Големите заводи ще получават компенсация заради скъпата електроенергия

Държавата ще ги субсидира с част от приходите си от продажба на квоти CO2, като сумата може да достигне до 190 млн. лева

Предварителните разчети сочат, че от схемата ще могат да се възползват около 190 компании.
Предварителните разчети сочат, че от схемата ще могат да се възползват около 190 компании.
Предварителните разчети сочат, че от схемата ще могат да се възползват около 190 компании.    ©  Юлия Лазарова
Предварителните разчети сочат, че от схемата ще могат да се възползват около 190 компании.    ©  Юлия Лазарова

Нова схема за държавна помощ се подготвя за предприятията, които консумират големи количества електроенергия. Идеята е от 2020 г. те да получат част от приходите на страната от продажба на квоти CO2, за да се компенсират разходите им за ток, които през последната година са се увеличили с близо 40%. Субсидията може да стигне общо до 190 млн. лв., но засега не е уточнено към колко дружества ще бъде разпределена тя. Предварителните разчети сочат, че от схемата ще могат да се възползват около 190 компании.

Всичко това е заложено в проект за промени в Закона за ограничаване изменението на климата, които предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет. Конкретният списък с получателите и правилата за ползване на помощта ще бъдат изготвени от Министерството на икономиката.

Какъв е мотивът

Схемата за подпомагане на големите енергийни консуматори чрез приходите от въглеродни емисии е допустима от ЕК още от 2012 г., но досега не се е прилагала в България. От една страна, причината беше в натрупания през годините финансов недостиг в енергетиката и използването на приходите от квоти за покриването му. От друга, въпросните предприятия така или иначе получаваха енергийни компенсации заради ВЕИ. Но след 1 юли 2019-а помощите за зелена енергия намаляха драстично - от около 120 млн. лв. на година до 20 милиона, поради факта, че вятърните и соларни централи вече продават енергията си на борсата на по-високи цени и държавата им плаща по-малки преференции, съответно добавките в такса "Задължение към обществото" заради тях са по-малки (от близо 24 спадат до 5 лв./мВтч). В резултат големите индустриални предприятия ще плащат повече за ток не само заради повишаването на борсовите цени, но и поради отпадането на тази помощ.

Именно заради тази промяна се задейства новата схема за компенсации - чрез приходите от CO2.

Въпрос на сметки

В законопроекта е записано, че предприятията ще могат да получават до 25% от постъпленията от квоти във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). За тази година е планирано те да бъдат 750 млн. лв., което означава, че помощта за заводите може да стигне 187.5 млн. лв. Има очакване обаче при обсъждането на текстовете в парламента този процент да се намали значително, тъй като още от следващата година се очаква постъпленията от продажба на квоти да надхвърлят 1 млрд. лв. заради повишаването на цената им. А има и притеснения, че по-големите компенсации за малка група компании ще доведат до по-големи разходи за всички останали предприятия. Причината е, че при недостиг на средства във фонда, който изплаща премиите на всички ВЕИ, когенерациите и американските централи, ще се наложи увеличаване на такса "Задължение към обществото", която се плаща от всички крайни потребители на ток в страната.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 8

    Пак данъкоплатеца плаща сметката за некадърността на политиците. Пратете тази лелка енергийния министър в командировка в Германия или Англия например, да и покажат тяхната енергийна политика, стига е откривала топлата вода през ден. Откъде на къде данъкокплатеца ще плаща на частник загубите от по-скъп ток??? Нали има борса? Като му е скъпо от теца на доган да си купува от германски ТЕЦ.

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 4
    • + 2

    Като има държавата излишни пари да вдигне заплащането за нощния труд на полицаи и лекари. Сегашните 25 ст са истинска подигравка с хората. Те тръгнали да раздават пари на частици които не могат да си правят сметката. А дали е тяхна вината или управляващата партия е некадърна не е проблем на данъкоплатеца.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    И аз искам компенсация за скъпата енергия и парно :D

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Държавата най-сетне се научи как да спонсорира на едро затъналите си дружества въпреки борсата и регулациите. Бързо ще го забравят, обаче, като научат какви откати ще дават прекупвачите, ако парите се отклонят към тях.

    И накрая - хем задлъжнели държавни дружества, хем най-големите грабители като Ковачки намазват наново едни милиони и си стъпват на краката...

    Нередност?
Нов коментар