Държавна чума по прасетата

Едва от половината големи свинекомплекси, ударени от чумата, се възстановяват, а държавата губи дела за обезщетения

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Година след навлизането на африканската чума по прасетата едва половината големи производители са започнали да се възстановяват.
  • Държавата действа бавно, непрозрачно, хаотично и губи дела в съда за размера на обезщетенията към фермите с умъртвени животни.
  • Чумата, корона пандемията, падналата консумация заради изчезналите туристи и скъпите фуражи могат силно да влошат финансите на сектора.

През лятото на 2019 г. африканската чума по прасетата навлезе ударно в България и за половин година помете индустриални свинекомплекси с поне 230 млн. лв. оборот и по-малки ферми. Повече от година след първите случаи на болестта, за която няма застраховка, лекарство и ваксина, рестарт на бизнеса си са започнали едва около половината от големите пострадали стопанства и нито едно от тези, занимаващи се с традиционни породи. И то на фона на намаляващи цени, повишаващи се разходи и коронавирус пандемия, която затвори за продажби почти целия туристически канал. Така, ако през 2019 г. високите цени на пазара спасиха приходите и печалбите на компаниите, тази Коледа ще е доста по-нещастна.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал