Няколко търговeца на ток пробват да изкупят евтино енергията от АЕЦ "Козлодуй"

Няколко търговeца на ток пробват да изкупят евтино енергията от АЕЦ "Козлодуй"

На енергийната борса са обявени 12 търга, които могат да доведат до пропуснати ползи от 68 млн. лв. за държавния производител

Ивайло Станчев
8312 прочитания

© Анелия Николова


Няколко дни след скандалния търг за продажба на електроенергия от НЕК, заради който шефът на държавната компания Петър Илиев подаде оставка, на Българската независима енергийна борса са обявени още една дузина странни оферти за ток.

Група търговци са заявили, че искат да купят голямо количество електроенергия чрез дългосрочни договори на значително по-ниски от актуалните към момента пазарни цени. Ако те бъдат реализирани, ще бъде продаден ток за 208 млн. вместо за 276 млн. лева.

Принципно няма проблем в това купувачите да търсят евтин ток. Проблемът е, че условията са такива, че единственият възможен продавач е държавната АЕЦ "Козлодуй". Ако тя участва на този търг, ще излезе, че вместо държавната централа да събира оферти за електроенергията си, на който да се явят всички пазарни участници и да наддават, няколко търговеца обръщат модела, пускайки търг за покупка, в който може да участва само един производител.

По тази причина от Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) настояват насрочените за 24 и 25 юни търгове да бъдат отменени, тъй като представляват риск за пазара и могат да доведат до концентриране на големи количества евтина електроенергия в определени пазарни участници (инициаторите на търговете). Сдружението е изпратило отворено писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя н КЕВР Иван Иванов, шефът на енергийната борса Константин Константинов и директора на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. В него предлага държавните централи в структурата на БЕХ да не могат да участват в инициирани от купувачите търгове, за да се елиминира възможността от подобни схеми. Проблемът е, че време за реакция няма - първият търг е в понеделник в 8 часа сутринта.

Сигнална лампа

Инициатори на търговете са малко известният търговец "Загора енерджи", част от "Холдинг Загора", "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева и "Стомана индъстри". Първото, което прави впечатление, е фактът, че аукционите са с еднакви параметри - обявени са по едно и също време, за еднакъв продукт и срок на доставка, при напълно сходни цени и ограничение до само един продавач.

Всъщност няколко неща навеждат на мисълта, че става дума за енергия от АЕЦ "Козлодуй": търсенето на големи количества базова мощност при ниска цена и сроковете на доставка, които изключват плановия годишен ремонт на ядрената централа.

Обявените цени са между 81 и 86 лв./мВтч, което е значително по-ниско от очакваните от пазара над 100 лв./мВтч - за сравнение тази зима, от 1 ноември 2018 г. до 1 март 2019 г., средната борсова цена на тока беше над 104 лв./мВтч. При тази разлика пропуснатите ползи за АЕЦ "Козлодуй" биха били около 68 млн. лева. Регионалните фючърси за декември дори са на нива от 112.1 лв./Мвтч, което означава, че при определени условия централата би могла да спечели дори повече. Заложената от купувачите цена е дори по-ниска от референтната пазарна цена на КЕВР за периода от 1 юли 2019-а до 30 юни 2020 г. - 89 лв./мВтч.

На 24 юни търг за сходен продукт, но за продажба, е обявила и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". При нея обаче цената е 134.52 лв./мВтч, което е с цели 53.52 лв. повече от обявените максимални цени на организаторите от търговците търговете за покупка.

"Капитал" потърси за коментар Румяна Георгиева от "Енерджи МТ" и Антон Андронов от "Холдинг Загора", но не успя да получи отговор.

Възможни последствия

През декември 2018-а "Загора Енерджи" успя да сключи подобна изгодна борсова сделка, след като преди това заводите на "Холдинг Загора" - "Прогрес", "Пресков" и "Хранинвест - ХМК", заплашиха да спрат производство. От нея необявеният държавен продавач на електроенергията (вероятно пак АЕЦ "Козлодуй") загуби близо 5 млн. лева, тъй като продаде доста под пазарното ниво.

На 14 март и на 30 април вече имаше опит за подобни търгове от същите компании. Но тогава след недоволство от страна на АТЕБ сделки не бяха реализирани. "Призоваваме и сега за навременни действия, които да възпрепятстват сключването на сделки ,неотговарящи на пазарната ситуация", пишат от асоциацията на търговците.

Ако новите 12 търга бъдат реализирани, това означава, че по-голямата част от продукцията на АЕЦ "Козлодуй" за свободния пазар ще отиде в ръцете на въпросните търговци, при това на много добри цени. Така те ще могат да препродават тока както на вътрешния пазар, така и в чужбина. Но по-големият проблем е, че, ограничавайки изкуствено предлагането, те биха могли да повишават цените, тъй като останалите търговци няма да има откъде да осигурят необходимите им количества електроенергия. Токът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е значително по-скъп, а единственият голям частен производител - Христо Ковачки, е затворил цикъла и сам изкупува електроенергията от ТЕЦ-овете си.

Всичко това означава, че събитията от миналата зима, когато електроенергията на свободния пазар в България стигна рекордно високи стойности, може да се повторят.

Няколко дни след скандалния търг за продажба на електроенергия от НЕК, заради който шефът на държавната компания Петър Илиев подаде оставка, на Българската независима енергийна борса са обявени още една дузина странни оферти за ток.

Група търговци са заявили, че искат да купят голямо количество електроенергия чрез дългосрочни договори на значително по-ниски от актуалните към момента пазарни цени. Ако те бъдат реализирани, ще бъде продаден ток за 208 млн. вместо за 276 млн. лева.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


3 коментара
 • 2
  historama avatar :-|
  historama

  Да си дойдем на думата - евтин ток в България няма. Той е единствено за износ - няколко мастити червени износители са абонирани за тока на АЕЦ Белене, и го изнасят навън (т.е. евтиният ток е за чужбина), а ние на място духаме супата със скъпия ток, и отделно ни товарят с идеи за АЕЦ Белене, за разни г.зопроводи, и т.н.
  ДЗа не се окаже, че евтиният ток отива за Путинландия?

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  За да ви е напълно ясна тезата, понеже не ви се разбира много:

  На борсов пазар всеки търговец гледа да продаде на максимални цени. Във влошаващ се пазар биха продали дори под референтната цена. Във растящ пазар би търсил сума над средната.

  Единствената причина по това време АЕЦ да продава под пазарната цена е корупция. Няма никакъв пазарен интерес да го прави. Конкуренцията продава на повече. Клиентите не могат без ток.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал