С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
17 авг 2018, 12:17, 8022 прочитания

Тиери Хейнс: В международен план ракията има шанс в коктейли

Директорът на конкурса Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles и консултант по високоалкохолни напитки пред "Капитал"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка
Тиери Хейнс е директор на единствения пътуващ конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Той е консултант по високоалкохолни напитки към специализираната организация "Винопрес" в Белгия и е организатор на азиатския форум и конкурс за вино и високоалкохолни напитки The Silk Route.

Още по темата

Наздраве за 700 млн. лв.

Продажбите на алкохолни напитки растат със 7% последната година

27 юли 2018

Основателите на "Винпром Пещера" изсветляват собствеността му

Алкохолният производител, преименуван на "ВП брандс интернешънъл", ще бъде изцяло придобит от едно от земеделските дружества на Антон Щерев и Атанас Петров - "Биопродукти България", а офшорките изчезват

8 мар 2018

Алкохолният гигант Diageo сключи 10-годишен договор с "Авенди"

От 2001 г. насам бизнесът със спиртни напитки на двете алкохолни компании се е увеличил петнайсетократно

8 дек 2017
"Устойчивостта ще стане водещ фактор във високоалкохолната индустрия."
Осемнайстото издание на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection ще се проведе тази година в Пловдив между 21 и 23 август. Градът бе избран, след като две години по-рано се справи добре с домакинството на един от най-мащабните винени конкурси в Европа - Concours Mondial de Bruxelles, на който Spirit Selection е дъщерен. Събитието е важно не само защото медалите стимулират продажбите, но защото е и шанс за популяризиране на българската индустрия пред експерти, журналисти, вносители и дистрибутори, които придружават конкурса. Това явно е осъзнато от местните производители, които са подали общо 47 проби за участие, което нарежда страната на 7-мо място по брой. В конкурса ще участват общо 1300 мостри от 50 държави.

Какви са последните тенденции на световния пазар на спиртни напитки?


През последните двадесет години секторът претърпя огромна трансформация и отбеляза огромен ръст. Конкуренцията се изостри много, появиха се нови категории, вече наложените станаха по-изобретателни. Всеки ден по света се появява по една нова инсталация за дестилиране, която носи със себе си обещание за още нови продукти.

Коктейлите и craft напитките отново са на мода. Предвижда се огромен ръст на пречистени и майсторски напитки от по-малки производители. Потребителите искат да знаят какво пият, откъде произхожда, кой го произвежда, търсят нещо различно... В момента тази тенденция засяга най-изтънчените напитки, но ще се окаже водеща и за останалите.

Устойчивостта ще стане водещ фактор във високоалкохолната индустрия, както и във всички сфери на икономиката. Секторът ще бъде принуден да промени своя земеделски и индустриален модел, да намали значително използването на пестициди, химически торове и механизация, да спестява вода и рециклира отпадъците. Това ще повлияе на бизнеса, марките и репутацията, както и на краткосрочните печалби, тъй като ще отнеме време да се оберат плодовете на инвестицията в подобна промяна. Но устойчивостта ще се взема все повече и повече под внимание от потребителите, когато решават кой продукт да предпочетат.



Как българската ракия може да се впише в този контекст?

Ние не случайно избрахме Пловдив за домакин на Spirits Selection, защото една от целите на конкурса е да запознае журито с нови производители и автентични напитки като ракията, която тук има дълги традиции, но извън този регион за нея се знае малко.

Както казах, в света има тенденция към craft напитки – на по-малки производители, в ограничени количества, но с високо качество, продукти с наследство и усещане за тероар и България трябва да яхне вълната на craft тенденцията с ракията и да подкрепи това с подобаваща комуникация.

Разбира се, нужни са маркетингови бюджети, а повечето от малките производители са ограничени финансово, така че по-големите трябва да поемат инициативата. Министерствата на туризма и земеделието също биха могли да помогнат при позиционирането на международните пазари. Но комуникацията е най-важна. Конкурси като нашия също са идеална възможност за популяризиране.

Има ли ракията според вас качества, които да повишат продажбите й на международния пазар, пренаситен с вкусове и предлагане?

За гроздовите ракии една от стратегическите възможности в международен план е използването им в коктейли. Разбира се, ще отнеме известно време, докато барманите се научат да работят с нея по правилния начин, но потенциалът е огромен. Завръщането на коктейлите на сцената предоставя много възможности. Във Франция например производителите на плодови спиртни напитки от района на Елзас работят много тясно с барманите.

Друг начин е комуникацията и разказването на истории, те като цяло са ключът: потребителите в днешно време не купуват само вкус, а и история. Има много положителни неща, които бихте могли да комуникирате: тероар, традиции, природа, правилните начини за консумиране на ракия, съчетаване с храна и т.н. В Западна Европа например ние по принцип не свързваме високоалкохолните напитки с храна, не мислим за съчетаването им с ястия, за разлика от Балканите или Азия.

Подобрение на отлежалите продукти в по-високия сегмент също може да повиши имиджа на напитката и страната като цяло.

А как се развива пазарът на високоалкохолни напитки в различните категории в глобален мащаб?

Търсенето на уиски и бърбън се повишава в цял свят, особено в Азия. Нови фабрики за дестилиране никнат като гъби във Франция, Австралия, Япония, Тайланд, Южна Африка, Испания, Швеция.

В Ирландия са планирани 30 нови дестилерии, като някои от тях вече са започнали работа или са на стартова линия. В следващите години тези фабрики ще залеят пазара с ирландско уиски.

По-големите производители в Шотландия също възраждат стари дестилерии, които дълго време не са работили, а независимите бутилиращи компании започват да строят собствени фабрики, да търсят crowd funding финансиране, да предлагат възможности за туризъм и т.н. За мен това е един от най-активните периоди в развитието на индустрията на шотландското уиски от десетилетия насам.

Категорията бърбън също е много динамична и ще продължи нападателния си ръст чрез интелигентно позициониране, гъвкавост и смелост.

Категорията джин е добре наложена и ще продължи да бележи ръст, тъй като новите пазари, например Индия, ще подкрепят продажбите й. Джинът е една от малкото спиртни напитки, които жените харесват, а сред предимствата му е и че е много лесен за сервиране – никога няма да сгрешиш, ако го смесиш с тоник. Тенденцията "джин с тоник" вече е глобална и се подкрепя и от наличието на пазара на висококачествени тоник напитки.

Търсенето на коняк също има ръст, който идва най-вече от Китай и САЩ. Но то може и да не посрещне очакванията, защото производството му е ограничено. Забележете, че марка номер едно е Emperador от Филипините и тя има 300 милиона бутилки продажби годишно, много повече от цялото производството на коняк.

Ромът е новото уиски и следва стъпките му, но понеже този път е вече утъпкан, върви по него много по-бързо. През последните две години огромен брой производители на ром станаха международни след десетилетия на местни продажби. Броят бутилки ром по света (вкл. кашаса) е вече по-голям от този на уиски.

Водката ще продължи да губи пазарен дял през 2018 г. според изследователите от Euromonitor, но фокусът към premium марките ще забави спада. Възможно е да станем свидетели на завръщане към непретенциозното позициониране на водката.

Интересно е и на възникващите пазари, като бързо развиващите се икономики на Индия и Китай вече изискват напитки с високо качество, за да покажат колко добре се справят. Продажбите в тези две държави нарастват значително и като брой бутилки, докато в Европа нараства предимно цената.

Интервюто взе Ани Коджаиванова
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:


  • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
  • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
  • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
  • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
  • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
  • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Да сканираш успеха Да сканираш успеха

Гарет Уилямс, основател на търсачката за полети Skyscanner, пред "Капитал"

16 ное 2018, 2095 прочитания

Санджей Брамавар: В България Software AG расте с 30-50 души на година Санджей Брамавар: В България Software AG расте с 30-50 души на година

Изпълнителният директор на германската софтуерна компания пред "Капитал"

4 ное 2018, 2214 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Интервюта и коментари" Затваряне
Италианският инженер, който стана български мениджър

Алесандро Салерно, мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB

Защо се задавя германският мотор

Германия трябва да използва момента да се подготви за пренастройване на икономиката си сега, докато растежът още е солиден и демографската криза не се усеща силно

От евтин бензин до смяна на системата

Кой какво се надява да постигне с участието в протестната кампания срещу управлението

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Емисия

DAILY @7PM // 18.11.2018 Прочетете