"Капитал" продаде две свои NFT корици за над 5 хил. долара

След наддаване те отиват при един собственик, който плати за тях малко над 2.8 етера

Новият собственик на двете продадени NFT корици на "Капитал" e Александър Починков
Новият собственик на двете продадени NFT корици на "Капитал" e Александър Починков    ©  Капитал
Новият собственик на двете продадени NFT корици на "Капитал" e Александър Починков
Новият собственик на двете продадени NFT корици на "Капитал" e Александър Починков    ©  Капитал

Първият аукцион за две NFT корици на "Капитал" премина при висок интерес. Наддаването продължи една седмица в платформата Open Sea, като в него участваха няколко анонимни играчи, но и двете корици отидоха при един нов собственик. Първата корица, която отразяваше началото на масовите протести срещу избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г., беше продадена за 1.6091 етера (ETH). Втората, която е от съвсем скоро - от санкционирането на същата фигура по американския закон "Магнитски", отиде при новия си собственик за 1.2121 ЕTH. Така за двете корици бяха дадени общо брутно 2.8212 eтера, което към края на аукциона 21:00 часа на 22 юни правеше 5300 долара преди комисионите за платформата. Наддаването и за двете започна от 1 етер.

По-късно днес с "Капитал" се свърза и разкри новият собственик на кориците. Това е Александър Починков, който е вицепрезидент "Инженеринг" в Nexo. "Всички, които сме участвали активно в интернет революцията в България, споделяме копнежа за истина и свобода - отправните точки както на технологията, така и на изкуството. Именно тези споделени ценности ни движат напред към устойчиви решения на отдавнашни проблеми", каза Починков и допълни: "Като дългогодишен крипто и блокчейн ентусиаст, както в личен, така и в професионален план, се сдобих с тези две легендарни корици на "Капитал" с ясното съзнание, че изобразяват важни моменти в най-новата ни история. Ето защо те ще бъдат част от NFT изложба, за която Nexo ще разкаже наесен и с която ще подкрепим редица български творци в България и чужбина."

Новият собственик на кориците не получава само дигитално подписани копия, той вече инвестира в парче от историята, тъй като тези дати и корици никога няма да се повторят. За него има физическа печалба - реално, луксозно копие от корицата, подписано от част от редакционния екип на "Капитал".

"Продажбaта на двете NFT корици няма да е еднократен опит на "Капитал" в този сегмент, а предвид интереса имаме по-дългосрочни планове в тази посока", каза Галя Прокопиева, изпълнителен директор на "Икономедиа", издател на "Капитал", по време на дискусия в платформата Clubhouse, която се състоя в последния час от аукциона в Open Sea.

NFT (non-fungible token) e блокчейн услуга, която позволява дигитално съдържание да има уникален подпис - цифров сертификат за автентичност. В "Капитал" вярваме, че създателите на цифрово съдържание трябва да има как да печелят от него. Въпреки че фокусът на медиата винаги е бил повече върху бизнеса и икономиката, винаги сме смятали, че изкуството е важно. Сега NFT дава още една възможност на хората, които са се посветили на него, да обърнат интелектуалната му стойност в пари.

Още от Капитал