АЕЦ "Белене": повече въпроси, отколкото отговори

Остава опасността след похарчените досега 3 млрд. лв. да потънат още 17 млрд. лева

Темата накратко

- Съдбата на рекаторите от Белене още не е решена - има идея за частен инвеститор, все още няма идея за заем

- Сметките показват, че централата е възможна само ако данъкоплатците решат, че за тях е важно да я има, без значение дали е печеливша

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


15 коментара
 • 1
  lhc47540902 avatar :-|
  lhc47540902

  "Остава опасността след похарчените досега 3 млрд. лв. да потънат още 17 млрд. лева"

  И откъде идва тая опасност, при условие че държавата ясно подчерта, че ще търси външен инвеститор за строежа на АЕЦ Белене? Стига вече грантаджийски манипулации.
  Единственият правилен вариант е да се привлече Росатом като инвеститор, а държавата да участва с площадката и реактора. С извозване на отработеното ядрено гориво към Русия. Без задължения за изкупуване на енергията.
  Но паралелно с това държавата следва да изгражда нови блокове и в АЕЦ Козлодуй за да гарантира евтин ток за населението.

 • 2
  hlr1435497791434792 avatar :-|
  coinspirator

  Извинявам се много, но логиката Ви е като на ученик в трети клас или 1+1= 2. Само дето събирате гладна котка със салам. Според вас как се "привлича" инвеститор? С неподправена българска харизма и усмивка под мустак? Баламите свършиха, ако не броим някои хора. Евтин ток?! От АЕЦ?! Единственият правилен вариант, е да няма такъв. Ядреното (отработило) гориво не се извозва. Студената война свърши и цената, по която ще плащаме преработка и съхранение трябва да бъде калкулирана в цената на тока (както и фонд извеждане от експлоатация). И изобщо от къде правите тези изводи, че държавата трябва да изгражда нови мощности? Обосновка някаква? Защото у нас тези неща се уреждат със закон...по принцип.

 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Когато чета такива статии, очаквам един АЕЦ да не се разглежда като самостоятелен изолиран обект, а да се обедини с темата: "обработка и съхранение на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво". Това е една основна компонента в цената на целия проект, но в желанието си да го направят привлекателен, нашите политици мълчат като партизани по въпроса.

 • 5
  lhc47540902 avatar :-|
  lhc47540902

  До коментар [#3] от "kratun.ko":

  Защо си мислиш че отработеното гориво не влиза в сметките? В докладът на БАН тоя компонент е взет под внимание, така че можеш да си спокоен, не си открил топлата вода.

 • 6
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Аз имам само един въпрос. Отговор йок. Когато Дянковчето ратуваше за спиране на проекта, искаше “да пляска” руснаците и обясняваше, че на БГ държава няма да регресира нищо, а днес регресира някой и друг милиард. Е, защо днес не носи никаква отговорност? Да беше във висшия мениджмънт на частна фирма, имаше да плаща, докато е жив и наследниците до пето коляно! И защо ББ в прав текст се хвали, че е “спрял три енергийни проекта от чисто приятелство”, днес не поеме съвместно с приятелите си отговорността за щетите?

 • 7
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  "..............Ако се вгледаме по-внимателно в малкото известни неща от иначе колосалния (над 1000 страници) доклад на БАН, ще разберем, че вероятността АЕЦ "Белене" да бъде печеливша, е преди всичко в сферата на фантазиите. Не че е теоретично невъзможно, но е много малко вероятно. Нещо като тотото - ако познаете всичките 6 числа, ще спечелите джакпота, но вероятността е едно на милион...................."

  Само това като прочете човек е достатъчно ,за да се убеди колко безумен проект е АЕЦ"Белене"!

 • 8
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#4] от "lhc47540902":

  За твое сведение този прословут частен инвеститор ще иска гарантирани изкупни цени от държавата,което значи държавно гарантиран дълг!!!!!!!!!!!!!

