Държавата въвежда минимални изисквания за хостели и апартаменти

След влизането в сила на наредбата местата за настаняване и заведенията за хранене ще имат на разположение 6 месеца, за да изпълнят новите изисквания

Държавата въвежда минимални изисквания за хостели и апартаменти

Къмпингите и заведенията ще работят по нови правила

Кирил Кирчев
16935 прочитания

След влизането в сила на наредбата местата за настаняване и заведенията за хранене ще имат на разположение 6 месеца, за да изпълнят новите изисквания

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


Апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости ще трябва да отговарят на определени условия, за да бъдат предоставяни за ползване от клиенти. Това се предвижда за първи път в подготвяната нова наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма.

Голяма част от бизнеса настоява отдавна за такива мерки заради нелоялната конкуренция. От министерството очакват след приемането на наредбата да има по-ясни правила за работа от хотелиери и ресторантьори, което пък да доведе до увеличаване приходите от туризъм и повишаване броя на туристите.

След влизането в сила на наредбата местата за настаняване и заведенията за хранене ще имат на разположение 6 месеца, за да изпълнят новите изисквания. Обектите, които ще заработят след обнародването й, ще се категоризират по новите изисквания.

Изисквания за хостелите и къмпингите

Наредбата предвижда хостелите, които са основно популярни сред младежите, да осигуряват достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон. Така също почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и безплатна карта на града.

Въвеждат се и минимални изисквания за къмпингите, както и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани, кемпери, палатки или с изградени бунгала. В къмпингите задължително трябва да има електрическа инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица. Къмпинговата единица за палатки следва да има съответна маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв.м - за къмпинг категория три звезди, 40 кв.м - за две звезди, и 32 кв.м - за една звезда. Мястото за каравани също трябва да е маркирано и да е оборудвано с излази за вода и електричество.

Апартаментните туристически комплекси

За първи път с наредба се въвеждат изисквания и към апартаментните туристически комплекси, като се предлага те да се припокриват с тези за хотели. По-специфичните изисквания са свързани с изграждането на обекта и въвеждането на съставните му части в експлоатация като жилищни сгради. В наредбата апартаментните туристически комплекси са поставени в една категория с хотели, мотели, вилни селища, туристически селища и вили. Те попадат в т.нар. клас А.

По-високи изисквания за луксозните хотели

Завишават се изискванията към луксозните хотели, свързани с осигуряване на комфорта на туриста. Той трябва да получава като подарък за добре дошъл фруктиера с плодове, бутилка вина, бира или бисквити. Ментови и дребни бонбони няма да се признават за комплимент към гостите. В наредбата е предвидено петзвездните хотели задължително да предлагат вечерно подреждане на стаята. Освен това скъпите хотели трябва да предоставят безплатно на гостите си поне два различни вестника - един на местен и един на чужд език.

Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност.

Опростяват се и се намаляват формалните изисквания към местата за настаняване клас Б, където попадат семейните хотели, хостелите, пансионите, почивните станции, къщите за гости, стаите за гости, апартаментите за гости, бунгалата и къмпингите, ресторантите, заведенията за бързо обслужване, питейните заведения, кафе-сладкарниците и баровете.

Така се създават по-добри възможности за семеен или малък бизнес, смятат от Министерството на туризма.

В момента тече 14-дневният законов срок за даване на предложения по наредбата. След изтичането му постъпилите такива ще бъдат обсъдени и обобщени, а нормативният документ ще бъде предложен за приемане от Министерския съвет.

 

Сервиране по часовник

Времетраенето за изпълнение на поръчката в заведенията за хранене ще зависи и от звездите на обекта. Студени предястия, салати и аперитиви трябва трябва да бъдат сервирани до 10 минути в заведенията пет и четири звезди и до 15 минути в заведенията три и две звезди. За всички категории ще важи изискването бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се отварят при поднасянето им.

Апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости ще трябва да отговарят на определени условия, за да бъдат предоставяни за ползване от клиенти. Това се предвижда за първи път в подготвяната нова наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма.

Голяма част от бизнеса настоява отдавна за такива мерки заради нелоялната конкуренция. От министерството очакват след приемането на наредбата да има по-ясни правила за работа от хотелиери и ресторантьори, което пък да доведе до увеличаване приходите от туризъм и повишаване броя на туристите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.

    И защо? конкуренциатя на аирбнб и другите стана голяма ли ?
    Който иска да му отговарят на изискванията - да ходи в хотелите , който не иска - има свободен пазар с РЕЙТИНГИ на хостелите..

  • 3
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto

    Ех тая млада работлива министърка. Откакто е на работа, не се е спряла. Нови и нови регулации постоянно заливат бизнеса. Няма да измрем ако салатат закъснее с повече от 10 минути, ще отидем в съседния ресторант, както и ако в стая за два лева, няма карта на града.

  • 4
    subaru avatar :-|
    subaru

    Напънала се планината и родила мишка. Пропуснали са нещо много съществено - да регламентират от колко слоя трябва да е тоалетната хартия. "Кипи" безсмислен чиновнически труд, за който данъкоплатците плащат заплати. При това не малки.

  • 5
    zrc17354318 avatar :-|
    Angelov

    Вероятно най-скапаният министър в кабинета. Чудя се как професионалната общност (ако изобщо има такава) я търпи. Положението в туризма стана по-лошо с министерството на туризма от преди него. И тя била от квотата на Президента?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход