Вече нито една организация на работодатели не подкрепя пенсионните промени

Вече нито една организация на работодатели не подкрепя пенсионните промени

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев промени становището си след среща с останалите членове на управителния съвет

Десислава Николова
10347 прочитания

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Ако приеме промените в пенсионния модел, които бяха окачествени от частните фондове като национализация, парламентарното мнозинство ще престъпи волята на всички четири работодателски организации.

Причината е, че и единствената организация, която до момента подкрепяше с известни условия меморандума, който правителството и синдикатите подписаха в неделя, промени тона. Това е Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е разгледала позицията си на заседание на Управителния съвет в сряда вечерта.

Там се е решило, че не са приемливи идеите родените след 1959 г. да имат право да прехвърлят партидите си от втория стълб в Националния осигурителен институт и младите хора да бъдат служебно разпределяни в НОИ.

Изненадващо КРИБ подкрепи чрез свой представител в бюджетна комисия меморандума, а след това председателят й Кирил Домусчиев и изпълнителният директор Евгений Иванов бяха поканени на среща от вносителя на поправката - финансовият министър Владислав Горанов. Днес обаче Домусчиев изтъкна в интервю по радио К2, че ситуацията около меморандума е скандална и отбеляза, че разглеждането на поправките трябва да се отложи.

"Скандално е това, че КРИБ и останалите работодателски организации не бяха поканени, което си е едно бягство от европейките ценности", отбеляза Домусчиев. По думите му организацията е за един диалог по темата, който трябва да приключи до 31-ви март и да се вземе най-доброто решение, така че не трябва да се взимат решения на всяка цена, бързи и необосновани, без конкретни разчети.

Той допълни, че едно от последствията от прехвърлянето на средства от универсалните към държавните фондове би било прекратяване на депозити и теглене на пари от банки, което от своя страна ще намали и кредитирането, ще има и голяма разпродажба на държавни ценни книжа, което ще понижи тяхната доходност. "Ще има и отражение върху борсата, защото много от фондовете, за да си осигурят ликвидност, ще пристъпят към масова разпродажба на акции. Сложна е темата и не трябва така да се тръгва от днес за утре да се пишат закони и то без участието на нашите експерти от работодателските организации", отбеляза Кирил Домусчиев.

Водещата Илиана Беновска отбеляза, че има съмнения, че някои от пенсионните фондове инвестират в свързани лица и не обезпечават със съответните инструменти тези инвестиции и попита КРИБ може ли да изиска информация от КФН. Домусчиев отговори, че това е било първото нещо, което КРИБ са поискали, за да могат да излязат с компетентно становище и да се търси след това какъв е вариантът, защото има и добри пенсионни фондове. "Работа на КФН е да следи тези неща, за да не се стигне някой ден до ситуация, подобна на тази с КТБ", каза Домусчиев. Той не можа да отговори на въпроса дали са минали 14 дни, откакто КРИБ са попитали КФН за състоянието на пенсионните фондове и ако са минали, смятат ли по Административно-процесуалния кодекс да сезират Административния съд за липса на такъв отговор, тъй като не е проверил сроковете.

Очаквайте подробности.

Ако приеме промените в пенсионния модел, които бяха окачествени от частните фондове като национализация, парламентарното мнозинство ще престъпи волята на всички четири работодателски организации.

Причината е, че и единствената организация, която до момента подкрепяше с известни условия меморандума, който правителството и синдикатите подписаха в неделя, промени тона. Това е Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е разгледала позицията си на заседание на Управителния съвет в сряда вечерта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  kolio__ avatar :-|
  kolio__

  Разгеле, открихте топлата вода... :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  osho avatar :-|
  osho

  Има една добра и една лоша новина в историята с Пенсионните фондове. Лошата е, че "тъмните сили" отново опитват да докопат държавни ресурси и действат чрез правителството, което се е обявило уж против тях, срещу мафията, срещу ДПС, за реформи и прочие...

  Добрата е, че изостреният обществен рецептор все повече няма да допусне опитът им да се получи. Медиите дискутират, големите организации, свързани с икономиката реагират...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Няма разумен довод в панически порядък да се отменя един пенсионен модел, който работи от 1998 г и да се заменя с незнайно какво.

  Предложението на ГЕРБ не е подкрепено с анализи, с експертни мнения, с икономическа обосновка какви биха били ползите и вредите от подобен трус в системата. Всъщност казват, че е подкрепено само от синдикатите, а те пък твърдят, че са искали друго, ама сано е тръгнала приказката...

