Държавната енергетика: Повече приходи, изтъняващи печалби
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавната енергетика: Повече приходи, изтъняващи печалби

НЕК е най-голямото, но и най-задлъжнялото и губещо енергийно предприятие

Държавната енергетика: Повече приходи, изтъняващи печалби

Борсовата търговия и повечето свобода стимулират производствените компании в сектора

Гергана Михайлова
6218 прочитания

НЕК е най-голямото, но и най-задлъжнялото и губещо енергийно предприятие

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Проблемът с дълговете в системата изисква още по-високи резултати.

Намалението на количествата електроенергия, които централите са задължени да осигурят и продадат по регулирани цени на обществения доставчик на ток НЕК, се отразява позитивно върху финансовото състояние на основните производители. Позитивен е и ефектът на стартиралата през януари 2016 г. и вдигнала рязко оборотите на работа през тази година енергийна борса. Така за деветте месеца на тази година представянето на държавната енергетика изглежда обнадеждаващо: дружествата увеличават приходите си. Но две от тях продължават да трупат загуби, а големите дългове в държавната енергетика не се топят.

Повече свобода за производителите

В края на септември производителите на електроенергия показват добра кондиция, като "АЕЦ Козлодуй" подобрява почти тройно финансовия си резултат от 39 млн. лв. към деветмесечието на миналата година на 101.5 млн. лв. през тази. Забележителното е, че това се става при намаляване на количеството произведена електроенергия с около 5%, което се дължи на продължили по-дълго ремонти.

Макар че отчита загуба към края на септември, добро е представянето и на другия базов производител на ток в страната - "ТЕЦ Марица-изток 2". От началото на годината той е постигнал почти 450 млн. лв. приходи, което е 16.7% повече спрямо същия период на предходната година. Причината да не излезе на печалба е, че през 2017 г. "ТЕЦ Марица-изток 2" очаквано получи по-малко безплатни квоти и трябваше да си набавя разрешителни от борсите, където цените бяха високи. Така разходът му за парникови газове скочи двойно - от 46 млн. лв. миналата година на 89.1 млн. лв. към деветмесечието на тази. Влияние оказва и нововъведената такса от 5% върху приходите за фонд "Сигурност на електроенергийната система", за която централата е отчислила 21.4 млн. лв.

И двете централи получиха възможност да продават малко повече ток на свободния пазар, което се отразява благотворно върху финансовото им състояние. За ядрената централа това е факт от 1 октомври, когато стартира новият регулаторен период и квотата на дружеството бе намалена с 582 хил. MWh. Това означава, че централата ще разполага с 16% повече ток за продажба на свободния пазар, където цените са много по-високи от регулираните. Към момента АЕЦ продава свободно около 80% от произведената енергия, което й помага да спечели 129 млн. лв. за деветмесечието, с което тя неутрализира загубата от 29 млн. лв., получена от продажбите за регулирания пазар по цени под себестойност.

По същия начин позитивен е ефектът от по-голямото отваряне към свободен пазар и за "ТЕЦ Марица-изток 2". Той можеше да е още по-видим, ако не бе кризата от януари, когато заради големите студове имаше рязък скок на потреблението на електроенергия в страната и със заповед на енергийния министър дружеството бе принудено да осигури извънредно ток за регулирания пазар. Произведените тогава количества бяха изкупувани от държавния доставчик за 69.11 лв. на метгаватчас при цени от над 145 лв. на борсата.

Ефектът на борсата

Свиването на потреблението на регулирания пазар е една от причините, поради която системата може да си позволи да даде по-голяма глътка свобода на производствените предприятия. В отчета на обществения доставчик НЕК това се вижда най-ясно: компанията е купила близо 5% по-малко енергия, а за сметка на намалените количества от АЕЦ и "ТЕЦ Марица-изток 2" е ползвала повече от "ТЕЦ Ей и Ес Марица-изток 1" и "ТЕЦ Контур Глобал". Към края на септември НЕК е на загуба от почти 91 млн. лв., колкото са приблизително финансовите й разходи за периода заради заема към БЕХ. Сравнявайки със загубата от 154 млн. лв. към същия период на миналата година, НЕК има подобрение, още повече че тази година беше суха и компанията не можа да се възползва максимално от потенциала за приходи от водноелектрическите й централи.

