Френското правителство е прикрило детайли за проверките на Renault

Някои модели на компанията емитират по-малко вредни емисии при лабораторни тестове

Подобни разлики между лабораторните тестове и реалното представяне бяха открити от регулаторите в САЩ при дизелови двигатели на Volkswagen
Подобни разлики между лабораторните тестове и реалното представяне бяха открити от регулаторите в САЩ при дизелови двигатели на Volkswagen    ©  Osman Orsal
Подобни разлики между лабораторните тестове и реалното представяне бяха открити от регулаторите в САЩ при дизелови двигатели на Volkswagen
Подобни разлики между лабораторните тестове и реалното представяне бяха открити от регулаторите в САЩ при дизелови двигатели на Volkswagen    ©  Osman Orsal

Френското правителство е пропуснало да обяви важни подробности от доклада от проверките на дизелови двигатели на компания Renault. Според членове на държавната комисия, изготвила доклада, проверката е открила, че дизеловите коли на Renault са способни да емитират по-малки количества вредни газове при лабораторни тестове, съобщава Financial Times.

Публикуваният миналия месец доклад заключава, че някои модели на Renault емитират азотни оксиди с 9 до 11 пъти над законовите лимити в Европейския съюз. Трима от 17-те членове на комисията обаче заявяват, че публикуваните данни не включват покритието, че филтрите за азотни оксиди в модела Renault Captur са работели по-ефективно при тестове, но не и при реално движение на път.

Подобни разлики между лабораторните тестове и реалното представяне бяха открити от регулаторите в САЩ при дизелови двигатели на Volkswagen. Впоследствие беше разкрито, че германската компания е използвала специални устройства и софтуер за манипулиране на тестовете. В резултат на това Volkswagen трябваше да плати глоби в размер на милиарди долари, като срещу компанията все още текат криминални разследвания в САЩ и дела от инвеститори в Европа.

Недостатъчни доказателства

Държавната комисия не е открила доказателства, че Renault използва подобни устройства. В доклада обаче се изтъква, че тази възможност не може да бъде изключена без допълнителни проверки. Пропуските в доклада обаче карат някои от членовете на комисията да се притесняват, че правителството може да е твърде снизходително предвид 20-процентния си дял в компанията.

"Окончателният вид на доклада беше подготвен от държавата и нейните представители са решили тази информация да остане конфиденциална", заявява Шарлот Лепитре от групата за опазване на околната среда France Nature Environment. Френското министерство на околната среда отрича да е имало замисъл за прикриване на факти при изготвяне на доклада, който включва коментарите на членовете на държавната комисия. Отделно от този доклад комисията за борба с измамите също продължава разследването си за практиките на автомобилната компания.

От Renault заявяват, че не използват софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии, и изтъкват, че моделите на компанията са в съответствие със законите в страните, където се продават. През януари компанията изтегли 15 хил. автомобила и се съгласи да прилага по-модерни технологии за ограничаване на замърсяването.

Властите обаче не отричат специалните отношения с Renault. "Правителството е чувствително по отношение на имиджа на компаниите, в които е инвеститор. Залагаме на позитивен подход, който да тласне производителите в правилната посока", заявява представител на правителството.

Съмнителни резултати

Други европейски производители също се представиха зле на проверките, предизвикани от скандала с VW. Някои от моделите на италианската Fiat отчетоха емисии на азотни оксиди, надвишаващи 17 пъти законовите норми. Източниците на FT от комисията обаче заявяват, че резултатите от тестовете на Renault са били сред най-притеснителните.

Системите за ограничаване на азотните емисии на Renault Captur са се включвали по-активно, когато моделът е бил подготвян за тестове, което е позволило да покаже много по-добри резултати, отколкото при нормално движение. Това подсказва, че софтуерът на колата е засякъл, че се извършват лабораторни тестове. "Всичко в съвременните автомобили се контролира от софтуера. Не можем да сме сигурни, че Renault използва същите методи за манипулиране като Volkswagen, но изглежда, че азотните филтри са оптимизирани да се включват при много специфични условия", заявява един от членовете на комисията.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще