разликите между тях. Следващата седмица оперативната програма ще мине за одобрение от кабинета, а в края на месеца ще бъде изпратена на Европейската комисия. Общо средствата по нея през новия програмен период са 1.589 млрд. евро с включено национално съфинансиране от 15%.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Тази "министърка" за момента изглежда просто некадърна, но съм готов да се обзаложа, че ще излезе по-изпечен мошенник и от крадеца Гагаузов! Много добре знае, че е по-добре да крадеш от множество дребни проекти, които тук таме са под рехаво наблюдение, отколкото от няколко мащабни, които Европа следи под лупа.

 • 2
  denitza avatar :-(
  DeHu

  Естествено, повечето пари за София!

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Снимката разказва повече отколкото 1000 думи...

 • 4
  simo87 avatar :-|
  simo87

  До коментар [#2] от "DeHu":

  Статията е манипулативно написана или умишлено или поради недостатъчен журналистически капацитет и преписване на прес-съобщенито на Министерството на регионалното развитие.

  Съвсем невярно е, че София получава най-много. София получава 140 млн. от 1589 млн. евро, което е едва около 9 % от общите средства, при положение, че в София живеят около и над 20 % от населението на страната и генерират над 40 % от БВП на страната. Мисля, че това е крайно несправедливо разпределение на средствата, но пък отново ще има пари за спортни площадки за по един милион в села с няколкостотин души население.

 • 5
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  "...Най-много пари по оста за градско развитие са предвидени за инвестиции в подобряване на средата (паркове, градинки, площади...), както и за енергийна ефективност..."!

  Е, сега градското развитие, няма как да ни се размине! Разбити улици, скапани водопроводи и канализация, кучета и мизерни панелки! Обаче градинки и площади приоритет! Енергийна ефективност, както и досега - няма да има!
  Накратко - другарите се готвят да сгънат 1 млрд. евро! Честито!

 • 6
  pag avatar :-?
  pag

  [quote#4:"simo87"]при положение, че в София живеят около и над 20 % от населението на страната и генерират над 40 % от БВП на страната.[/quote]

  Хайде, не се възбуждайте толкова. Ако всичко отива за София, след 50 години може и 80% от населението да живее там. С призивите си работите "против" качеството на живот в София, не "за".....

  БВП-то няма да е толкова впечатляващо като се махне потреблението на държавните чиновници и оборотите на големите фирми, регистрирани в София, но опериращи из цялата страна.
  Бих помолил някой да ми изброи 5 предприятия, които ПРОИЗВЕЖДАТ нещо, с над 1500 работници всяко, намиращи се в София........

 • 7
  pag avatar :-P
  pag

  [quote#5:"tww09306483"]Енергийна ефективност, както и досега - няма да има! [/quote]

  Ако си бяхте дали труда да отворите графиката, щяхте да видите, че най-много пари са предвидени именно за "Енергийна ефективност"........

 • 8
  zoroaster avatar :-|
  zoroaster

  На всички по малко равно на нищо!

 • 9
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  До коментар [#6] от "pag": БВП се брой там, където е произведен, а не където е регистрирана фирмата. А бюджетници има навсякъде.

 • 10
  simo87 avatar :-|
  simo87

  До коментар [#6] от "pag":

  Икономиката на България отдавна се гради основно на сектора на услугите, отдавна "произвеждането" не е основното у нас.
  А в София работят много чужди фирми, които предлагат услуги на чужди пазари, но чрез офисите си в София. В цялата страна има около 50 работодатели с над 1500 работници, така че имаш грешно разбиране за мащаба.

  Ето, ти един линк, да се осведомиш и да видиш колко услуги се развиват в София.

  http://www.capital.bg/shimg/oo_2103459.jpg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход