Поканата за инвеститори в АЕЦ "Белене" отново се отлага

Три месеца НЕК превежда документите за търга, новият срок за процедурата е началото на юни

Министър Петкова обяснява забавянето с необходимостта документите да се преведат на всички официални езици на ЕС
Министър Петкова обяснява забавянето с необходимостта документите да се преведат на всички официални езици на ЕС    ©  Надежда Чипева
Министър Петкова обяснява забавянето с необходимостта документите да се преведат на всички официални езици на ЕС
Министър Петкова обяснява забавянето с необходимостта документите да се преведат на всички официални езици на ЕС    ©  Надежда Чипева

Работата по възобновяването на АЕЦ "Белене", изглежда, е спряна, тъй като вече трети месец държавата не обявява процедурата за избор на инвеститори в проекта. След като на 11 март Министерството на енергетиката съобщи, че НЕК е отправила покана за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", на 15 април се оказа, че това действие от страна на Националната електрическа компания е било по-скоро формално, отколкото реално.

Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че поканата за изграждане на АЕЦ "Белене" всъщност ще бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз едва в началото на май. Причина за забавянето по думите й било изискването документите (общо около 100 стр.) да се преведат на всички официални езици на ЕС.

Сега, по време на 8-ата регионална енергийна конференция "Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии и пазари", която се провежда на 17 май, министър Петкова даде нов срок - началото на юни. Обяснението за поредното отлагане отново е, "че в момента обявата се превежда на всички езици в ЕС и това отнема време, докато се случи". С две думи: цялата държавна машина вече трети месец не може да преведе документите, с които ще се даде стартът на търга за АЕЦ "Белене". Едва когато те бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС, ще започнат да текат и 90 дни, в които кандидатите да заявят своя интерес за стратегически инвеститор, за миноритарно участие или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Така най-ранната дата за стартирането на самата процедура по избор на инвеститори от откликналите на поканата кандидати се измества към септември. От което пък следва, че няма как бъдещето на централата да бъде решено през март 2020 г., каквито бяха обявените по-рано планове от правителството.

Следващите стъпки

Според одобрения от Народното събрание план процедурата за избор на стратегически инвеститор трябва да премине в девет етапа. Първият е именно подготвяната сега покана за заявяване на интерес. След това заинтересованите участници ще трябва да подадат заявления за участие в самата процедура по подбор и едва след разглеждането им от българските власти ще бъде изготвен списък с кандидатите, до които ще се изпрати обвързваща оферта.

Следващата стъпка е фирмите да подпишат заявления за конфиденциалност, за да получат пълен достъп до документацията за проекта. Когато това стане, ще се изискат обвързващи оферти на потенциалните инвеститори, които ще бъдат разгледани от комисията по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене".

Със стигналите до този етап кандидати държавата ще започне да води преговори по всички детайли за реализацията на проекта - стойност на инвестицията, срок на изпълнение, дялово участие, цена на произвежданата електроенергия и т.н. Според министър Петкова само ако се стигне до споразумение с някои от инвеститорите, ще бъде подписан и договор за изграждането на АЕЦ-а. Най-рано това може да се случи след поне една година.

Кой има интерес

Намерения за участие в процедурата са заявили "Росатом" и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). За евентуални доставчици на част от оборудването пък се сочат френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик".

Според огласената по-рано рамка обаче проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това са все се условия, които нито "Росатом", нито CNNC възприемат напълно.