Най-големият хотелиер

Държавните институции управляват стотици почивни станции, които работят масово на загуба

Ако се вземат данните на Националния статистически институт, централната власт би трябвало да има около 4% дял от общия брой хотели в страната и около 3% дял от леглата в тях
Ако се вземат данните на Националния статистически институт, централната власт би трябвало да има около 4% дял от общия брой хотели в страната и около 3% дял от леглата в тях
Ако се вземат данните на Националния статистически институт, централната власт би трябвало да има около 4% дял от общия брой хотели в страната и около 3% дял от леглата в тях    ©  Надежда Чипева
Ако се вземат данните на Националния статистически институт, централната власт би трябвало да има около 4% дял от общия брой хотели в страната и около 3% дял от леглата в тях    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко

Държавните институции управляват стотици почивни станции в страната, ползвани основно от техни служители.

Изследване на Световната банка сред част от тях показа, че те масово са на загуба.

Има много идеи какво да се направи, за да работят по-добре, но основната е, че държавата няма място в туризма.

В България има над 3300 хотела и места за настаняване с 348 хиляди легла. Реализираните нощувки в тях за миналата година са повече от 17.1 млн. Това е донесло приходи за хотелиерите от почти 994 млн. лв. Заедно с всички пари, които гостите харчат покрай почивките си в страната, общите постъпления в сектора доближават 7 млрд. лв. Това е официалната картина на българския туризъм през данни на Националния статистически институт, министерството на туризма и БНБ.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone
  • - 5
  • + 6

  Причината за съществуването на пощите и военните не е печалба.
  Нито причината за съществуването на почивните им бази.

  "Очевидният отговор" за това дали държавата е добре да осигурява почивка на служителите си бил "не". Пък хотелиерите (обикновени мутри в общия случай) им се иска да намалят конкуренцията

  А социална функция за нео-либералите от Световната банка и Капитал е непознато словосъчетание.
  Не всички ползи се мерят в печалба, но някои хора тази истина им е чужда.

  Нередност?
 • 2
  mould avatar :-|
  mould
  • - 1
  • + 2

  Констатациите и заключенията на Световната банка и на в. Капитал са верни, но липсват препоръки за решението на въпроса с почивките на служители и работници в държавния сектор.

  Просто би трябвало да се разгледат практиките в това отношение в развитите европейски страни и да се избере от тях приложимото за нашата страна.

  Спомням си още в средата на 80-те години в голяма и известна частна компания в една от тези държави, като инициатори за осигуряване на почивките за работниците бяха синдикатите. Синдикати постигаха договореност с ръководството на компанията за средствата за социални дейности за всяка следваща година, като почивките бяха част от тях. След това синдикатите се договаряха с една или няколко туристически агенции за следващия туристически сезон. Така работниците получаваха право на определени дни почивка за година в над няколкостотин хотела в страната и в чужбина. Работниците заплащаха на съответните туристически агенции сумите им за почивка, а след това синдиката им възстановяваше част от сумата след представянето на фактури. Така работниците имаха възможност да посещават многи различни места, а и да ги избират по предпочитания и цени.
  Не на последно място трябва да се отбележи, че цените бяха много приемливи дори и без въстановените средства от синдикатите. Компанията имаше на 12 хил. работници и туристическите агенции се конкурираха сериозно при подаването на оферти.

  Нередност?
 • 3
  dimodk avatar :-|
  Чинчила
  • + 7

  "В България има над 3300 хотела и места за настаняване с 348 хиляди легла"
  Престанете с тези глупости, нали сте сериозна медия. Само в конгломерата Сл.Бряг, Несебър, Влас леглата са над 500 хил.
  Приблизителния брой на леглата в цялата страна е 3 млн, но явно никой няма интерес да осветли този факт.
  А иначе безумието е факт...в страна, където са приватизирани стратегически отрасли като енергетика, комуникации и пр, да оставим държавни хотели?!? И държавна брокерсска фирма като АДИС?
  И къде има подобен прецедент в ЕС? Никъде!

  Нередност?
 • 4
  fcap123 avatar :-|
  fcap123
  • + 1

  До коментар [#1] от "enterfornone":

  Социална функция е едно. Загуба е друго.

  Интересно ми е как са правени изчисленията на Световната банка. Ако си на бюджет, трудно е да излезеш на загуба (счетоводно). Истината е, че за да се привлекат други туристи, трябват ремонти. Сегашното зомби положение не е изгодно за никого.

  Или да направят ремонти на базите, или да ги разкарат. Само като огледах интериора на една база и си дадох сметка, че няма как да заведа някого там.

  Социалните функции са важни, но никак не е социално да предоставяш неприветливо място на своите служители. Нито е приятно, нито се ползва, нито има икономическа логика.

  Трябва да се оставят само тези бази, които са добре обзаведени или има смисъл и средства да се ремонтират. Да се рекламират и да привличат външни лица. Тези, които не са мръднали от 89г. да се продават. Само така може да се изпълнява "социална функция" в модерна държава.

  Нередност?
 • 5
  leo_k avatar :-|
  Лео
  • + 4

  Какъв е проблемът ведомствата да поддържат малки почивни станции, като продават хотелски услуги на преференциални цени на своите служители? Очевидно проблемът е, че някой частник държи да прибере добавената стойност на тази услуга... И какъв е проблемът на световната банка с това? Защо световната банка защитава частната собственост, но не защитава държавната собстовеност, както и защитава интересите на частния бизнес за сметка на държавните служители? Да не би да няма големи частни фирми, които да имат столове за своите служители на преференциални цени, които, о, изненада, не генерират печалби?

  Нередност?
 • 6
  deaf avatar :-|
  deaf
  • + 1

  До коментар [#5] от "Лео":

  Откъде-накъде частник ще печели от ДЪРЖАВЕН хотел,(почивна станция)?!
  В центъра на Бургас има хотел на Министерството на отбраната в който често отсядам,като частно лице. Нощувка за военни в единична стая струва 22лв.,а за частни клиенти - 25лв. Честно би било печалбата от този държавен хотел на МО,да отива в бюджета на министерството и оттам да се разпределя към всички военнослужещи. А не да отива например в джоба на военният министър.

  Нередност?
 • 7
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov
  • + 1

  Споделям мнението, че целта на тези почивни станции *не е* да са на печалба. То затова не ги наричаме хотели, ами ведомствени почивни станции.

  В едно развито общество има много дейности, които не трябва да са непременно "на печалба", стига да са в услига на обществото.

  Нередност?
Нов коментар