Пенсионните компании с по-високи приходи и печалба

Броят на новите осигурени за първото тримесечие е по-малко от 31 хил. души

Пенсионните компании са увеличили приходите и печалбата си през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Освен че си е осигурил повече приходи от основна дейност и инвестиции, секторът като цяло е успял да ограничи разходите си и това е довело до ръст в крайния финансов резултат (виж графиката).

Всички пенсионни компании имат повишение на общите приходи, но при някои се забелязва значителният дял на покачване на постъпленията извън основната дейност. Това може да са резултати от инвестиции на собствени средства, както и различни други приходи, например наеми. Особено силно е това при "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", и двете свързани с публичния холдинг "Химимпорт".

Борсова печалба

При "Съгласие" например от 6.4 млн. лв. постъпления само 3.8 млн. са от такси и удръжки. Това означава, че останалите са дошли извън основната дейност на пенсионната компания. Доста силно се увеличава оборотът на "Пенсионноосигурителен институт" спрямо март миналата година, но дружеството тръгва от ниска база и като сума ръстът не е толкова значителен.

Изпълнителният директор на ПОК "Съгласие" Милен Марков обясни пред "Капитал Daily", че специално при тях повишението на другите приходи е основно от преоценка на собствени инвестиции. Дружеството е имало акции на "Химимпорт", чиято цена се е качила и това е довело до ръста. Марков добави, че повишенията, които наблюдаваме на Българската фондова борса, са се отразили добре и на компаниите, и на доходността на фондовете. По данни на КФН към края на март средната доходност, изчислена на база 24 месеца назад, е 6-7% за година.

Стагнация на труда

Това е и една от причините активите, които управляват, да се повишат значително – за една година ръстът им е с 22%, до 7.23 млрд. лв. От началото на тази година увеличението е с 6%. На този фон обаче има и лоша новина – броят на новите осигурени продължава да е малък – от началото на годината те са 30 564 души. Милен Марков коментира, че това едва ли ще се промени скоро, като се има предвид ниската раждаемост в България.

Той обясни, че предишни години е имало освен млади, които сега започват работа, и много други, излезли от сивия сектор благодарение на различни програми за заетост. Когато започнат да се осигуряват на трудов договор, те трябва да изберат сами  пенсионна компания или да бъдат разпределени в такава, където да правят вноски в универсален фонд.

"Ако започнат да идват емигранти, картината може и да се промени, но няма как да очакваме голям ръст, дори по-скоро ще видим застой на новите клиенти и лек спад", прогнозира Марков.