Правилата за газовата борса ще бъдат обявени до дни

Очаква се платформата да заработи през октомври, но реалната търговия ще започне да се случва едва през 2021 г.

Енергийният министър Теменужка Петкова е убедена, че концепцията за газов хъб "Балкан" ще донесе конкурентни предимства за икономиката
Енергийният министър Теменужка Петкова е убедена, че концепцията за газов хъб "Балкан" ще донесе конкурентни предимства за икономиката    ©  Надежда Чипева
Енергийният министър Теменужка Петкова е убедена, че концепцията за газов хъб "Балкан" ще донесе конкурентни предимства за икономиката
Енергийният министър Теменужка Петкова е убедена, че концепцията за газов хъб "Балкан" ще донесе конкурентни предимства за икономиката    ©  Надежда Чипева

Нов пакет промени в Закона за енергетика, който да регламентира съществуването на борса за търговия с природен газ, ще бъде представен до дни. Това стана ясно по време на кръгла маса за концепцията за реализация на газов хъб "Балкан", който, както изглежда, няма да бъде нещо повече от платформа за виртуални покупки на газ.

Целта, която "Булгартрансгаз" и дъщерното му дружество "Газов хъб Балкан" са си поставили, е борсата да бъде готова за работа през октомври. Тя се разработва с помощта на Централноевропейската газова борса, която оперира австрийския хъб "Баумгартен", но тепърва депутатите ще решат какви точно да бъдат правилата за търговия в България. Освен това през първите две години свободната търговия ще има незначителен ефект върху пазара поради ограниченото участие на "Булгаргаз" и липсата на съществени алтернативни доставки. Очакваният обем на сделките до 2022 г. е под 20% от годишното вътрешно потребление, а към 2024-а трябва да достигне 35%.

Кой ще участва

Основният проблем на свободната газова търговия в България е осигуряването на достатъчно ликвидност. На теория чрез газовите връзки с Гърция и Румъния в страната могат да постъпят над 5 млрд. куб.м газ годишно. За да се случат тези доставки обаче, е необходимо да има и търсене, а вътрешното потребление сега е 3 млрд. куб.м, като над 95% от него се осигурява по дългосрочен договор с "Газпром", който изтича през 2022 г. Според председателя на КЕВР Иван Иванов в зависимост от етапа на реализация на различните проекти нов договор с руснаците може въобще да не се сключва и всички необходими количества газ да се осигуряват чрез борсата.

Дотогава газовата борса ще има по-скоро символично значение. Дружеството "Газов хъб Балкан" планира да привлече поне един маркетмейкър, който да осигурява доставки на едро. Такъв засега се очертава холандската KOLMAR, която обяви, че е готова да снабдява българския пазар с 500 млн. куб.м на година (чрез LNG). Насрещното търсене пък се очаква да бъде от търговците и крайните потребители, но не толкова за покриване на основните нужди, колкото за балансиране на консумацията по договорите с "Булгаргаз". Самият държавен доставчик ще предлага на борсата излишъците по договора си с "Газпром", както и евентуалните бъдещи количества каспийски газ, които ще получава чрез интерконектора с Гърция.

Възможни спънки

Според Светослав Иванов, който е председател на Българска асоциация "Природен газ", ако законът не задържи пазарните участници да търгуват през борсата, както е при електроенергията, то от платформата няма да има особен смисъл и сделките ще продължат да се сключват в офиса на "Булгаргаз". От своя страна директорът на държавния доставчик Николай Павлов заяви, че кабинетът му е отворен за всички, които предлагат конкурентни доставки, и доказателство за това са последните сделки с гръцката DEPA и холандската KOLMAR.

Притеснение за бавната либерализация на пазара изрази и Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му в сегашната среда предприятията трудно могат да се възползват от алтернативните доставки, тъй като имат годишни договори с "Булгаргаз".

Всъщност участието в борсовата търговия може да бъде възпрепятствано още преди реално да е започнало, тъй като от "Газов хъб Балкан" искат да има лицензионен режим за търговците. Според Камелия Славейкова от "Шел" това е грешен ход за старт на борсовата търговия и ще ограничи до минимум търговията. "Препоръчваме да се започне с регистрационен режим, както е в повечето европейски страни", заяви тя, като бе подкрепена и от Светослав Иванов. Председателя на КЕВР също смята, че трябва да се стигне до известна зрялост на пазара, за да се въведат лицензи, но крайното решение ще е на депутатите, които започват подготовката на новата законодателна рамка.