"Булгартрансгаз" ще похарчи още 350 млн. лв. за продължението на "Турски поток"

Победителят в търга ще трябва да построи две компресорни станции. Така цената на проекта набъбва до над 3 млрд. лв.

Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово
Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово    ©  Юлия Лазарова
Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово
Компресорните станции ще бъдат при Провадия и монтанското село Расово    ©  Юлия Лазарова

До близо 3 млрд. лв. се увеличават разходите за продължението на "Турски поток" през България. След като в началото на април "Булгартрансгаз" избра саудитската "Аркад" за строител на 474-километрово трасе срещу 2.6 млрд. лв., сега държавният газов оператор е обявил и търг за изграждането на две компресорни станции с прогнозна цена над 351 млн. лева. Въпросните съоръжения са необходими, за да може още от следващата година природният газ да бъде транспортиран по част от съществуващите сега газопроводи между Провадия и Полски Сеновац, тъй като арабската компания ще построи само 308 км в следващите 250 дни (от сръбската граница до Полски Сеновац).

С тези допълнителни разходи икономическата полза от бъдещия газопровод става все по-имагинерна. Като сериозен проблем се очертава и все по-голямата възможност за продължаването на транзита на руски газ през Украйна, което би обезсмислило използването на маршрута през България.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


20 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Преди седмица минах покрай с. Расово общ. Медковец и вядях изкопните работи по проекта и снимах дори.

 • 2
  ahj21578679 avatar :-?
  ahj21578679

  С Турция газова връзка имаме. За к,ъв Пеевски ни е и газова връзка с Гърция, откъдето ще купуваме пак... руски газ от Турция?

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Мисля си, че гербавите не ни казват някаква нова информация:

  Хипотеза първа: вече е открито сериозно находище на ГАЗ в Черно море, но за да вземеш и лев от него ще трябва да осигуриш тръба по която газа да стигне до консуматорите.
  Хипотеза втора: руснаците са се ангажирали да прекарат нова тръба по дъното на Черно море по маршрута на южен поток, която да излезе до Галата.
  Възможа е и трета хипотеза. Но ако няма подобна логична информация се надявам кака Теменужка под ръка с бат Бойко да бъдат прибрани по затворите.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Първо сметнете за Трансбалканския газопровод колко сме дали, колко години е работил и на каква печалба. Ако газ се транспортира дългосрочно, строежа на газопровода ще бъде печеливш - без съмнение.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Няма руски енергиен проект, от който България да печели. Просто такъв НЯМА, няма и да има. Всичките им проекти са от типа "с един куршум три заека" и целят да затвърдят монополното положение на Русия като доставчик на газ, да печелят пари от продажбата на газ на завишени цени поради липсата на конкуренция, и да използват ситуацията за политически натиск. Който не слуша - транзита се пренасочва през друга държава, данъкоплатците да изплащат положените скъпи тръби.
  На нас ни трябваше само и единствено да завъртим посоката и вече да внасяме от турската и гръцката граници, както сега внасяме от румънската, и да предложим на руснаците да им дадем земя под наем, като искат да транзитират през България, да си построят газопровода сами, за собствена сметка, и ако искат да транзитират по него, ако не искат да не транзитират, все тая. Важното е да си плащат наема.

 • 7
  zamen avatar :-?
  Чарли

  И накрая (ако) проекта е окаже нерентабилен и парите се окажат похарчени на вятъра Теменужка ли ще ги върне или б. Х. ?
  Въпреки, че не съм енергиен експерт още когато се заговори за "турски поток" през България към Сърбия предположих, че това ще е само едно харчене на пари. Надявах се руски, ама теменужка ме опроверга.

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":
  Този газопровод го строиха при социализма. Тогава голяма част от получавания петрол от СССР го реекспортирахме с кораби за Европа. Бабите на село вземаха по 26 лв. пенсии, работниците - 80 до 150 лв., заплати, а инвеститора, строителя, собственика на земята,... си бяха българската държава. Нямаше нито комисионни нито сметки и имоти на българи в чужбина. Закон забраняваше да притежаваш собственост над жилище до 120 кв.м плюс вила до 60 кв.м. И всички ги беше страх от партийния секретар, милицията, ДС и КГБ. Днес крадеца бил бизнесмен, икономистите измислят схемата на обиране на държавата, подставени слуги без съвест и морал подписват документите, юристите измъкван случайно излезлите на светло като раздават комисионните в съдебната система, а неграмотни и бавноразвиващи се роми се оказват собственици на строителни и търговски холдинги с огромни дългове. Прокурора е спуга на мафията, държавата създава тотален частен монопол във всяка бързооборотна дейност /днес е ТИМ/ създаден да краде от всички и всичко, с дипломатическа поща се транспортират парите на мафията, корупцията е тотална, медиите са с похлупак като ги издават и разпространяват едни и същи мутри, а цените винаги вървят преди доходите. Хазартът и наркоманията унищожават ценностите, законите се преправят по 10 пъти на година, конкуренция няма, пазарни институции съществуват само на книга и са тотално компрометирани. Мафията получава всички обществени поръчки и 90% от парите дошли от ЕС В началото на демокрацията, този който имаше нужда от пари вечер си слагаше табела "тахи", гледаше по селата зеленчуци или животни, търгуваше на едро и дребно... Днес всичко е регламентирано, тряват огромни суми за формални подписи, лицензи, прегледи, такси и разрешителни. Отделят се парчета от баницата за безсмислени съюзи, администрации, обединения от монополизирани частни камари и държавните бюрократи... Ние обаче вече като ни дойде до гуша или като ни излъжат да вземем кредит имаме вече една степен на свобода - имаме право да избягаме от България и да оставим мафията на спокойствие. Така изпускаме парата и ние и мафията захранвана и с парите на Европа

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Хазартът и наркоманията унищожават ценностите, законите се преправят по 10 пъти на година, конкуренция няма, пазарни институции съществуват само на книга и са тотално компрометирани. Мафията получава всички обществени поръчки и 90% от парите дошли от ЕС В началото на демокрацията, този който имаше нужда от пари вечер си слагаше табела "тахи", гледаше по селата зеленчуци или животни, търгуваше на едро и дребно... Днес всичко е регламентирано, тряват огромни суми за формални подписи, лицензи, прегледи, такси и разрешителни. Отделят се парчета от баницата за безсмислени съюзи, администрации, обединения от монополизирани частни камари и държавните бюрократи... Ние обаче вече като ни дойде до гуша или като ни излъжат да вземем кредит имаме вече една степен на свобода - имаме право да избягаме от България и да оставим мафията на спокойствие. Така изпускаме парата и ние и мафията захранвана и с парите на Европа

 • 10
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  До коментар [#9] от "proizvoditel":

  Уви! Много добре сте обобщили ситуацията и се чудя защо са ви сложили толкова минуси. Явно и вие сте от поколението, чиято активана възраст беше пропиляна в "преход".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход