ЕЦБ вижда все по-големи рискове в криптопазара

Криптоактивите стават по-сложни и по-обвързани с традиционните финансови инструменти

Около едно на всеки 10 домакинства в ЕС вероятно притежава криптоактиви, като повечето инвестиции са под 5000 евро, показва проучване на ЕЦБ.
Около едно на всеки 10 домакинства в ЕС вероятно притежава криптоактиви, като повечето инвестиции са под 5000 евро, показва проучване на ЕЦБ.
Около едно на всеки 10 домакинства в ЕС вероятно притежава криптоактиви, като повечето инвестиции са под 5000 евро, показва проучване на ЕЦБ.    ©  Reuters
Около едно на всеки 10 домакинства в ЕС вероятно притежава криптоактиви, като повечето инвестиции са под 5000 евро, показва проучване на ЕЦБ.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Криптопазарите достигат рекордни обеми на търговия и стават все по-интегрирани във финансовата система, твърди доклад на ЕЦБ.
  • Високата волатилност на криптоактивите засилва рисковете за финансовата стабилност.
  • След последните сривове на криптоборсите все повече институции настояват за затягане на регулациите.

Все по-голямата свързаност на криптоиндустрията с банките и мениджърите на активи поставя под риск финансовата стабилност, предупреди Европейската централна банка в свой доклад, цитиран от Financial Times. Това е поредният знак от институцията в полза на затягане на контрола върху пазара за криптоактиви. След проучване на левъриджа и кредитирането на криптопазарите ЕЦБ смята, че тези дейности носят все по-големи рискове, стават по-сложни и тясно обвързани с мейнстрийм финансите.

Сривът на пазарната капитализация на криптоборсите в размер на 1.3 трлн. евро след ноември 2021 г. не е успял да разклати финансовата стабилност, казват анализаторите на ЕЦБ. Но с настоящите темпове на разрастване ще бъде достигнат момент, когато трусовете на криптоактивите ще бъдат заплаха. Криптопазарът значително се разрасна през последните години, а платформи като Binance и FTX започнаха да предлагат множество сложни финансови продукти с криптовалути.

По данни на The Block Crypto най-големите криптоборси в света са обработвали почти 700 млрд. долара в спот търговия миналия месец и 1.1 трлн. долара във фючърси на биткойни. Обемите на търговия с криптоактиви "на моменти са сравними или дори надминават тези за тримесечие на Нюйоркската фондова борса или с държавни облигации в еврозоната", посочва ЕЦБ.

Сривовете изостриха тона срещу индустрията

Предупреждението на институцията е част от нейния редовен преглед на финансовата стабилност, който излиза два пъти годишно. Подобни изявления направиха и властите в САЩ и Великобритания след серията сривове на криптопазара от последно време. От ноември досега стойността на Bitcoin се е понижила наполовина, а преди дни падна под 30 000 долара. Стейбълкойнът Tether за момент също изгуби своята обвързаност към щатския долар, а terraUSD почти се срина. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън неотдавна предупреди, че рискът при стейблкойните е да се сблъскат с явление, подобно на банкова паника.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза миналата седмица, че криптовалутите "не струват нищо, не се основават на нищо и нямат актив, който да действа като котва", а колегата ѝ Фабио Панета оприличи сектора на "схема на Понци" и призова за по-строги регулации. Междувременно централната банка разработва дигитално евро и цели до догодина да създаде тестов прототип, за да реши дали да го пусне в употреба след още три години.

Всяко десето домакинство инвестира

В доклада на ЕЦБ се казва, че големите разплащателни мрежи все повече поддържат услуги за криптоативи, а институционалните инвеститори също инвестират в крипто. От миналата година на германските институционални инвестиционни фондове е разрешено да влагат до една пета от своите средства в криптоактиви, а освен това съществуват и базирани на тях деривати, ETF-и и други.

ЕЦБ посочва и рисковете, произтичащи от децентрализираното финансиране или DeFi, при което софтуерни програми, базирани на криптотехнология, предлагат финансови услуги без посредници. Криптокредитирането чрез DeFi платформи е нараснало 14 пъти през 2021 г., а общата стойност на средствата се движи около 70 млрд. евро. Някои криптоборси предлагат заеми на клиенти, с които им позволяват да увеличат експозициите си до 125 пъти спрямо първоначалната инвестиция.

Около едно на всеки 10 домакинства в ЕС вероятно притежава криптоактиви, като повечето инвестиции са под 5000 евро, показва проучване на ЕЦБ. ЕС е пред финализиране на законодателство за криптопазарите, но според банката то няма да влезе в сила преди 2024 г.

Все още няма коментари
Нов коментар