Газовите договори с Русия вбиват клин в ЕС

Германия е против да разкрие споразумението си с "Газпром"

През 2005 г. тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер посреща в Берлин руския президент Владимир Путин.
През 2005 г. тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер посреща в Берлин руския президент Владимир Путин.    ©  FABRIZIO BENSCH
През 2005 г. тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер посреща в Берлин руския президент Владимир Путин.
През 2005 г. тогавашният германски канцлер Герхард Шрьодер посреща в Берлин руския президент Владимир Путин.    ©  FABRIZIO BENSCH

Битката в Европейския съюз (ЕС) да се направят по-прозрачни газовите договори с доставчици, като Русия изправи Полша срещу Германия в навечерието на Европейския съвет в четвъртък, посветен на темата, съобщава Reuters.

Германия срещу Полша

Срещата на върха трябва да даде тласък на общия енергиен пазар, като намали зависимостта на съюза от руския газ и противодейства на водената от "Газпром" политика на "разделяй и владей". Вместо това срещата може да се превърне в сблъсък между Германия, която проведе успешни преговори с "Газпром", и Полша, която плаща по-високи цени, смятат източници от ЕС, цитирани от агенцията. Според тях Унгария, чийто договор за изграждане на ядрени реактори от Русия също породи възражения от ЕС, също е резервирана.

Чернова на заключенията на срещата призовава за по-голяма прозрачност на газовия пазар, като се гарантира, че "всички договори с външни доставчици, които може да повлияят на енергийната сигурност на ЕС" трябва да са в съответствие с европейското законодателство. "Поверителността на чувствителната търговска информация ще бъде съхранена." Източници от ЕС подчертават, че изискванията за прозрачност ще важат единствено за преговори между правителства. Това включва договорите за купуване на газ от източноевропейски правителства или тръбопроводите между отделни държави, като изоставения проект "Южен поток". Има около 40 междуправителствени договора, чиито клаузи се следят внимателно. Отделно има около 300 договора за доставка на газ между частни компании.

"Газпром", която доставя около една трета от консумирания в ЕС природен газ, е обект на антитръстово разследване в ЕС по обвинения, че продава на по-високи цени на крайните потребители, като пречи на конкурентни доставчици. Цените на "Газпром" не са обществено известни. Според изчисления на сектора Полша плаща 370 долара за 1000  куб. метра газ, а Германия - 310 долара.

Няма единна позиция

Дори еврокомисията да не упражнява контрол над договорите между частни компании, Германия е против разкриване на информация, казват европейски дипломати пред Reuters. Полша обаче има подкрепа. Италианският заместник-министър на индустрията Клаудио де Винченти каза пред репортери, че подкрепя "предварителните контакти между еврокомисията и страните членки" по енергийни договори. Други държави смятат, че намесата на Брюксел може да доведе до по-ниски цени.

Анализаторът от вашингтонския Brookings Institution Тим Бьорсма обаче смята, че прозрачността няма да разреши проблема. "Трябва да се фокусира върху увеличаване на конкуренцията и най-вече върху инвестиции в инфраструктурата, за да се интегрират пазарите", казва той.

Спор за отстъпка спъва газовите преговори на Москва с Анкара

Преговорите между руската "Газпром" и турската петролна компания Botas за предоставяне на отстъпка на Турция за покупка на газ са пред срив, съобщава РБК. Отстъпката беше договорена като част от споразумението за изграждане на газопровода "Турски поток". Турският вестник "Хюриет" и руският "Комерсант" потвърждават, че преговорите между двете фирми са блокирали. Според руското издание, независимо че в началото на март министърът на енергетиката на Турция Танре Йълдъз съобщи, че на Botas е била предоставена 10.25% отстъпка от цената на газа, споразумение така и не е било подписано. Турската страна настоява отстъпката да бъде включена в базовата цена, докато "Газпром" иска това да се случи в договорната цена на газа. В началото на март беше съобщено, че заедно с определената отстъпка от 10.25% цената на руския газ, купуван от Botas в първото тримесечие на 2015 г., ще спадне от 370 до 332 долара за хиляда кубически метра.