 • 9
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Темата е била винаги интересна и важна, но винаги се е разглеждала тесногръдо и винаги от финансовата страна. Винаги е липсвала техническата страна. Винаги се е спекулирало с ОЯГ и РАО от позиция на финанси и никога не се е разглеждала от страна на ефективното им управление. Така се държи обществото целенасочено в страх. Страх от незнание. Обществото се плаши и с цена на съоръжението, и със собствеността му.
  Собственост и отговорност: При хипотетична авария (което не трябва да се изключва, НО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА), цялата финансово икономическа тежест я поема населението(държавата) - работна ръка и финанси (от данъците). За справка Чернобил, Фокушима и Три Майл Айленд. За това не трябва да се снижава държавната собственост като процент капитал и процент участие в управлението. Като добавка и значението на ядреното съоръжение в сигурността на държавата.
  ОЯГ и РАО: Горивото се връща обратно при производителя, което е добър вариант. С непрекъснатото развитие на ядрените технологии, към настоящият момент ОЯГ се преработва и отново се влага като гориво за ядрени централи. Следователно при умен подход на държавата е възможно сключване на взаимно изгодни договори между производител и потребител на ядрено гориво. Страната ни има натрупан дългогодишен опит в преработката и управлението на РАО. Но света върви напред и технологиите също. Правени са анализи за ефективността на управление и разходите за РАО. Управлението, преработката и съхранението му може да се оптимизира още много. Има на къде. До сега държавата не е направила нищо в посока впрягане на компетентните организации - БАН, АЯР и ДП"РАО" да разработят завършена технология за РАО, която да се продава и от това да печели държавата. Справка Германия - фирмата извеждаща АЕЦ „Грейсфалд“. Това пряко ще рефлектира върху цената на съоръжението.
  ВЕИ,ТЕЦ,АЕЦ:Много искам да имам на покрива на моя дом фотоволтаик, и една вертикално-осева вятърна турбинка и завинаги да УВОЛНЯ ЧЕЗ, ЕВН, ЕнргоПРО. Да ама не, както е казва Бочаров. Мир на праха му. За обикновения човек това е недостъпно. Прекалено е скъпо. А и никой не казва каква е цената за утилизация на фото панелите. За съжаление слънцето не свети постоянно и вятъра също не духа постоянно. Специалистите в енергетиката боравят с един термин - БАЗОВА МОЩНОСТ. От това понятие зависи стабилността на енергосистемата. Основно участват топлоцентралите - ТЕЦ и АЕЦ. За жалост има един документ изготвен през декември 2015 г. в Париж. Той изисква спиране на ТЕЦ. Поетапно разбира се, но неотменимо. Така, че около 2030 няма да имаме работещи тецове. Жалко за работещите в тях. Трябва да им се намерят работни места. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Като вариант изплува АЕЦ. Имаме две площадки.
  Белене или Козлодуй:Много спорове. Белене - има ОВОЗ, лиценз, площадка, проект. Проекта се намира в НЕК от 2010 г. Няма само връзка към енергосистемата. Козлодуй - има връзка към енергосистемата. Няма ОВОЗ, лиценз за изграждане, площадка, проект.
  ЦЕНА:Много, ама много лъжи. Къде е финансово икономическият анализ направен от ХСБЦ? Скрит. Защо? Белене по проект 4 млрд. евро. С ескалацията близо 7 млрд. евро за два блока, с включено съоръжение за преработка на РАО. В момента говорят за 10 млрд. Много голяма комисионна явно иска някой. Но ако не е така, явно всяко забавяне ще оскъпява съоръжението безсмислено. Доказа се, че продажбата на оборудването е възможна, но само за скрап.
  ТЕХНОЛОГИЯ: Руска или Западна (френска, американска, японска). Уестингхаус - ядрената част фалира, като едвам не завлече и Тошиба. Остава Франция с Електрисите дьо Франс и АРЕВА. Всички знаят, че конкуренцията създава качество и оптимизира разходите. Нека едните да правят в Белене, а другите в Козлодуй (Франция и Русия). А и коя технология е по-добра. А да видим тогава кой какво ще предложи и кое ще е изгодно за нас?

 • 10
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo


  До коментар [#1] от "
  lhc47540902
  ":

  Някакси не го виждам тоя евтин ток от Белене, особено когато ще имам възможността да избирам от къде да си го купя, а защо не и да си го произвеждам сам? Ясно е, че всеки, който подкрепя този безумен проект е русофил, който не мисли за всички онези, които ще платят цената за реализирането на това атомно безумие...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал