Над 73 хиляди руски граждани са купили имоти в България за 10 години

Около 80% от тях са по Южното Черноморие

Известен интерес има и към зимни курорти. Най-привлекателно е Банско - с малко над 2700 собственици от Русия
Известен интерес има и към зимни курорти. Най-привлекателно е Банско - с малко над 2700 собственици от Русия    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Известен интерес има и към зимни курорти. Най-привлекателно е Банско - с малко над 2700 собственици от Русия
Известен интерес има и към зимни курорти. Най-привлекателно е Банско - с малко над 2700 собственици от Русия    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА

Общо 73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България от 2006 до 2016 г. според справка на Агенцията по вписванията, направена за "Дневник".

Най-много руска собственост има в област Бургас, която е предпочетена от 58 240 руски граждани, или близо 80% от всички. Следва Варна, където собственост имат 9628 граждани на Русия, и Добрич – 1692. Фирмите с имоти в Бургас са 25, във Варна – 2, толкова са в София и една в Благоевград.

Имотите в областите Благоевград и Смолян, където има планински курорти, също са предизвикали интереса на руски граждани. В Благоевградска област имоти имат 2702 граждани на Русия, а в Смолянско - 466. В София недвижима собственост за тези десет години са купили 365 души, а в София-област – 93. Интерес има и към Пазарджик – 223, и Пловдив – 99. Едва един руснак е придобил имот в Кюстендил.

Кой и как

Купуването на собственост за сума под 300 хил. евро не дава право на жителите на Руската федерация да кандидатстват за постоянно пребиване, но получават първоначално едногодишна виза, а след това и тригодишна виза. Те им дават право да пребиват в страната по 90 дни на полугодие. Визите се дават и за съпрузи/съпруги и преки наследници до 21 години.

Голяма част от имотите в България се купуват от руски пенсионери, в голямата част "млади пенсионери" от армията или силите за сигурност според наблюдения на местните хора от Южното Черноморие. Ако те имат на сметка в българска банка равностойността на 12 български минимални пенсии и жилище, дори и наето, могат да получат статут на постоянно пребиваващ и след това и гражданство.

И някои неслучайни собственици

След изказването на руския депутат от управляващото мнозинство Пьотр Толстой, че просто ще купят цяла България, след като вече купиха половината от крайбрежието, "Дневник" направи проверка, която показа, че семействата на поне шестима високопоставени партийни функционери от управляващата партия на президента на Русия Владимир Путин имат фирми и недвижима собственост в България. Сред тях са синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин – Александър. В техния случай купуването е станало със сложна схема на сменяне на собствеността на фирми.

Министерският съвет предложи промяната в Закона за чужденците, според която прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България, се намалява от 600 хил. лв. на 100 хил. лв. Поправката бе приета на първо четене.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много страшно, дошли руснаците да си харчат парите тука. Ако аз бях новоизлюпен амбициозен руски политик, и аз бих се заял. За някакви по-сериозни притеснения може да се говори по отношение на съвсем други обстоятелства. Много по-притеснен съм относно изчезването на етнически българи от най-южните части на страната.

 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Инвестиции в недвижимост от страна на етнически руснаци в България следва само да се приветстват. Това са близки по манталитет, култура и език хора с които съжителството е лесно и в повечето случаи приятно. Всякакви политически инсинуации от типа на "Путин превзема България" или какво казал г-н Никой (Толстой) са преходен и несъстоятелен аргумент против трайното заселване на руснаци в България.

 • 3
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#2:"zmuz"]Инвестиции в недвижимост от страна на етнически руснаци в България следва само да се приветстват. [/quote]

  73 000 заедно със семействата са 300-350 хиляди души. Като получат гражданство могат да си вкарат партия в парламента, която да определя кой да е министър председателя на България подобно на това което правеше дълги години ДПС.

  Ако един ден решат, че правата са им нарушени, Путин ще прати зелените си човечета и част от България или цяла България ще остане просто част от историята.

 • 4
  dobrich avatar :-|
  dobrich

  Напоследък купуват и доста украинци.

 • 5
  marksman avatar :-|
  marksman

  Абе разни лъскави перчеми"Петър Славов"РБ ,когато англичаните "ни изкупуваха", ни обясняваха ,че те тая земя няма да я занесат някъде и ще плащат данъци тук.
  "Петър Славов"РБ ми обяснява от тв-то как рашъните в Поморие ще правят референдум и ще ни налазят за гражданство....
  Руснаците имат пожизнено руско гражданство и купуват имоти през фирма .

 • 6
  marksman avatar :-|
  marksman

  До коментар [#3] от "Ал Бънди":
  Ти наясно ли си с руското поданство и дали поне един руснак е вземал българско.

 • 7
  marksman avatar :-|
  marksman

  До коментар [#3] от "Ал Бънди":

  70 000 англичани ,ако купят имот проблем ли са бе глупако?

 • 8
  lawyer19 avatar :-|
  lawyer19

  Капитал, за пореден път Ви чета статия, която отново е твърде некомпетентна и тенденциозно написана.

  Авторът й следваше, преди да я напише, да се консултира с юрист или поне да прочете Закона за чужденците в Република България, защото очевидно сериозно бърка постоянното(за неопределен период) и продължителното(за срок от една година) пребиваване.

  Всъщност така наречените пенсионери, за да вземат българско гражданство, трябва да получат продължително пребиваване първо, да го подновяват всяка година в продължение на пет и след това да кандидатстват за постоянно пребиваване. Едва пет години след получаване на постоянно пребиваване тези хора могат да кандидатстват за българско гражданство, която процедура трае също повече от година. Тоест тези "пенсионери" могат да вземат гражданство едва след повече от 10 години, а не веднага, както индиректно заявявате Вие.

  Получаването на българско гражданство към момента е доста трудна процедура и всъщност много малко чужденци взимат гражданство, ако не са от български произход. Не виждам нищо лошо хора, които очевидно са инвестирали в една държава(в случая с недвижимите имоти), да получат някакво пребиваване в същата, за да си посетят поне имотите.

 • 9
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#7:"marksman"]70 000 англичани ,ако купят имот проблем ли са бе глупако?[/quote]

  Не е, защото скоро Великобритания не е “защитавала“ колективните права на британците в чужбина и не е анексирала територии на чужди държави “умнико“.

 • 10
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#6:"marksman"]Ти наясно ли си с руското поданство и дали поне един руснак е вземал българско. [/quote]

  “5194, са руснаците с БГ паспорт“ Това е статия от миналата година http://www.mediapool.bg/nad-110-000-chuzhdentsi-poluchili-balgarsko-grazhdanstvo-ot-2001-g-dosega-news235236.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход