Всички данъчни дела са блокирани

Над 20 акта на НАП са паднали заради спорен процедурен детайл. До седмици се чака тълкувателно решение

Искането за тълкуване е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров
Искането за тълкуване е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Искането за тълкуване е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров
Искането за тълкуване е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Има риск всеки, който е бил ревизиран след 2012 г., да се опита да обяви данъчния акт за нищожен.

Стотици дела, с които се оспорват издадени от данъчните ревизионни актове, са временно спрени от съда. Причината е, че в момента се чака тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС). Искането е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров, а въпросът е дали е нищожен ревизионен акт, ако е издаден не точно от служителя в НАП, посочен в закона.

Дотук се стига след противоречива практика на ВАС. През октомври над 25 от обжалваните ревизионни актове, разглеждани от Първо отделение на съда, са обявени за нищожни. Спорът е по процесуални нарушения, свързани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от далечната 2013 г., а не по съществото на присъдените данъчни задължения на фирмите.

Практиката на съда обаче поставя под въпрос всички ревизии, извършени от НАП от 2013 г. насам, защото те могат да бъдат отменени със същите аргументи. Интересът е за стотици милиони, за които изведнъж държавата може да се окаже длъжник.

Губещ от ситуацията е и бизнесът, който иска да обжалва пред съда своите ревизионни актове по същество, тъй като ще трябва да изчака да излезе тълкувателното решение на ВАС. Според данъчни адвокати в момента масовата практика е подобни дела да се спират – или по искане на служителите на НАП, или от самите магистрати.

За какво е спорът

Една част от магистратите оспорват компетентността на органите, които издават ревизионните актове. Според тях такова право имат само служители, заемащи експертни длъжности (т.е. обичайно ниско в йерархията) в НАП, тъй като те отговарят на изискванията на чл. 118, ал. 2 от ДОПК. В същото време чл. 119, ал. 2 от същия нормативен акт казва, че ревизионните актове се издават съвместно от органа, възложил ревизията, и от ръководителя ѝ.

Съдиите от Първо отделение на ВАС приемат, че когато ревизионният акт е издаден от началник на сектор, който не е сред изрично посочените в чл. 118, ал. 2 от ДОПК, този акт е нищожен. Много от делата са подписани с особено мнение от съдия Йордан Константинов, който е председател на Първо отделение във ВАС. Той застъпва тезата, че е много по-логично някой от по-високо йерархическо ниво – директори на дирекции, началници на сектори и отдели, да бъде определен да издаде заповедта за възлагане на ревизия и в това си качество да участва в издаването на ревизионния акт. Становището му се споделя и от колегите му от Осмо отделение на ВАС, които не виждат разминаване в законодателството и гледат подобни дела по същество.

Кого засяга

Ако тълкувателното решение на ВАС потвърди тезата на съдиите от Първо отделение, има потенциална възможност всеки, който е бил ревизиран след 2012 г., да се опита да обяви акта за нищожен. От НАП не коментираха колко са ревизиите, направени за този период, но твърдят, че след всяко подобно дело ще влязат на нова ревизия за същия период от време. Печеливши може да са тези данъкоплатци, на които задължението междувременно е изтекло по давност. Хаосът като цяло обаче ще е голям, предричат данъчни адвокати.

"При подобно развитие на казуса НАП ще загуби време и усилия да прави повторни ревизии, ще загуби и бизнеса, защото проверките му костват нерви и време", твърди данъчен консултант.

Повечето източници, с които "Капитал" разговаря, обаче твърдят, че тълкувателното решение ще е в полза на приходния орган и няма да се създаде хаос. Планът е то да е факт преди Нова година.

От НАП не коментираха колко са ревизиите, направени от началото на 2013 г. досега. Според източници от управляващите загубите за държавата ще са в размер на стотици милиони левове при най-песимистичния сценарий. Затова още при второ четене на данъчните закони за догодина председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова предложи промяна в ДОПК, така че в бъдеще да не възниква подобен казус.

Още от Капитал