  Предложението за демонтиране на пенсионната система е подкрепено само с чисто аритметическяи довод, че в бюджета на НОИ ще се вливат едни милиони всеки месец. Няма аргумент как това би се отразило на тези, чиито пари се насочват по подразбиране към НОИ, няма аргументи какво би станало с фондовия пазар, когато ПОД вкупом поискат да осребрят инструментите, в които са вложили вноските на осигуряващите се.
  Елементарното мислене на факторите в ГЕРБ не стига, явно, до размишления как да се разшири капиталовия елемент в пенсионната система за сметка на солидарния модел, който по чисто демографски причини е все по-неадекватен, защото в съотношението плащащи/пенсионери все повече ще се увеличават вторите.
  С такива спонтанни решения в неделя вечер ГЕРБ отново демонстрира нисък експертен капацитет, вземане на първосигнални решения и силовото им налагане без да се съобразяват с правилата.

  Всъщност г-н Борисов и дружината му нищо не са научили от краха на предишното си управление. Не са могли да направят и никакви изводи и от катастрофата на кабинета Орешарски.

  Пои-добре да си ходят преди да са направили по-големи бели...

 • 4
  val71 avatar :-|
  val71

  Браво на КРИБ - по-добре късно отколкото никога.

  Нещо дочувам, че по време на неделната среща двата синдиката ги облажли с някакво държавно финансиране, за да подкрепят и прокарат идеята за национализацията. Той затова сигурно Пламен Димитров е загубил човешки образ и е налетял да се бие с Каролев.

 • 5
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  До коментар [#3] от "D-r D":

  +++++++

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Но в днешния брой на вестник Стандарт КРИБ са казали нещо много вярно. По-конкретно, някой си Евгени Иванов от КРИБ иска одит на инвестиционните портфейли на всички фондове, защото цитат: "не бихме желали след 4-5 години да осъмнем с криза като в КТБ". Не го знам кой е Евгени Иванов, но прави добра услуга на всички. Аз също искам същото, ама съм никой и няма да ме послушат.

 • 7
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  "не бихме желали след 4-5 години да осъмнем с криза като в КТБ".
  До коментар [#6] от "cinik":

  Този е изпълнителен директор,а председател е Кирил Домусчиев.
  "След като във вторник бюджетната комисия в Парламента прие за 20 минути скандалното предложение, Горанов се срещна единствено с Домусчиев и изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов. Попитан защо дискутира само с тях, при положение, че има общо четири работодателски структури, Горанов отговори, че така е преценил. Със сигурност така е преценил, защото знае, че няма да му направят проблем. Има синдикатите на своя страна, ще размаха КРИБ, като работодател одобряващ поправките и ще даде на началника си Бойко Борисов удобно обяснение за национално съгласие."-Тези смятат че пенсионните фондове са мошеници и затова са поискали одит.Което не е лошо.Нали,едни мошеници да искат контрол върху други мошеници,печелим всички.

 • 8
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  До коментар [#6] от "cinik":

  "За да не изглежда съвсем, като брутално полягане пред Борисов, Иванов обяви, че КРИБ има условия за подкрепата си. Те обаче са толкова бутафорни, че сякаш са ги уточнили в кафенето на Парламента. Едното е да не се вдига максималната осигурителна тежест (нещо което никой не е предлагал), второто да се направи преброяване и КРИБ да бъде обявена за най-голямата работодателска организация и третото да се направи преглед на портфейлите на всички пенсионни фондове (все едно тази информация не е налична в Комисията за финансов надзор)."

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  До коментар [#6] от "cinik":

  "Няма нищо нередно в това един бизнесмен да успява и да се развива. Нередно ще бъде, ако един бизнесмен взима решения, от името на цяла една организация. Да не говорим, че в КРИБ членуват и Пенсионно-осигурителни дружества, които едва ли Домусчиев е питал, преди да се прегърне с Владислав Горанов. Ако иска българското общество да има доверие в КРИБ Домусчиев трябва в най-кратки срокове да покаже протокол, който му дава мандат да взима решения от такова естество. Ако такъв няма, да се оттегли и да ръководи еднолично Лудогорец, БФС и какво там си реши."

 • 10
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  До коментар [#6] от "cinik":

  "Не го знам кой е Евгени Иванов, но прави добра услуга на всички."-В предаването Референдум се паказа като човек на нивото на синдикалистите Димитров и Манолов.Този мисля че каза че пенсионните фондове са нещо,където хората правят вноски за пенсия,а тези,които ги управляват си купуват с тези пари къщички,колички.По обясними причини не добави и футболни отборчета.За финансови институции така не се говори в прай-тайма на Националната телевизия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход