🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как блокчейн може да улесни и ускори прехода към кръгова икономика

Новите и дигиталните технологии помагат за намирането на решения в борбата с климатичните промени

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Кръговата икономика цели продуктите да се употребяват възможно най-дълго - чрез подобрен дизайн, поддръжка, подмяна на части, рециклиране.
  • От ключова важност е информацията за продукта, с която той да се проследява в целия си жизнен цикъл.
  • Блокчейн е идеално пригоден за тази задача и може да предложи ефективни модели за управление на веригите за производство, доставки и отпадъци.

Румяна Мишонова е част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Тя е доктор по социология и експерт в областта на кръговата икономика и устойчивото развитие и климатичните промени. Дипломирана е от Университета в Нант (Франция), а днес е старши консултант по иновационни проекти и трансфер на знания и технологии.

"Капитал" препечатва статията й за "Климатека" със съкращения.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.