Шестият фонд за рискови инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шестият фонд за рискови инвестиции

Екипът на "БрайтКап венчърс" има амбиция до края на годината да има инвестиции в първите компании.Отляво надясно: Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева, Диана Стефанова

Шестият фонд за рискови инвестиции

"БрайтКап венчърс" ще подкрепи с 25 млн. евро млади технологични компании

Гергана Михайлова
28755 прочитания

Екипът на "БрайтКап венчърс" има амбиция до края на годината да има инвестиции в първите компании.Отляво надясно: Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева, Диана Стефанова

© Надежда Чипева


20 млн. евро от бюджета на BrightCap идват от ЕИФ, а останалите 5 се осигуряват от частни инвеститори.

Пет фонда за рисков капитал, но с почти свършил ресурс. Такава беше ситуацията допреди дни. Но младите предприемачи имат нов голям вариант за финансиране. От миналата седмица основният играч на тази сцена - Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), извади новата си финансова инжекция и я даде в ръцете на "БрайтКап венчърс" - шестият поред фонд за рисково инвестиране. Тя ще е с мощност 25 млн. евро и може да влее живец още през есента на тази година. Европейската институция анонсира готовност да предложи и други опции за финансиране на стартъпи, но хоризонтът за това не е конкретен.

Риск печели

В основната си част новата порция пари са рециклирани еврофондове от програмата JEREMIE - общо 20 млн. евро. Минимумът, който ЕИФ е поискал фонд мениджърът "БрайтКап венчърс" да набави от частни инвеститори в самото начало, е 5 млн. евро. Последните два фонда например търсят допълнително финансиране за отделни проекти. В случая това е условие схемата да тръгне въобще.

Донякъде това обяснява защо подготовката отне повече от година, но пък носи позитиви - стеснява конкуренцията, в която са се впуснали общо 18 кандидата за фонд мениджъри, до онези, които от самото начало разполагат с кредит на доверие от коинвеститори. На този етап от "БрайтКап венчърс" не посочват с кого работят, тъй като се подписват окончателните договори, но казват, че освен от български партньори са получили подкрепа от Израел и Швейцария. Привлеченият частен ресурс може да бъде и по-голям, което ще позволи на фонда да работи и извън границите на България. Засега погледът е насочен към Европа, но не е изключено да се правят инвестиции и в презокеански стартъпи.

В бъдеще, ако е доволен от резултатите, ЕИФ може да налее и допълнително средства в "БрайтКап венчърс", още повече че очакванията бяха схемата да тръгне с 40 млн. евро. Според разчетите първоначалният ресурс ще стигне за около 30 компании, търсещи пари за растеж (seed), и за 10 - 15 стартиращи проекта. Към предприемачите в начална фаза ще могат да се насочват суми от половин милион до 3 млн. евро, а за растеж - до 200 хил. евро. Срещу предоставеното финансиране фондът ще придобива дял в компаниите, като минимумът е 5% от капитала. Срокът, за който е структуриран "БрайтКап венчърс", е 10-годишен, което дава ориентир колко дълго напред във времето той ще може да подпомага стартъпите, докато пристъпи към изход от инвестицията.

Компаниите на фокус

Натрупаният опит в стартъп предприемачеството в България дава немалък обем от потенциални кандидати за "БрайтКап венчърс". Отсега заявката е, че цедката ще е ситна, а стремежът - да се избягват грешките от практиката дотук. С предимство ще се разглеждат кандидатури от сектори, които са приоритет и за Европейския съюз, а именно в областта на изкуствения интелект, обработката на големи масиви данни, технологии в медицината, блокчейн и финансови решения.

"За нас са изключително важни компании, които развиват високотехнологичен, уникален продукт със собствена интелектуална собственост и потенциал за глобалния пазар", обясни Даниел Лорер, един от четиримата основатели на "БрайтКап венчърс". "От гледна точка на технологиите ние ще поддържаме неща, които са на гребена на вълната: internet of things, виртуална и подсилена реалност, cloud computing, fintech и medtech. От гледна точка на пазарните вертикали това, което най-много ни се иска да видим, е високотехнологични компании, които излизат от традиционно силните сектори на българската икономика - не само IT и аутсорсинг, но защо не и технологични иновации в земеделие, фармация, транспорт, нови храни", добави Лорер.

"Иновациите, които ще търсим, могат да са и по отношение на процеси и бизнес модели", допълва Диана Стефанова, която е венчър партньор, и обяснява, че ключовите критерии, по които ще се оценяват кандидатите, са екипът, технологията, какъв пазар може да покрие тази технология и потенциалът за достигане на световен пазар.

"Това, което концептуално ми се иска да видя в предприемачите, които идват при нас, е как техният продукт е различен от конкурентните и как това би го направило по-успешен", смята Лорер.

Повече от пари

Основан от професионалисти в IT средите и финансите, при това не само в България, "БрайтКап венчърс" ще предлага не просто финансиране, а и опита на експертите си и контактите им по света. Според тях в страната има много силна технологична експертиза, но на компаниите им липсва добър маркетинг, продуктов дизайн и разработване на стратегии за продажби. "Ние сме малък пазар и трудността да излезеш на световния е голяма. Нашата богата мрежа от контакти в Силициевата долина, Западна Европа и Израел ще позволи на компаниите, подпомагани от BrightCap, по-лесно да достигнат тези пазари", посочва Диана Стефанова.

"Всеки от нас знае какво е да изведеш една компания от нулата до компания, която има клиенти", изтъква Георги Митов. И продължава: "Всеки си мисли, че има жестока идея, но някой трябва да повярва в идеята ти и да е готов да плати за нея. Нашата цел е да изградим тясна връзка между стартиращите компании и развити бизнеси, които да валидират техните идеи. Ще гледаме и доколко таймингът за компанията и продукта е правилно подбран, защото може да имаш и най-добрата идея, но да не е подходящият момент да я предложиш на пазара. Използвайки мрежата си от контакти, се надяваме, че нашите компании ще се развиват по-бързо и че ще им помогнем да избегнат грешките, с които сме се сблъсквали по пътя дотук", допълва Митов.

"Достатъчно разпознати сме в индустриите, в които работим, и имаме своя мрежа от контакти - не само с експерти от IT сектора, но и други инвеститори от развити пазари като Силициевата долина, Западна Европа и Израел, които отварят допълнителна перспектива за инвестиция и евентуална покупка на успешните ни компании", добавя Елина Халачева.

"През тези 10 - 15 години, в които наблюдаваме българската IT и аусорсинг екосистема, тя стана много важен фактор за брутния вътрешен продукт на страната. По наши преценки над 1 млрд. евро от него се генерират от подобни услуги и с натрупването на знания и умения в тази екосистема самите български компании започват да се развиват успешно към следващата стъпка, а именно създаването на иновативни продукти, които имат много по-голяма добавена стойност. Доказателство за това са все по-честите новини за продажби на български компании на световни инвеститори. "БрайтКап венчърс" има за цел да открива и подпомага следващото поколение блестящи български компании, за да постигнат световен успех. Това може да направи България желано място за развиване на такива продукти и да привлече младите хора да се завръщат тук", добави Даниел Лорер.

Четиримата от "БрайтКап венчърс":

Георги Митов има зад гърба си два успешни стартъпа: Sciant, продадена на VMware в сделка, която довежда световния гигант у нас, и Aviaso, която разработва решения за горивна ефективност за самолети и е купена от американската Honeywell. Софтуерът се ползва от повече от 35 авиокомпании по света като Lufthansa, Turkish Airlines, British Airways.

Елина Халачева е завършила образованието си в САЩ, има магистърска степен по бизнес администрация (MBA) от университета Stanford, Калифорния. Започва кариерата си като инвестиционен банкер на Wall Street в Ню Йорк, а преди да се завърне в България, е била част от екипа на инвестиционен фонд в Лондон. От нея тръгва инициативата за създаването на "БрайтКап венчърс".

Даниел Лорер стои зад най-големия екзит в историята на Израел досега с компанията Mercury Interactive, в която заема ръководна позиция до продажбата й за 4.5 млрд. долара на Hewlett-Packard. Първият си стартъп основава през 1999 г. Дълги години работи в Израел, Белгия и Швейцария.

Диана Стефанова е управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия изток. Заемала е управленски позиции в технологични стартъпи в Силициевата долина. В "БрайтКап венчърс" участието й е като венчър партньор, което означава, че ще продължи да ръководи VMware.
20 млн. евро от бюджета на BrightCap идват от ЕИФ, а останалите 5 се осигуряват от частни инвеститори.

Пет фонда за рисков капитал, но с почти свършил ресурс. Такава беше ситуацията допреди дни. Но младите предприемачи имат нов голям вариант за финансиране. От миналата седмица основният играч на тази сцена - Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), извади новата си финансова инжекция и я даде в ръцете на "БрайтКап венчърс" - шестият поред фонд за рисково инвестиране. Тя ще е с мощност 25 млн. евро и може да влее живец още през есента на тази година. Европейската институция анонсира готовност да предложи и други опции за финансиране на стартъпи, но хоризонтът за това не е конкретен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    capf avatar :-|
    capf

    Само като гледам екипа и се изпълвам с радост, че такива хора изобщо си запретват ръкавите да правят нещо тук. Пожелавам им успех и се надявам да развият и лично още някой и друг стартъп тук.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.