БСП ще сезира прокуратурата за монопол на дружествата на Ковачки

Енергийният министър Теменужка Петкова не вижда проблем, заради който би сезирала институциите

Кирил Добрев очаква да има истинска проверка на бизнеса на Ковачки
Кирил Добрев очаква да има истинска проверка на бизнеса на Ковачки    ©  Надежда Чипева
Кирил Добрев очаква да има истинска проверка на бизнеса на Ковачки
Кирил Добрев очаква да има истинска проверка на бизнеса на Ковачки    ©  Надежда Чипева

До края на седмицата БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на пазара на енергетиката от страна на дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Това обяви зам.-председателят на партията Кирил Добрев, който атакува решението на КЗК да не проверява бизнеса на Ковачки, след като бе сезирана за това от четирите работодателски организации КРИБ. АИКБ, БСК и БТПП. Председателя на антимонополния орган Юлия Ненкова обясни в писмо до бизнеса, че дружествата номинално принадлежат на различни лица в офшорки и няма основания да се говори за монопол. Пазарното поведение на въпросните компании обаче показва точно обратното.

В отговор на действията на БСП министърът на енергетиката Теменужка Петкова свика извънредна пресконференция, на която заяви, че в секторът няма проблеми и не вижда основания да се сезират институциите във връзка с дружествата на Ковачки. "Който има подобни данни, нека ги предостави", каза тя.

Монопол и раздути цени

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска електрическа енергия, плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата. Всичко това е благодарение на начина, по който функционира пазарът на ток в България, и изкривяванията, които се получават", обясни Кирил Добрев. Той също допълни, че България плаща най-високите цени за ток през юни, юли и август в цяла Европа. Според Добрев това се дължи на установяването на частен монопол с държавна подкрепа от Христо Ковачки през последните две години.

Макар и силно спекулативни от гледна точка на числата (средната цена на тока за въпросните месеци в България е по-ниска от тази на съседните пазари), твърденията на Добрев са съвсем основателни, що се отнася до монопола на Ковачки. През последната година той се превърна в най-големия частен производител на електроенергия и най-големия търговец на ток в България, който буквално диктува какво да се случва пазара и до голяма степен предопределя сделките на енергийната борса чрез търсенето и предлагането. Въпреки тези безспорни факти министър Петкова предпочете да не взима отношение по казуса, като прехвърли въпроса към КЗК.

Според Добрев също така в услуга на Ковачки са спирани блокове на въглищните централи в Маришкия басейн, за да се получи недостиг на електроенергия и да се включат тецовете на му с по-високи цени. Така, твърди Добрев, цената на тока е скочила от 80-90 лева до "нива от 180 лева, достигнати през месец юли, а август в пикови моменти - над 200, 220 лева". Министър Петкова обаче смята, че в случая става въпрос за планов ремонти, които са обявени още преди година и са неизбежна част от дейността на електроцентралите.

Отказ от разследване

Решението на КЗК да не разследва бизнеса на Ковачки пък беше разкритикувано от председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков. Той изтъкна, че според Закона за икономическите и финансови отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, офшорните компании, които се сочат за собствените на въпросните компании на Ковачки въобще нямат право да работят в енергетиката. "Но защо да питаме българските институции за това, след като според тях Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско", обобщава Зарков.