С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
38 6 сеп 2014, 9:39, 45374 прочитания

Българска бактерия в Манхатън

Как местен пробиотик стана най-продаваната хранителна добавка в Ню Йорк

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Български продукт рядко става топ стока в американски град. Такава е историята на разработен в страната пробиотик, който от май е най-продаваната и скъпа хранителна добавка досега в Ню Йорк сред още 59 подобни продукта, които подпомагат имунитета. Продуктът е на компанията Proviotic - съвместно българо-американско предприятие, което се налага на пазара само половин година след като приключва дългият етап на клинични проучвания, потвърждаващи ефективността му.

Да откриеш продукт


Proviotic е леко изменено название на пробиотик, като V означава, че добавката е натурална, не съдържа лактоза, соя, глутен и е подходяща за вегани, вегетарианци, хора, нетолерантни към лактозата (млякото) и за всички, които искат да водят здравословен начин на живот.

След пробива в САЩ производителят планира да продава добавката в Канада, Великобритания, а след това в целия Европейски съюз. Близка цел са и азиатските пазари, тъй като според медицински проучвания около 70% от населението там е нетолерантно към лактоза, разказва Кирил Петков, акционер в Proviotic. Петков е завършил Harvard Business School, основател и преподавател е в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет, който пък е връзката към Харвардския институт за икономически стратегии и конкурентоспособност, управляван от проф. Майкъл Портър. Освен преподавател Кирил Петков е сериен предприемач, твърд в разбирането си, че за да може България да подобри стандарта си на живот, трябва да изнася иновации с висока добавена стойност.

В основата на успеха на добавката на американския пазар са множеството специалисти от България и съвместните усилия на българската фирма Genesis, която има патент върху щамове от бактерията и произвежда добавката, учените от Медицинския университет – София и Българската академия на науките, които изследват качествата на бактерията Lactobacillus bulgaricus. А резултатите от техните проучвания на свойствата на щама са потвърдени впоследствие от лабораторията на Harvard medical school.



"Вярвам, че не трябва да се правим на американци, за да продаваме в Америка. Трябва да наблегнем на уникалното в българските продукти, за да бъдем на пазара. Откривателят на Lactobacillus bulgaricus д-р Стамен Григоров е направил невероятен подарък на страната ни преди повече от 100 години. По принцип откривателите кръщават бацилите на своето фамилно име. Той обаче е кръстил бактерията на името на България и така свойствата й са популярни навсякъде по света и се асоциират със страната ни", коментира Петков.

В случая с Proviotic става въпрос за един от около 300-те щама на лактобактерията, който има изцяло растителен произход – получен е от цветовете на високопланинско кокиче и се отглежда не в млечна среда, а изцяло в растителни сокове.

Бърза помощ за соковете

Шествието на добавката в Манхатън започнало преди две години, когато съвместната американско-българска компания Juice press отворила първоначално 5, а след това 20 магазина за биофрешове от плодове и зеленчуци в Ню Йорк. Биопродуктите без пестициди, храните за вегани и вегетарианци са изключително търсени в САЩ и фирмата бързо разраснала бизнеса си. Една опаковка от 400 милилитра 100% натурален сок се продава за 12 долара. Фирмата производител обаче се притеснявала дали в пресните сокове няма да започнат да виреят вредни бактерии и затова решила да потърси начин за природосъобразна консервация за няколко часа. "Притеснявахме се, че чистите фрешове могат да станат отлична среда за развитие на болестотворни бактерии", разказва Кирил Петков.

По принцип храносмилателната система е дом на около 100 трилиона бактерии, чийто баланс е в основата на имунитета на човека.

Затова Петков се свързал с компанията за производство на закваски Genesis в България, тъй като имал първоначална информация, че съществува щам на българската лактобактерия, който унищожава причинителя на стомашна язва хеликобактер пилори и други вредни бактерии. "Генезис лаборатории" (работещи под бранда Genesis) имат 22-годишен опит в производството на закваски за млечната, месната индустрия и пробиотиците и изнасят около 96% от продукцията си в 19 страни по света, сред които и САЩ.

"Поръчката" на Кирил Петков била особена – той искал бактерия с растителен произход, която да вирее във фрешове и по никакъв начин да няма досег с мляко, соя или глутен. Оказало се, че такъв щам съществува и той е изолиран от кокиче. С него трябвало да се направят опити върху най-разпространените бактерии, които предизвикват чревни проблеми – ешерихия коли и салмонела. Затова Петков се обърнал към Медицинския университет – София, където получил помощта на ръководителя на университетската лаборатория по медицинска микробиология проф. Иван Митов и към завеждащия лабораторията по млечно-кисели бактерии и пробиотици в Института по микробиология на БАН доц. д-р Светла Данова.

"Оказа се, че точно този щам излъчва бактериоцини, белтъчно вещество, способно да убива вредните бактерии и да подпомага онези, които укрепват имунитета", коментира д-р Росица Тропчева от лабораторията по млечно-кисели бактерии и пробиотици на Института по микробиология на БАН.

"Лактобацилът е уникална бактерия, която природата е подарила на Балканите. Мъчно ми е, когато дългогодишни разработки остават в хладилника и на страниците на научните трудове. Възвращаемостта при нас не е като в IT сектора, но когато науката и бизнесът си сътрудничат, те могат да излязат на много пазари", казва доц. Светла Данова.

За да продава на американския пазар, Кирил Петков решил да потвърди резултатите от проучванията на щама в БАН и в лабораторията на медицинския университет в Харвард. Проф. Андрю Ондердонк, завеждащ лабораторията там, потвърдил резултатите, получени в БАН. Така продуктите на Juice press получили допълнителна доза сигурност.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Да пазиш традицията "Под Балкана" Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

6 дек 2019, 332 прочитания

Производители на светове Производители на светове

Българската компания за виртуална реалност ZenArt разработва различни сюжети, включващи истински и легендарни места

29 ное 2019, 3658 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Съединението прави растежа

Компанията за софтуерен аутсорсинг Scale Focus има амбицията да се превърне в еталон за това как се прави бизнес в България

Още от Капитал
Има ли спасение за "Топлофикация София"

Общинското дружество е в критично състояние, но ръководството му твърди, че има въможноти за стабилизиране

Производители на светове

Българската компания за виртуална реалност ZenArt разработва различни сюжети, включващи истински и легендарни места

Кой кой е при дигиталните портфейли в България

Седем компании вече предлагат безконтактни плащания и операции с телефон в страната, но използването остава слабо

Нов кмет, нова такса смет

Една от основателните причини за ръста на местните данъци и такси е увеличената цена за депониране, кои са другите

Нова концепция: Bagri by Boykovski

"Искаме да придадем повече характер на заведението и на храната, която предлагаме"

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10