Междувременно динамиката в търговията се измества към свободния пазар на ток благодарение и на заработила на високи обороти енергийна борса. От постния отчет, който е предала към деветмесечието, се вижда приход от 421 млн. лв. и печалба от 1.1 млн. лв. с резки скокове спрямо миналата година, която бе пилотна за дружеството. Борсата обаче дебютира с тъмна сделка - през август на един неизползван дотогава сегмент бързо и на по-ниска от пазарната цена беше продаден ток за 100 млн. лв. от "АЕЦ Козлодуй".

Другите държавни доставчици

Че наличието на пазар стимулира производителите, е видно и от данните на друго държавно предприятие - "Мини Марица-изток". Като основен снабдител на въглища за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн то е вдигнало добива, а оттам и приходите си, които растат близо 21%.

С 8.5% повече суровина е доставил през периода и "Булгаргаз", като основни потребители са индустрията и топлоцентралите. За деветте месеца държавната компания е постигнала 7% ръст на приходите до 784 млн. лв. и заради увеличението в регулираната цена, а печалбата й намалява до 1 млн. лв. при над 36 млн. лв. преди година. Проблем, на който дружеството ще трябва да търси решение занапред, е регулаторното решение за цената на газа. Последната утвърдена ставка е 325.15 лв. за хиляда куб.м газ при среднопретеглена цена 327.29 лв., на която дружеството купува суровината на входа на системата. Това води до продажби под себестойност, което може да затрудни обслужването на задълженията.

Преносните предприятия също показват добри резултати за деветмесечието: "Булгартрансгаз" е с ръст на приходите и е на печалба (виж таблицата), за което спомага ръстът в количеството на пренесена суровина. Той е близо 9% и се дължи на по-голямото търсене на суровина както в страната, така и в съседните държави, за които се осъществява транзитен износ - Турция, Гърция, Македония. Благодарение на това компанията има 46.6 млн. лв. приход от вътрешния и 154.7 млн. приход от външния пазар.

Повече електроенергия е преминала и през системите на ЕСО, което се отразява върху събраните приходи и постигната печалба. Въпреки подобрението операторът отчита продължаващ тренд към спад в износа на ток, което е резултат на пониженото търсене в региона.

Холдинг касичка

Най-видимо е подобрението в държавната енергетика в резултата на БЕХ, който бе създаден, за да консолидира активите на сектора. За деветмесечието той е събрал 38% повече приходи до 161 млн. лв., основната част от които идват от дивиденти. За това спомага и политиката на правителството от няколко години насам да не взима всичките спечелени от държавните предприятия пари, а им оставя 50% от печалбите за финансово стабилизиране и инвестиции.

Положително е също и че през периода се наблюдава нарастване на активите на БЕХ с 2.3% до 6.1 млрд. лв., като от тях 2.7 млрд. лв. са вземания от дъщерните дружества. Холдингът има емитирани облигации на международните пазари, като догодина падежира дългова емисията за 981.5 млн. евро, която бе пласирана през 2013 г.

Проблемът с дълговете в системата изисква още по-високи резултати.

Намалението на количествата електроенергия, които централите са задължени да осигурят и продадат по регулирани цени на обществения доставчик на ток НЕК, се отразява позитивно върху финансовото състояние на основните производители. Позитивен е и ефектът на стартиралата през януари 2016 г. и вдигнала рязко оборотите на работа през тази година енергийна борса. Така за деветте месеца на тази година представянето на държавната енергетика изглежда обнадеждаващо: дружествата увеличават приходите си. Но две от тях продължават да трупат загуби, а големите дългове в държавната енергетика не се топят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.