Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 30 ное 2017, 15:09, 7070 прочитания

"Овергаз": По-страшно от глобата на ЕК е никой да не понесе отговорност

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи" и зам. изпълнителен директор на "Овергаз инк." пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
На закрито заседание миналия петък парламентът реши България да не признава вина по т.нар. газово дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Делото, което започна по жалба на "Овергаз" от 2011 г., се очаква да приключи до края на годината с глоба, тъй като ЕК е отхвърлила предложенията на правителството, с които е трябвало да гарантира свободата на газовия пазар.

С решението на парламента пред България остава възможността да плати наложената глоба и да я обжалва пред Европейския съд. Ако страната загуби делото срещу ЕК, съдът може да наложи пълния й размер - в доклада на министър Теменужка Петкова по казуса се споменава сумата 330 млн. евро.
Сумата, която БЕХ ще плати заради ограничаване на достъпа до газовата мрежа, ще влезе в бюджета на ЕК.

Още по темата

Проблеми на "Петрокелтик" стигнаха до "Булгаргаз"

Плащанията на държавния доставчик към добивното дружество са блокирани от кредитори на ирландската Petroceltic

23 яну 2018

КЗК проверява държавната "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монопол

Жалбата е от "Овергаз инк" и е заради загуби от 2 млн. лв. за разпределени количества газ, без да са ползвани от компанията

20 дек 2017

Да влезе осъденият

Решенията на парламента за газовото дело на ЕК и за здравния мораториум

1 дек 2017

Парламентът бламира правителството за газовото дело на ЕК

Народното събрание задължи кабинета да обжалва решението на ЕК, с което България се глобява за за нарушения на антимонополното законодателство

24 ное 2017

Сашо Дончев: Свободата на словото не може да бъде ограничена – или я има, или я няма

Бизнесменът и издател на в. "Сега" пред "Капитал"

13 окт 2017

Газови войни

Липсата на комуникация и използването на готови модели спънаха опита за пазарни правила в газовия сектор

21 сеп 2017

Има ли сигнали за скорошно приключване на продължаващото вече шест години дело в Брюксел срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за ограничаване на достъпа до газопреносната мрежа, че се наложи Народното събрание да взима специално решение?

- На официалния сайт на Европейската комисия няма сигнал, че нещо предстои. Ситуацията прилича малко на поговорката гузен негонен бяга. Но нека допуснем, че са верни очакванията за предстоящо решение и налагане на глоба - аз пак не разбирам истерията. Ние сме си подали документите още през 2011 г. За това време ЕК установи, че нарушение има. Не случайно през 2015 г. при посещението си в България комисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер каза в прав текст, че ще се наложат промени в собствеността на "Булгартрансгаз" заради това дело.

Кои бяха основните аргументи на "Овергаз" в сигнала до ЕК?

- Основният проблем е, че държавата е в сериозен конфликт на интереси. Тя в лицето на министъра на енергетиката, от една страна, е собственик и инвеститор в предприятието, което управлява три четвърти от активите в енергетиката - БЕХ. А от друга - трябва да отговаря за прилагането на най-изгодната за пазара стратегия за развитие на енергетиката. Освен това част от държавата е и Комисията за енергийно и водно регулиране (KЕВР). Това е все едно да играят "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул", а съдията да е облечен в екипа на "Ливърпул".Крайният резултат от всичко това е осигуряването на комфорт за "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и всички други предприятия в рамките на БЕХ. Държавата си е позволила възможността например да казва на потребителите колко електрическа енергия да ползват, защото активите й и тези с гарантирани договори за изкупуване произвеждат ток. По същия начин тя казва на българите, че няма да им даде достъп до газовата мрежа и в момента такъв имат едва 18% от общините. Как искаме да има икономика във Видин, след като там няма газ. Всеки инвеститор търси първо това.

Накратко - държавата няма мотив да промени статуквото, т.е. "Булгартрансгаз" да даде достъп на независими търговци до мрежата, след като това ще доведе до пряка конкуренция на "Булгаргаз". Само че България е член на ЕС и е длъжна да спазва принципите му. Точно затова се оплакахме в Брюксел срещу конфликта на интереси и наложените ограничения.

В резултат на това България беше принудена да отвори достъпа до газовата мрежа през 2015-а. Действат ли обаче все още някакви ограничения?

- В момента наистина се осъществяват сделки с природен газ. Но сме свидетели по-скоро на имитация на свободен пазар, защото "Булгаргаз" продължава да е хегемон - с повече от 90% от търгуваните обеми.

Тук обаче искам да обърна внимание и на нещо друго, за което предстои да информираме Европейската комисия, след като сме опитали всичко на местно ниво. Регламент 715 казва, че тарифите за достъп трябва да бъдат образувани за всяка точка поотделно. Идеята е, когато има места, където търсенето превишава предлагането, да няма бариери за цената. Този модел обаче е за пазари, които са много развити, свободни и ликвидни. В отговор на изискванията на регламента у нас бе измислен входно-изходният принцип. Той замени единната тарифа с модел, според който, без значение от коя точка внасяте и до коя транспортирате, плащате за три услуги - достъп до вход, достъп до изход и пренос. В същото време мрежата е разделена на две части - за транзит и за вътрешни нужди, въпреки че въпросният регламент налага всеки елемент от мрежата да се третира по еднакъв начин.

В случая при нас над 90% от капацитета на транзитните тръби е запазен за "Газпром експорт", докато преносната мрежа е натоварена около 40 процента. Тоест има много свободен капацитет, което е предпоставка да не се внедрява въпросният входно-изходен модел. И вместо цената да падне, когато предлагането надвишава търсенето, заради него тя се повишава. Много по-логично би било входно-изходни такси да има по транзитната мрежа, която е значително по-натоварена. Само че КЕВР даде един вид индулгенция на "Газпром експорт".

Получава се така, че новият модел е валиден само за една малка част от пазара, независимо от разпоредбите на Регламент 715, че правилата не трябва да са дискриминационни. Така че очакваме да има дело и по този казус.

Вече има интерпретации, че целта ви е финансова изгода от решението на ЕК.

- Трябва да е пределно ясно, че каквито и санкции и глоби да налагат ЕК и съдът на ЕС, ние не получаваме и една стотинка от тях. Няма да бъдем компенсирани дори за разходите по самото дело. Глобата не е за България, а за юридическото лице БЕХ - този, който е нарушил правилата. И сумата, която ще плати, отива директно в бюджета на ЕК.

Как ще коментирате решението на Народното събрание да не се признава вина по казуса?

- Преди всичко ми е интересно как така опозицията, която обикновено дебне дори за най-малката грешка на управляващите, изведнъж се яви като вносител на тази идея. Но това е друга тема на размисъл. От чисто правна гледна точка няма никакво значение какво мисли българският парламент или правителството. В момента, в който излезе решението по делото, то има предварително изпълнение. България или по-скоро БЕХ има право да обжалва, но ще трябва да изпълни предписанията и да си плати глобата. Ако спечели на по-горната инстанция, парите ще бъдат върнати, но практиката е показала, че шансът да се постигне обрат при подобни дела е крайно минимален.

Важното в случая е, че от ноември 2015 г. министърът на енергетиката е имал възможност да проведе преговори с ЕК, за да постигне някакво споразумение по аналогия с "Газпром експорт". Сега Теменужка Петкова обяснява, че не сме се съгласили на това, тъй като условията на комисията били неизгодни за българската държава. Само че всичко това се държи в дълбока тайна и нямаше публични дискусии по темата. Защо само един министър или дори правителството да решава тайно кое е изгодно и кое не?

Всъщност се появи информация за исканията на ЕК - да се предприемат структурни промени в газовите дружества и БЕХ.

- От Брюксел не могат да предложат друго освен прекратяване на порочните практики за ограничаване на достъпа и елиминиране на конфликта на интереси между държавата регулатор и държавата - собственик на енергийните дружества.

Когато излезе окончателното решение по делото, в него освен размера на глобата ще има ли и предписания за структурни промени в държавните дружества?

- Това са т.нар. забранителни решения на ЕК, които са част от присъдата. Какво точно ще пише аз не мога да кажа, но със сигурност ще има изискване за промени. Интересно ще е да видим дали някой ще понесе отговорност за осъдителната присъда. Защото по-страшното от това да бъдем глобени е виновните да не си научат урока.

А "Овергаз" ще търси ли някакви възможности за компенсация на претърпените щети през тези години?

- Да, ще се обърнем към съда във Вашингтон, който разглежда споровете по т.нар енергийна харта. Но ние няма да сме първите в това отношение. Там вече има представени искове за близо 1 млрд. евро от ЕВН, ЧЕЗ, израелски инвеститори, дори от Оманския фонд.

Интервюто взе Ивайло Станчев
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

AES инвестира над 1 млн. евро в регионален административен център в София 3 AES инвестира над 1 млн. евро в регионален административен център в София

Топлоенергийните компании от Маришкия басейн са наели консултант за анализ на новите екологични норми

11 окт 2017, 4231 прочитания

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

1 фев 2017, 3055 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Енергетика" Затваряне
АЕЦ "Белене": повече въпроси, отколкото отговори

Остава опасността след похарчените досега 3 млрд. лв. да потънат още 17 млрд. лева

Bitcoin и данъците

Как се третират виртуалните валути и какво е добре да знае всеки, който ги добива, търгува или се разплаща с тях

За един феодализъм става дума

Делото срещу кмета на Септември

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Планина от съвети

Как да се подготвим за планина през зимата и какво да правим в случай на инцидент

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер купува "Нова телевизия" за 185 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2018 Прочетете