Фонд "Земеделие" търси 40 нови евтини джипа

Условията в поръчката сочат към предпочитаната и в миналото "Лада Нива"

Фонд "Земеделие" също обяви поръчка за автомобили - търсят се 40 броя, но да са високопроходими. Ведомството е готово да плати 900 хил. лв. Максимално определената стойност на търга обаче означава, че на тази цена - средно около 22 500 лв. с ДДС на кола, на пръв поглед отговарят само два модела.

За разлика от други минали конкурси с фиксирани изисквания, копирани от сайта на даден автопроизводител, в поръчката на фонда критериите са плаващи. Например колите трябва да имат бензинов двигател между 1300 и 1800 куб. см, а скоростната кутия може да е както пет-, така и шестстепенна. Мощността трябва да е над 80 конски сили, а вратите може да са или три, или пет. Местата може да са до пет. Изключително високо е изискването за CO2 емисии - максимум 290 г/км. Минималните "екстри" са климатик, нагревател на задното стъкло, централно заключване, хидравлика на волана, радиосистема, аларма и антиблокираща система на спирачките (ABS). Основният критерий е най-ниската цена. Колите ще бъдат използвани от регионалните технически инспекторати в 11 областни дирекции за проверки в труднодостъпни терени.

По отношение на цената предлаганите високопроходими автомобили в България вървят над 30 000 лв. По базово оборудване само два модела отговарят на ценовия критерий - Dacia Duster и "Лада Нива". Но ако се прибави изискването за 4х4, румънската марка става далеч по-скъпа - минимум 29 000 лв. с ДДС.

Което свива търсенето до добрата стара "Нива", чиято цена без екстрите е 16 860 лв. с ДДС. С добавянето им цената излиза около 20 000 лв. с ДДС. В поръчката също така е записан достатъчно подробен критерий: раздатъчната кутия да е "двустепенна с междуосев диференциал с възможност за принудителна блокировка от салона на автомобила". Точно същата фраза може да бъде открита на сайта на един от дилърите на руската марка.

В същото време фонд "Земеделие" явно има добър досегашен опит с модела. През миналата година официалният вносител на "АвтоВАЗ" в България - хасковската фирма НАР, спечели поръчката на фонда за 25 автомобила с оферта от 545 000 лв. без ДДС, с пет хиляди по-ниска цена от тогавашната прогнозна стойност на договора. Така всеки автомобил излизаше малко по-скъп от сегашната поръчка - около 26 200 .лв. с ДДС. Тогава изискването беше да бъдат доставени високопроходими модели с три врати, като отново присъстваше специфичният критерий за "двустепенна раздатъчна кутия с междуосов диференциал", който може принудително да бъде блокиран от салона на колата.

На въпрос на "Капитал Daily" как ще коментират съвпадението в изречението от поръчките и сайта на дилъра на "Лада" от фонд "Земеделие" отговориха, че институцията "няма предпочитания към определен модел и марка автомобил и в конкурса са обявени минимални технически изисквания... В обществената поръчка може да участва всяко заинтересовано лице, което предлага автомобили, които отговарят на минималните изисквания на възложителя".

Още от Капитал

Аномалии в маркетинга

Аномалии в маркетинга