Свари си бира у дома
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свари си бира у дома

Shutterstock

Свари си бира у дома

Почитателите на домашното пивоварство се множат, а пазарът и в България вече предлага разнообразни суровини и оборудване

9174 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Отношенията между крафт бирата и домашната бира са интересни, защото са двустранни: От една страна, занаятчийската бира произлиза от софистициралото се домашно пивоварство, което има много силна традиция в САЩ, Великобритания и северноевропейските страни. От друга, в последните години бумът на крафт пивоварството вдъхновява нова вълна домашно пивоварство в цял свят, превръщайки го в модерно хоби. Дори в България, където домашната традиция се свързва с правене на вино и варене на ракия, не на бира, вече има над 1700 домашни пивовари.

Няколко български онлайн магазина като beer-bg.com, birata.net, vinarko.com предлагат съставни продукти за домашните пивовари. В тях можете да прочетете ценна информация и съвети, а в прилежащите им форуми - да почерпите или споделите опит. В София от средата на май има и физически магазин за суровини и метериали – Hop Junkies, собственост на "100 бири".

Съставките

Разнообразието на съставки на пазара е много голямо. Цената на малца варира от под 2 лв/кг за основните светли малцове до близо 4 лв/кг за специалните.

Дрождите са два вида – за "ейл" (с горна ферментация) и за "лагер" (долна ферментация). Първите са по-често използвани за домашна бира, тъй като при тях не е необходима толкова голяма температурна прецизност и могат да си свършат "работата" и близо до стайна температура, докато "лагерните" дроджи работят при по-ниски температури. Цената е между 4 и 10 лв. за пакетче от 11 г.

Хмелът е най-скъпата съставка в бирата, като цената на по-масовите сортове варира от 40 лв. до 200 лв. за килограм в зависимост от сорта и дали е на пелети или в естествен вид под формата на малки шишарки. Най-скъпи са т.нар. американски хмелове като amarillo, citra или mosaic, които в момента са изключително актуални в света на крафт пивоварството.

Така продуктите за 10 литра домашна бира например биха стрували между 7 и 17 лв. в зависимост от рецептата и използваните суровини.

Ако прецизността на самоделието не е стихията ви, на пазара има комплекти, при които половината от работата вече е свършена. Старозагорската компания "Направи си бира" например доставя готови малцови екстракти и комплекти, при които една значителна част от процеса – накисването, промиването и охмеляването – е вече направено - за вас остават ферментацията и бутилирането, което занижава шанса нещо да се обърка. От друга страна, отношението на всеки автентичен домашен пивовар към този вид "пивоварство" е като на гурме любител готвач към готвенето с полуфабрикати.

Съдовете

Отделно един стартов комплект съдове, необходими за 20-30 л домашна варка, струва от 70 до 100 лв. Мнозина любители обаче залагат на самоделие по отношение на съдовете - като част от тръпката. Има, разбира се, и по-професионални съдове за домашно пивоварство на значително по-високи цени - бойлери за подгряване на вода, мелници, ферментатори и т.н.

На пазара има и цели готови системи за домашно пивоварене, с които целият процес се извършва в едно устройство или няколко такива, свързани в обща система. Някои са автоматизирани с микроконтролери, други разчитат на намесата на домашния пивовар, но всички те правят сами това, каквото пивоварят прави в самоделните тенджери и съдове - озахаряване, прецеждане и промиване, варене с хмел, охлаждане и финално филтриране. Тези системи обаче не извършват ферментацията и газировката и те трябва да се правят "ръчно".

Най-популярният подобен уред е Breumeister на германската компания Spaidel и цената му е около 3000 лв. за 20-литрова и около 4200 лв. за 50-литрова система.

От "Направи си бира" пък внасят по-бюджетния Bulldog Master Brewer с капацитет 25 л и цена около 1400 лв.

Всичко останало е инвестиция във време - за учене, за експерименти и трупане на опит, за комуникация. Асоциацията на домашните пивовари например е много ценна общност в това отношение, като спорадично организира и майсторски класове по домашно пивоварство. По две обучения седмично за групи правят и от "Направи си бира", които се водят от собственика Робърт Хенри, който има дългогодишен опит в хранително-вкусовата промишленост.

Отношенията между крафт бирата и домашната бира са интересни, защото са двустранни: От една страна, занаятчийската бира произлиза от софистициралото се домашно пивоварство, което има много силна традиция в САЩ, Великобритания и северноевропейските страни. От друга, в последните години бумът на крафт пивоварството вдъхновява нова вълна домашно пивоварство в цял свят, превръщайки го в модерно хоби. Дори в България, където домашната традиция се свързва с правене на вино и варене на ракия, не на бира, вече има над 1700 домашни пивовари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK