Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

   ©  Георги Кожухаров

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

КПКОНПИ видя конфликт на интереси при бившия шеф на БЕХ Петьо Иванов

Отстраненият през юли изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, докато е съвместявал този пост с участието си в съвета на директорите на "Булгаргаз". Това става ясно от публикувано днес, но взето на 18 септември решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В него се посочва, че като шеф на БЕХ Иванов неправомерно е гласувал сам за себе си при назначаването в "Булгаргаз" и си е определил възнаграждението, поради което му е наложена глоба от 15 хил. лв. и е постановено отнемането на получените доходи (около 60 хил. лв., ако се съди по декларация пред самата КПКОНПИ). Актът може да се обжалва пред Административен съд – София, в срок от 14 дни след връчването, което не е ясно кога е станало. Към момента обаче няма данни за постъпила жалба срещу това решение.

Извън конкретния казус това поставя въпроса дали същите обвинения не следва да бъдат отправени и към други бивши ръководители на БЕХ, и към настоящите - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов. Коен освен изпълнителен директор на държавния енергиен холдинг сега е член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", Динчев е изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", а Андонов е изпълнителен директор на "Мини Марица-изток".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Държавните централи се бавят с предлагането на електроенергия за 2020 г. Търговци на ток алармират, че на енергийната борса няма оферти за БАЗОВА мощност с дългосрочна доставка и така индустрията не може да планира".
  "В последните месеци наблюдаваме безпрецедентна за свободния пазар на електроенергия ситуация - тотален дефицит в предлагането на БАЗОВА мощност с доставка през 2020 г." Това са обявили от Асоциацията "Свободен енергиен пазар" в отворено писмо до ресорния министър, шефът на БЕХ и директорите на държавните енергийни дружества. "В него се посочва, че от началото на 2019 г. до настоящия момент има предложени само 10 МВт БАЗОВ продукт с доставка за първото полугодие на следващата година и няма никакви оферти за второто полугодие. Което създава огромна несигурност за цялата икономика, особено за фона на високите борсови цени през последните месеци".
  "Това е абсолютно недопустима ситуация на изкуствено създаван дефицит от произвобители на БАЗОВА електроенергия поради липсата на алтернативни доставчици, която изправя българската икономика пред рискове", твърдят "търговците на ток".

  Нередност?
Нов коментар