Втори живот за старата техника

Shutterstock

Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Пламена Кацарова
30174 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Няма домакинство, в което рано или късно да не дойде денят за подмяна на битова техника. Било пералня или телевизор, това изисква старият уред да напусне жилището и да поеме вечния си път. Изхвърлянето му в кофите за смет никак не е добра идея - от екологична и регулаторна гледна точка (има глоби). С увеличаващото се потребление проблемът с изхвърлянето и предаването на старата техника обаче става все по-голям. За разлика от рециклирането на хартия, пластмаса или стъкло, за които има по-масова култура и е по-лесно.

Вариантите при старата техника са обаждане на специализирана компания, която обаче заради бума в търсенето ще ви помоли да почакате. Ако нямате кола, това означава за известно време в апартамента или къщата да съжителстват два електроуреда с еднакво предназначение - нов и стар. И ако хората без кола нямат много избор, то тези с коли могат да го направят в определени пунктове, като всяка голяма търговска верига има такива. Уредите се приемат в повечето случаи без пари, за някои се заплаща превозът, а в най-добрия случай веригите правят промо кампании, по време на които може да получите и отстъпка от покупката на новия уред срещу предадения стар.

Как, кога, къде

Използваните електроуреди трябва да се рециклират от фирми, специализирани в това. Съгласно Закона за управление на отпадъците изхвърлянето на електронни отпадъци на нерегламентирани места е забранено. Причината е, че съдържат материали и компоненти, които трябва да се преработват в специално създадени за това предприятия, защото често са токсични (виж карето). Глобите при нерегламентирано изхвърляне на техника започват от 300 и достигат до 1000 лева. Засега обаче тези глоби почти не са били налагани (поне в София) - следенето за изхвърлена техника е много трудно и съответните служби нямат необходимия капацитет.

За регламентирано предаване на стари и неработещи електроуреди потребителите могат да се възползват от безплатно посещение на мобилна група на адреса на техния дом, която ще ги вземе и ще предостави всички необходими документи, удостоверяващи законосъобразното им рециклиране. В това число влизат хладилници, перални, готварски печки, фризери, съдомиялни и т.н. – всички големи и малки домакински уреди, включително осветителни тела и компютри.

По-лесно е предаването на дребни електроуреди, но не и самото им рециклиране, тъй като за тях е необходимо пълно разглабяне на "обекта": пластмаса, стъкло, метални части, дънни платки, кабели, дисплеи и т.н. След това рециклиращите предприятия претопяват пластмасата, металните части, стъклото и, ако е необходимо, ги използват в повторно производство.

Лиценз за тази услуга имат т.нар. организации по оползотворяване, които са си търговски дружества. Разрешителните се издават от Министерството на околната среда и водите. Сред тях са "Екобултех", "Макметал", "Елтехресурс", "Грийнтех България" и други. Според правилата на Столична община срокът за взимане на старите електроуреди е до седем дни от датата на подаване на заявката. "Реално обаче поради натовареността нещата се случват по-бавно и най-краткият срок, в който това може да се случи, е 14 дни", коментираха от "МакМетал" за "Капитал". При наличие на автомобил с достатъчно вместимост потребителите могат и сами да закарат техниката си до най-близкия пункт. Също така Столична община периодично организира кампании за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване - това обаче става с поставяне на специални фургони на определени места, които може и да не са на най-удобното за всеки желаещ място. За целта по определен график се поставят контейнери, в които потребителите могат сами да изхвърлят старото си оборудване. Подобна услуга обаче срещу заплащане предоставя и "Екологика". Сроковете тук са значително по-малки – електроуредите биват взети до 4 работни дни след подадена заявка, а цените са по запитватне и са по-скоро символични.

В големите магазини от веригите за техника често има промоции, които дават възможност да се закупи нов уред с отстъпка, ако върнете стар такъв за рециклиране. Отстъпката, която ще получите в такъв случай, започва от около 10% от цената на новия електроуред, а в определени ситуации може да достигне и 15-16%. Това обаче е кампанийно, тоест не е постоянна услуга. Например Технополис на сайта си изрично са посочили, че е възможно да се предаде оборудване за рециклиране в техните обекти, но не и да бъде извозено от дома на клиента. От компанията коментираха за "Капитал", че услугата не е обвързана с покупка, но периодично в сила влизат екокампании за определен тип уреди, при връщането на които потребителите получават ваучер за отстъпка в магазините.

В магазините на "Зора" също е възможно да бъдат оставени за рециклиране уреди, без това да е обвързано с покупка. От веригата също извозват старо оборудване от дома на клиентите само при покупка на нов уред от същия вид с доставка, като задължително изискване е старият уред да бъде свален до входа на сградата, коментира за "Капитал" представител на компанията.

Търговските обекти като големите хипермаркети, които предлагат нова техника, са задължени да имат контейнери за рециклиране на стари уреди и да членуват в организация с разрешително от Министерството на околната среда и водите за събиране на такива отпадъци и съответно можете да занесете там и да предадете стария електроуред безплатно.

С повишено внимание

Не всички пунктове обаче са оторизирани да събират и рециклират правилно стари електроуреди. Само ако предадете излязлата от употреба техника на пункт на лицензирана организация можете да сте сигурни, че оттам нататък тя ще бъде рециклирана правилно. За да се ориентирате кои са организациите, които имат разрешение да извършват оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, можете да проверите на сайта на Министерството на околната среда и водите.

След като сте предали електроуредите си на пункт на оторизирана компания, вече можете да сте спокойни, че сте изпълнили дълга си към околната среда. Те отиват на площадки за предварително третиране, където безопасно за средата се разкомплектоват, и след като се премахнат вредните и опасни вещества от тях, останалите материали се рециклират и оползотворяват наново. В това е и изгодата за компаниите, които се занимават с изкупуване на стари уреди, а за веригите магазини има и друг бонус - успяват да продадат някои залежали стоки и по-стари модели.

Нов живот и за мобилните телефони

Рециклирането на смартфони и таблети е значително по-лесно, отколкото това на по-големите електроуреди. Telenor например има дългосрочна стратегия за екологична устойчивост и се стреми да намалява отпечатъка си върху околната среда. В магазините на компанията могат да бъдат върнати за рециклиране неработещи мобилни телефони, батерии, зарядни, hands-free устройства и всякакви други аксесоари за мобилни телефони.

От 2018 г. А1 също предлага подобна услуга, като телекомът има собствен център за рециклиране на крайни клиентски устройства. Предимството на тези кампании е, че не са обвързани с покупка, нито пък са ексклузивни за клиенти на дадения мобилен оператор. Telenor има и кампания за изкупуване на стари, но работещи смартфони, дори и те да са с различни повреди и дефекти, срещу ваучер за бъдеща покупка.

Менделеева таблица

При производството на електроуреди, както и при това на техните компоненти, се използват повече от 1000 вида материали, част от които са токсични - хлорирани разтворители, бромирани забавители на горене, поливинилхлорид (PVC), тежки метали (като олово, живак, арсен, кадмий и шествалентен хром), пластмаси и газове. Хладилниците и климатиците използват флуоровъглероди, за да изстудяват въздуха, както и хлорофлуоровъглероди (CFCs). При рециклиране CFCs се изваждат внимателно от подлежащите на тази процедура хладилници, за да се осигури безопасна последваща обработка. Системата за разделно събиране на стари електроуреди намалява потенциалните опасности за човека и природата, причинени от тези отпадъци, като значително увеличава количеството на повторно употребено, рециклирано и оползотворено излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

По-дълга гаранция

Компаниите - производителки на електроуреди, вече ще са длъжни да осигуряват резервни части за период от 10 години. Това са новите правила на Европейския съюз. Досега често се стигаше до ситуация, в която уредът се разваля на 4-5 години и се оказва, че за него няма резервни части просто защото са спрели да ги произвеждат. Така потребителят изпада в ситуация, в която трябва да смени хладилника заради лека повреда за която няма част. Промените дойдоха след множество жалби на потребители по този повод, а проучване показа, че между 2004 и 2012 г. делът на големите домакински уреди, които се развалят поне веднъж на пет години, се е повишил от 3.5 на 8.3%. Новите правила ще засята осветителните тека, перални, хладилници, съдомиялни.

Новите изисквания обаче влизат от 2021 година компаниите ще трябва да произвеждат уреди, които да имат по-дълъг живот, и освен това ще трябва да доставят резервни части за поправката им до 10 години. Защитниците на "правото на поправка" твърдят, че разпоредбите не са стигнали достатъчно далеч, тъй като предвиждат само професионалисти, но не и потребители да правят ремонтите.

Няма домакинство, в което рано или късно да не дойде денят за подмяна на битова техника. Било пералня или телевизор, това изисква старият уред да напусне жилището и да поеме вечния си път. Изхвърлянето му в кофите за смет никак не е добра идея - от екологична и регулаторна гледна точка (има глоби). С увеличаващото се потребление проблемът с изхвърлянето и предаването на старата техника обаче става все по-голям. За разлика от рециклирането на хартия, пластмаса или стъкло, за които има по-масова култура и е по-лесно.

Вариантите при старата техника са обаждане на специализирана компания, която обаче заради бума в търсенето ще ви помоли да почакате. Ако нямате кола, това означава за известно време в апартамента или къщата да съжителстват два електроуреда с еднакво предназначение - нов и стар. И ако хората без кола нямат много избор, то тези с коли могат да го направят в определени пунктове, като всяка голяма търговска верига има такива. Уредите се приемат в повечето случаи без пари, за някои се заплаща превозът, а в най-добрия случай веригите правят промо кампании, по време на които може да получите и отстъпка от покупката на новия уред срещу предадения стар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


3 коментара
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Това е една полезна статия с всичката информация на едно място. Тъкмо се обадих на една от фирмите за извозване на голям уред.

 • 2
  xfh59608894 avatar :-|
  xfh59608894

  Посочете телефони на фирми по градове, които ще дойдат да изнесат и извозят стария уред и ще ти заплатят подобаващо за него според теглото. Всичко друго са празни приказки и залъгалки за жълтопаветни баламурници.

 • Jones Doe

  "Компаниите - производителки на електроуреди, вече ще са длъжни да осигуряват резервни части за период от 10 години. "

  Това е най-голямата глупост!

  Преди 8 години си купих климатик за 1000 лева (1200 лева с монтажа).
  Един хубав ден му се развали платката на външното тяло.
  Оказа, че е непоправимо увредена и трябва да се купи нова.

  Познайте колко струва? 420 лева!

  Това си е рекет в най-чист вид! ЕС трябва да помислят за механизъм определящ максимална цена на резервните части. Например: закупуването на изделието на части да не излиза повече от 1,5 пъти цената му в магазина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал