Трейдинг на криптовалути: Купуване, съхраняване и продаване

Ето какво съветват специалистите

Трейдинг на криптовалути: Купуване, съхраняване и продаване
Трейдинг на криптовалути: Купуване, съхраняване и продаване
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво представлява трейдингът на криптовалути? Как да започнем? Какво трябва да имаме предвид? Какво съветват специалистите?


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Какво представлява трейдингът на криптовалути? Как да започнем? Какво трябва да имаме предвид? Какво съветват специалистите?

Трейдинг на крипто монети: Купуване, съхраняване и продаване

За да навлезете в света на крипто трейдинга, има няколко основни стъпки, които трябва да направите. На първо място това е изборът на криптовалута, с която да търгувате, последвани от подбор на крипто портфейл и крипто борса. Различните видове обмяна могат да следват моделите крипто в крипто, крипто във фиатна валута или фиатна валута в крипто. Но преди да навлезете в трейдинга, препоръчваме да имате предвид следните ключови моменти.

Изборът на крипто борса е от голямо значение, тъй като условията, на които ще се спрете, могат да определят евентуалните ви бъдещи приходи от търгуването с крипто. Сред критериите за избор на борса се нареждат:

  • Избор на пазар и локация;
  • Репутация: можете да намерите информация за дадена борса, започвайки с рейтинга й - мнение на потребителите за условията, сигурността, възможностите на предлаганото портфолио и допълнителните предимства;
  • Трансакционни такси: представляват показател, който е индивидуален за всяка борса, затова и варира при една и съща валутна двойка в зависимост от избраната борса;
  • Сигурност: важно е да сме информирани за нивата на сигурност, която предлага избраната борса.

Преди да започнем

За да започнете да купувате и обменяте криптовалути, имате нужда от крипто портфейл и крипто борса. След като се спрете на подходящата за вас борса, следва да се регистрирате в нея и да потвърдите акаунта си. Тъй като това е платформа за финансови операции, ще трябва да валидирате самоличността си чрез представяне на документ лична карта или шофьорска книжка. С цел допълнителна сигурност се изисква и потвърждение през вашия телефонен номер или имейл. След като акаунтът ви е верифициран, можете да влезете в платформата и да започнете да търгувате.

Възможностите

Един от важните пред вас избори е на какъв софтуер ще се спрете - мобилно или уеб приложение. Някои платформи разполагат с вградени разширения за статистиката на предприетите действия и резултати. Има и такива, които ще ви препоръчат подизпълнител.

Началото

Добре е да започнете с малка инвестиция, да опознаете процеса по търгуване и постоянно да се информирате за пазара и неговата динамика. Първата стъпка е да конвертирате фиатна валута в крипто, след което да закупите крипто монети с дебитна/кредитна карта или банков трансфер. След като осъществите трансакцията и добавите избраната криптовалута в крипто портфейла си, започва същинският трейдинг.

Трейдинг информация

Сам по себе си трейдингът представлява купуване и продаване на валути или техният обмен. В последния случай избираме двойката за трансфер - от крипто в крипто, от крипто във фиатна валута и обратно. Изборът на валути за обмен зависи от трейдинг стратегията ви, базирана на пазарна финансова информация.

В основата на трейдинга стои постоянният мониторинг на състоянието на пазара, тъй като той е изключително динамичен. За да сте в крак с новостите, следете няколко достоверни източника за извличане на статистически данни (утвърдени канали за комуникация и платформи), за да можете да прогнозирате предстоящи тенденции. Съществуват и популярни крипто онлайн общности и лидери на мнение, които също може да следите, за да се информирате за успешни трейдинг практики.

Трейдинг дневник

Препоръчваме да водите и личен трейдинг дневник, например в екселска таблица, в която да записвате статистически данни от всички свои дейности. Тя ще ви помогне да проследите причинно-следствените връзки от типа на "Ако направя А, то следва В. Ако направя обратното на А, то резултатът би бил С". Дневникът ще ви покаже вашите силни и слаби трейдинг страни, както и възможностите за подобрение като главен фактор за успех и съответно печалба.

Трейдинг стратегия

Изграждането на стратегия за търгуване с криптовалути е дълъг процес, който се основава не само на наблюдение на пазара, но и на теоретични знания относно финансовите инструменти. Ето защо препоръчваме да се запознаете с ключовите термини и стъпки на трейдинга, преди да пристъпите към неговото практикуване.

Допълнителни съвети

Ако сте нови в трейдинга, добре е да заложите ясни рамки и граници на печалбите и загубите, които може да понесете. И една от най-успешните стратегии за управление на дигитални активи е самодисциплината.

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $4+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io. Официален кариерен уебсайт: https://nexo.careers/