С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 сеп 2018, 12:59, 6620 прочитания

Свари си бира у дома

Почитателите на домашното пивоварство се множат, а пазарът и в България вече предлага разнообразни суровини и оборудване

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Още по темата четете тук:

Малката революция на крафт бирата

Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал

Струва ли си инвестицията в малка пивоварна

Вкусът за занаятчийска бира се възпитава

Отношенията между крафт бирата и домашната бира са интересни, защото са двустранни: От една страна, занаятчийската бира произлиза от софистициралото се домашно пивоварство, което има много силна традиция в САЩ, Великобритания и северноевропейските страни. От друга, в последните години бумът на крафт пивоварството вдъхновява нова вълна домашно пивоварство в цял свят, превръщайки го в модерно хоби. Дори в България, където домашната традиция се свързва с правене на вино и варене на ракия, не на бира, вече има над 1700 домашни пивовари.

Няколко български онлайн магазина като beer-bg.com, birata.net, vinarko.com предлагат съставни продукти за домашните пивовари. В тях можете да прочетете ценна информация и съвети, а в прилежащите им форуми - да почерпите или споделите опит. В София от средата на май има и физически магазин за суровини и метериали – Hop Junkies, собственост на "100 бири".


Съставките

Разнообразието на съставки на пазара е много голямо. Цената на малца варира от под 2 лв/кг за основните светли малцове до близо 4 лв/кг за специалните.

Дрождите са два вида – за "ейл" (с горна ферментация) и за "лагер" (долна ферментация). Първите са по-често използвани за домашна бира, тъй като при тях не е необходима толкова голяма температурна прецизност и могат да си свършат "работата" и близо до стайна температура, докато "лагерните" дроджи работят при по-ниски температури. Цената е между 4 и 10 лв. за пакетче от 11 г.



Хмелът е най-скъпата съставка в бирата, като цената на по-масовите сортове варира от 40 лв. до 200 лв. за килограм в зависимост от сорта и дали е на пелети или в естествен вид под формата на малки шишарки. Най-скъпи са т.нар. американски хмелове като amarillo, citra или mosaic, които в момента са изключително актуални в света на крафт пивоварството.

Така продуктите за 10 литра домашна бира например биха стрували между 7 и 17 лв. в зависимост от рецептата и използваните суровини.

Ако прецизността на самоделието не е стихията ви, на пазара има комплекти, при които половината от работата вече е свършена. Старозагорската компания "Направи си бира" например доставя готови малцови екстракти и комплекти, при които една значителна част от процеса – накисването, промиването и охмеляването – е вече направено - за вас остават ферментацията и бутилирането, което занижава шанса нещо да се обърка. От друга страна, отношението на всеки автентичен домашен пивовар към този вид "пивоварство" е като на гурме любител готвач към готвенето с полуфабрикати.

Съдовете

Отделно един стартов комплект съдове, необходими за 20-30 л домашна варка, струва от 70 до 100 лв. Мнозина любители обаче залагат на самоделие по отношение на съдовете - като част от тръпката. Има, разбира се, и по-професионални съдове за домашно пивоварство на значително по-високи цени - бойлери за подгряване на вода, мелници, ферментатори и т.н.

На пазара има и цели готови системи за домашно пивоварене, с които целият процес се извършва в едно устройство или няколко такива, свързани в обща система. Някои са автоматизирани с микроконтролери, други разчитат на намесата на домашния пивовар, но всички те правят сами това, каквото пивоварят прави в самоделните тенджери и съдове - озахаряване, прецеждане и промиване, варене с хмел, охлаждане и финално филтриране. Тези системи обаче не извършват ферментацията и газировката и те трябва да се правят "ръчно".
Най-популярният подобен уред е Breumeister на германската компания Spaidel и цената му е около 3000 лв. за 20-литрова и около 4200 лв. за 50-литрова система.

От "Направи си бира" пък внасят по-бюджетния Bulldog Master Brewer с капацитет 25 л и цена около 1400 лв.

Всичко останало е инвестиция във време - за учене, за експерименти и трупане на опит, за комуникация. Асоциацията на домашните пивовари например е много ценна общност в това отношение, като спорадично организира и майсторски класове по домашно пивоварство. По две обучения седмично за групи правят и от "Направи си бира", които се водят от собственика Робърт Хенри, който има дългогодишен опит в хранително-вкусовата промишленост.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


  • Нови технологии и дигитализация
  • Тенденции в ритейл маркетинга
  • Клиентско поведение и преживяване
  • Устойчива и екологична търговия
  • Синергия между физическите и онлайн магазини
  • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Бил Макдермът се оттегля от управлението на SAP Бил Макдермът се оттегля от управлението на SAP

Американският мениджър управлява германската софтуерна компания повече от десетилетие и утрои пазарната й оценка

14 окт 2019, 507 прочитания

Проектът на Facebook за криптовалута започна да се пропуква Проектът на Facebook за криптовалута започна да се пропуква

EBay, Stripe, Mastercard и Visa обявиха, че се оттеглят от него, след като това вече направи PayPal

14 окт 2019, 616 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Малката революция на крафт бирата

Знаятчийската бира е в подем в световен мащаб и се превръща в значителен бизнес

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм