Изборът при тръбите за газовата връзка с Гърция се сви до един - гръцката Corinth

Цената на победителя е 58 млн. евро. Останалите два кандидата в търга - "Топливо-2" и турската Erciyas, са отпаднали

Газова връзка Гърция - България ще разбие монопола на руските доставки с природен газ от каспийския регион или LNG
Газова връзка Гърция - България ще разбие монопола на руските доставки с природен газ от каспийския регион или LNG    ©  Цветелина Белутова
Газова връзка Гърция - България ще разбие монопола на руските доставки с природен газ от каспийския регион или LNG
Газова връзка Гърция - България ще разбие монопола на руските доставки с природен газ от каспийския регион или LNG    ©  Цветелина Белутова

Гръцката компания Corinth Pipeworks Pipe Industry, която е част от групата Viohalco, ще произведе и достави тръбите за междусистемната газова връзка с Гърция. Те се оказа единствената допусната до класиране фирма с оферта от 58.2 млн. евро при максимален бюджет за търга 60 милиона. Това стана ясно при отварянето на ценовите предложение в офиса на проектната компания за интерконектора - "Ай Си Джи Би" АД (ICGB), в която акционери с равно участие са държавният холдинг БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon.

До сключването на договор обаче може да не се стигне скоро, тъй като един от отпадналите кандидати - българската "Топливо-2" на Васил Щраков, обяви процедурата за опорочена и вероятно ще я обжалва. Това съществено може да обърка плановете за старт на строителството през май. За 23 април е насрочено и отварянето на ценовите оферти на кандидатите за строителството на газопровода, което също може да бъде съпътствано с жалби. Битката там е между българско-италианското обединение между "Джи Пи груп", ГБС и Bonatti, от една страна, и гръцката "Джей енд Пи – Авакс", от друга.

Кой е победителят

Corinth Pipeworks има завод за производство на метални тръби край Атина и според сайта й компанията е лидер в този сектор на европейския пазар. От финансовия отчет на дружеството за 2017 г. става ясно, че приходите му са 326 млн. евро, което обаче е с близо 50% от резултата за 2016 г. До голяма степен това се дължи на изпълнението на поръчките за газопровода TANAP, който е част от Южния газов коридор и ще осигури преноса на газ от турската граница през Гърция към Албания. Компанията има и договор за доставка на тръби за Балтийския газопровод от Финландия до Естония.

Мажоритарни собственици на Corinth Pipeworks чрез белгийските Cenergy Holdings и Viohalco са Евангелос и Николас Стасинопулос. В България групата Viohalco има три големи завода - "Стомана индъстри", "Етем" и "София мед".

Съмнения за нередности

В процедурата, започнала преди година и четири месеца, участваха 9 компании, но да подадат оферти бяха поканени само три - освен Corinth това бяха българската "Топливо-2" и турската Erciyas Celik Boru Sanayi. Последните две обаче са отпаднали - първата заради пропуски в документацията, които ще станат известни след публикуването на протоколите от оценителната комисия, а втората защото не е подновила в срок предложението си.

От "Топливо-2" заявиха пред "Капитал", че търгът е опорочен и разполагат с документи, които свидетелстват за предопределения избор на Corinth. Въпросните факти щели да бъдат предоставени на медиите, след като мотивите за отстраняването им станат известни. Също така от дружеството посочиха, че тяхната ценова оферта е била много по-добра от гръцката, но не обявиха конкретната сума.

Представител на турската Erciyas не присъстваше на отварянето на офертите.

Отпадналите кандидати

"Радвам се, че в процедурата кандидатстват толкова много компании – това е знак, че е осигурена максимална публичност и прозрачност", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при отварянето на заявленията за участие през март 2018 г. Тогава обществената поръчка изглеждаше една от малкото с толкова силно международно участие, при това от доказани в сферата фирми. Индийската Welspun Corp. например е вторият по големина производител на стоманени тръби в света, с оборот от над 3 млрд. долара. Другият кандидат от Индия беше Jindal SAW, която също е име в тази сфера.

В надпреварата участваха още германският стоманен гигант Salzgitter Mannesmann International и водещият руски производител на тръби Chelyabinsk Pipe Plant, който сега ще осигури тръбите за продължението на "Турски поток" през България. От Русия оферта подаде и Zagorsk Pipe Plant.

Другите турски фирми освен Erciyas пък бяха Noksel Celik Boru Sanayi и Umran Celik Boru Sanayii.