Първият български хотел в Доминикана

До 2021 г. в Пунта Кана ще се появи комплекс за 160 млн. долара на българската "Дит хотели"

Бъдещият комплекс ще разполага със 650 стаи, шест тематични ресторанта, басейни и други атракции за гостите. Той ще бъде част от веригата Autograph Collection by Marriott
Бъдещият комплекс ще разполага със 650 стаи, шест тематични ресторанта, басейни и други атракции за гостите. Той ще бъде част от веригата Autograph Collection by Marriott
Бъдещият комплекс ще разполага със 650 стаи, шест тематични ресторанта, басейни и други атракции за гостите. Той ще бъде част от веригата Autograph Collection by Marriott
Бъдещият комплекс ще разполага със 650 стаи, шест тематични ресторанта, басейни и други атракции за гостите. Той ще бъде част от веригата Autograph Collection by Marriott
Темата накратко
  • Дружество на Румен Чандъров инвестира 160 млн. долара в хотелски комплекс на Карибите
  • Туристическото селище, разположено на терен от над 160 декара, трябва да е готово в началото на 2021 г.
  • Хотелът ще има 650 стаи и ще работи под бранд на Marriott

След Слънчев бряг българският хотелиер Румен Чандъров има нов проект - комплекс в Доминикана. Мерките на карибския проект звучат така: инвестиция от 160 млн. долара, над 650 стаи на първа линия в популярния курорт Пунта Кана, пусков срок 2021 г., бранд - Marriott. Експериментът отнема над десет години, а финансирането е от доминиканска банка, която отпуска 100 млн. долара. Новината за проекта на веригата "Дит", която притежава хотелите "Еврика" и "Маджестик" (втория заедно с основателите на "Винпром Пещера") в Слънчев бряг, съобщи за "Капитал" Михаил Попов, изпълнителен директор на "Дит хотели".

Това не е първият екзотичен хотел с българска собственост. Първо акционерите в ПИБ дебютираха на Малдивите. През лятото на 2017 г. и строителната "Джи Пи груп" обяви карибски туристически проект - хотелски комплекс под бранда Fairmont на хотелската група Accor за 220 млн. долара на остров Санта Лусия, като заявеният план беше проектът да е построен до края на тази година.

Освен в размера на вложенията разликата с черноморските гиганти е и в габаритите: регулацията в повечето островни държави силно ограничава строителството. В доминиканския случай - до два етажа до плажа и максимум четири навътре в терена. Това прави проектите бутикови, а оттам е логична и крачката към луксозен световен бранд. Все редки явления по българското море.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:

Защо в Доминикана

Решихме да изнесем бизнеса си извън България от желание да си осигурим целогодишна работа и да избягаме от сезонността у нас, казва Михаил Попов. За да намери подходящо място за инвестицията, първоначално той обикаля екзотични места в Индийския океан, африканските острови Кабо Верде. След това се прехвърля към Карибския басейн, разглеждайки възможностите за инвестиции в Мексико, Коста Рика, Доминикана. "Заедно с Румен Чандъров анализирахме много обстоятелства, но на първо място се ръководихме от два основни фактора – туристическото развитие на съответната дестинация и инвестиционния климат, в това число и политическата стабилност", посочи Попов. "Например Коста Рика се оказа развиващ се пазар, в който превес имат не хотелите, а бизнесът с отдаване под наем на жилища и апартаменти. Мексико е интересно място, но от бизнес гледна точка е прекалено рисковано заради непрекъснатите войни между наркокартелите, които влияят на туристическия бизнес", смята той. За сметка на това Доминикана постига ръст на туризма си дори по време на икономическата криза и се оказва стабилна и надеждна за инвестиции дестинация.

Когато пристига в Доминикана, Михаил Попов търси някого, който се занимава с продажба на имоти или терени и така попада на Рамона – брокер в местна агенция. Чрез нея намира подходящ парцел, а днес Рамона вече е част от екипа на "Дит хотели" в Доминикана. Местният човек помага в комуникацията с общините по отношение на проекта и движи въпросите, свързани с прекарване на ток, водопровод и т.н. В Доминикана "Дит хотели" вече имат счетоводна фирма, проджект мениджмънт, архитекти, консултант.

Десет години не стигат

Покупката на земята, проектирането и осигуряването на банковия заем отнемат на "Дит хотели" цели 10 години. "Купихме много добър парцел с 410 метра плажна ивица в най-привлекателната част на Карибския басейн, който се намира само на 10 минути от летището", каза Михаил Попов. Само инвестицията в земята е в размер на 40 млн. долара. "Финансовите ни възможности обаче приключиха дотам. Трябваше ни кредит, за да реализираме идеята си", казва мениджърът.

"Проблемът дойде от това, че начинанието ни съвпадна със световната финансова криза. Тогава се промениха условията на всички финансови институции за инвестиции от този вид. Отговорът на българските банки беше: Няма да финансираме инвестиция, която не можем да контролираме. Същото отговаряха и американските. С европейските банки също беше трудно, защото с тях нямаме кредитна история", разказва Михаил Попов. Затова трябваше да преговаряме с доминиканска банка. Техните банки обаче нямаха никаква представа за България или ако имаха, тя беше в негативен аспект, допълва той.

Успоредно с банките от компанията преговарят и с две световни туристически вериги - Marriott и Hilton. "Marriott се явиха като гарант за нашите намерения и така успяхме да финализираме преговорите с отпускане на кредита от банка BHD Leon", казва изпълнителният директор на "Дит хотели". Споразумението с банката за финансиране в размер на 100 млн. долара вече е подписано и българската верига пристъпва към строителните работи.

Три години отнема на "Дит хотели" да се сдобият и с лиценз за инвеститори в туризма в Доминикана. Този документ ги освобождава от данъци за 15 години. Регистрират в Доминикана компанията Visperas de Esperanza, която е 100% собственост на "Дит хотели".

Новият хотел ще бъде разположен върху парцел от 167 декара. Българският инвеститор купува и допълнителен парцел на около 5.5 км от основния парцел. Това се налага, за да си прокарат водопровод, тъй като в Доминикана водата се добива индивидуално.

Проектът вече е на ниво избор на изпълнител на строителните работи. Проведен е конкурс и са събрани офертите на шест от най-големите доминикански фирми, които са работили по подобни проекти, казват инвеститорите.

В бутиковия клуб на Marriott

Доминиканският хотел на "Дит хотели" ще бъде с 650 стаи и ще работи на аll inclusive. Очакванията на собствениците са той да бъде построен до началото на 2021 г.

Според законите на Доминиканската република върху площ от 1 хектар могат да се построят максимум 70 стаи, което предопределя и общата площ на земята, необходима за изграждане на такъв тип хотел. Важат и вече споменатите ограничения от два етажа на първа линия. Хотелът в Доминикана ще разполага и с шест тематични ресторанта, голям басейн и други атракции, разположени сред зеленина. "Дит хотели" вече имат проект, одобрение и необходимите разрешителни за строежа.

Българският хотел в Доминикана ще бъде под бранда Autograph Collection by Marriott - една от бутиковите вериги на групата Мarriott. В момента с тази марка има 160 хотела по света. Три от тях са в Карибския басейн - един на Британските Вирджински острови и два на Бахамите. Освен че ще е първият в Доминикана, интересното за хотела на "Дит хотели" е, че е и първият от тази верига, който ще работи на аll inclusive - най-популярният модел сред доминиканските хотели.

ДИТ и Румен Чандъров

Хотелската група ДИТ е свързана с два от най-големите хотели в Слънчев бряг. Собственик е на четиризвездния "Еврика бийч клуб", разположен върху 54 хил. кв.м на първа линия до морето в северната част на курорта. Хотелът има над 630 стаи. Дружеството "Дит хотели" е съдружник и в четиризвездния "Маджестик бийч ризорт", също на първа линия в северната част на курорта, който е с над 730 стаи. Този хотел е съвместна инвестиция на Чандъров и дружеството "Галакси пропърти груп", което управлява туристическия бизнес на основателите на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Данните сочат, че за 2017 г. "Дит хотели" има приходи от 20.5 млн. лв. и печалба от 6.8 млн. лв. Приходите на съвместното дружество с "Галакси", под чийто контрол е хотел "Маджестик бийч ризорт"- "Бора консулт 2002", са 13.5 млн. лв. през 2017 г., а печалбата му е била 4.6 млн. лв. Хотел "Еврика" отчита 205 хил. нощувки през 2018 г., а хотел "Маджестик" - 178 хил.

Румен Чандъров участва и в дружеството "Сънинвест" заедно с други морски хотелиери като Ветко Арабаджиев и Сава Чоролеев. До 2016 г. "Сънинвест" държеше концесията на ключовия северен плаж в Слънчев бряг, но после договорът бе прекратен с мотив сериозни нарушения.

Роденият преди 53 г. в Златоград Румен Чандъров има и интереси във футбола. Той е собственик на детско-юношеската школа ДИТ в София и на футболния клуб "Септември" (София). През годините е участвал и в собствеността на "Ботев" (Пловдив) заедно със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. В последните месеци името му се завъртя в спортните медии и като евентуален акционер, и като евентуален управител на футболния клуб "Левски". Самият той обяви в началото на февруари пред "Дарик радио", че действително са водени разговори с отбора.

Информация за произхода на първоначалния капитал на Чандъров в публичното пространство няма. Най-видимо е партньорството с основателите на "Винпром Пещера" в Слънчев бряг. През дружеството си "Бора консулт" той кандидатства в много приватизационни сделки, но рядко е победител. Чандъров е и в ръководството на приватизационния фонд "Напредък" при създаването му от фамилията Домусчиеви.

Туризмът на Доминикана

Туризмът е най-големият отрасъл в икономиката на Доминикана с дял над 17% от БВП на страната. През 2017 г. тя е посетена от 6.2 млн. чужденци, предимно от САЩ, Канада и ЕС, които са донесли приходи от над 13 млрд. долара. Международният съвет по пътувания и туризъм прогнозира ръст: до 2026 г. се очаква приходите в сектора да достигнат 19.13 млрд. долара. Най-често хотелите в Доминикана са с фокус върху семейния туризъм и работят по модела аll inclusive. Втората най-популярна ниша са романтични пътувания на двойки, включително за меден месец. В страната са представени почти всички големи международни хотелски групи. По данни на местното министерство на туризма и международните отношения средногодишната заетост на хотелите е 77%.

По темата работи и Деница Ватева

Още от Капитал