Има ли спасение за "Топлофикация София"

Столичното парно е изправено пред решаващ за бъдещето си момент

Има ли спасение за "Топлофикация София"

Общинското дружество е в критично състояние, но ръководството му твърди, че има въможноти за стабилизиране

Ивайло Станчев
12824 прочитания

Столичното парно е изправено пред решаващ за бъдещето си момент

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Общинското дружество продължава да влошава финансовото си състояние и вече е в критично състояние.
 • Ръководството твърди, че има възможност за оздравяването му, която обаче ще представи публично през март догодина.
 • Шансовете за успех зависят най-вече от желанието и контрола на Столичната община.

Александър Александров има притеснителни факти в миналото си, които включват съдебни спорове с бивш работодател заради сключване на неизгодни договори, запори на имущества и заплати. А това е голямо черно петно за човек, който ще управлява общинско дружество с приходи от половин милиард лева и слаб контрол от страна на собственика - Столичната община...

Подробности четете в текста от броя "Сенки в биографията на новия шеф на столичното парно"

"Топлофикация София" е като бездънна бъчва с мед, която не свършва, колкото и да се бърка в нея. Независимо от лошото финансово състояние дружеството не може да фалира или да спре да работи, но винаги може да продължи да трупа дългове и да се източва. Първото е поради факта, че централата е от критична важност за страната - 1 000 000 столичани разчитат на нея за отопление и топла вода, а алтернативата да се ползва ток буквално ще изпържи електропреносната мрежа на столицата. Източването, на което още преди години символ стана Вальо Топлото, пък е възможно заради слабия контрол от страна на собственика - Столичната община. Тя получи компанията от държавата през 2010-а с около 500 млн. лв. задължения и от тогава "успя" да увеличи размера им до близо 900 милиона, а непокритата загуба вече надхвърля 700 млн. лв.

Вместо реформа и план за оздравяване на дружеството обаче точно в началото на този отоплителен сезон, "Топлофикация София" се сдоби с нов изпълнителен директор. Той, както предшествениците си, бе избран набързо, без конкурс и с неясни мотиви. Но дали заради скоро отминалите избори или поради някаква промяна в поведението на общинските съветници назначението му доведе до безпрецедентни публични изслушвания на цялото ръководство на дружеството в общинските комисии.

Самият Александър Александров няма опит с управлението на отоплителни дружества, но твърди, че е работил в подобни предприятия и смята, че ще се справи с трудната задача. Биографията му обаче по-скоро повдига нови съмнения след напускането на досегашния шеф на столичното парно Кремен Георгиев. За кратко Александров е бил директор на "Стомана индъстри", а преди това е работил за "Ойлтанкинг България" и е отстранен след съмнения за нанесени финансови щети (повече по тази тема вижте тук).

На фона на всичко това сега от Александров се очаква да започне да изплаща натрупаните над 130 млн. лв. към "Булгаргаз", за да може то на свой ред да се разплаща с "Газпром", както и да предприеме мерки за стабилизирането на компанията, която между другото е едно от възможните решения за справянето на проблема със замърсяването на въздуха в София - използването на парно не отделя прахови частици. Задачите изглеждат невъзможни, както и досега, но все пак има разлика - за пръв път има признаци за по-голяма откритост в управлението на "Топлофикация София" и се работи по конкретни мерки за спасяването й.

Загуба, дълг и пак загуба

Новоизбраният директор на столичното парно Александър Александров смята, че дружеството е в сравнително добро финансово състояние, но отчетът към 30 септември, с който "Капитал" разполага, показва друго. Натрупани са нови 88 млн. лв. загуба, а дълговете вече надхвърлят 883 млн. лева. По този повод Сашо Чакалски, който е бивш директор на топлофикацията и настоящ член на надзорния съвет на дружеството казва, че проблемът не е в размера на дълговете, а в това дали се обслужват редовно. "Дългът е структуриран така, че към момента се обслужва. А и дружеството е добре капитализирано, поради което не бива да се спекулира с фалити и несъстоятелност", заяви той при изслушването пред общинските съветници.

Основно "Топлофикация София" дължи пари на Българския енергиен холдинг - около 600 млн. лв. Те като цяло не са критичен проблем, тъй като холдингът е изцяло държавен и може да си позволи да не получава плащания навреме или да отписва част от задълженията като несъбираеми, както става ясно от финансовите му отчети. По-големият проблем са просрочията към "Булгаргаз", които по последни данни са близо 140 млн. лв. Държавният газов доставчик има спешна нужда от тези средства, за да прави на свой ред плащания по договора с "Газпром". Александров обяви, че преди седмица били преведени 16 млн. лв., а 50 млн. лв. от задълженията са по авансова фактура за ноември.

Истината обаче е, че "Топлофикация София" просто не може да покрива разходите си. В последните години дружеството е успяло да постигне над 90% събираемост на сметките си, което означава, че приходите му са почти на максимума. Въпреки това около 100 млн. лв. по фактурите за природен газ не могат да бъдат платени всяка година. Сумата за 2018 г. бе прехвърлена като задължение към БЕХ, но сега подобен ход не се предприема.

Решенията на този хроничен проблем са две - или увеличаване на приходите през цената на парното и топлата вода или оптимизиране на разходите и промяна на бизнес модела. Първото е неприемливо както от политическа, така и социално-икономическа гледна точка. За второто обаче се изисква професионален мениджмънт, който не просто взима заплати, а и работи реално. Доколко сегашните директори на "Топлофикация София" могат да реформират дружеството е трудно да се каже.

Възможните решения

Валентин Терзийски, който е член на надзорния съвет на дружеството, обясни, че откакто е назначен (през февруари тази година) работи по изготвянето на стратегия за оздравяване на компанията. По думите му вече е извършен технически одит на всички съоръжения на топлофикация, направени са предпроектни проучвания, подготвен е и финансово-икономически модел за необходимите инвестиции. Целта е привличането на професионален мениджмънт не само от национален, но и от световен мащаб. "С оглед на това поканихме за партньор Европейската банка за възстановяване и развитие, като в момента сме в процес на подготовка на договор за верификация на изготвените досега документи от "Топлофикация София". Следващият етап включва подготовка на самия проект и изработване на правила за международния конкурс за мениджмънт", обясни Терзийски.

Най-общо казано, проектът, който трябва да бъде представен през март 2020 г., предвижда изграждането на нови мощности за производство на електроенергия - общо 300 МВт. За сравенение - наличните сега съоръжения са с капацитет 239 МВт. Това е важно, защото топлофикацията трудно може да започне да печели от парното отопление. Основният източник на печалба е именно произведената като допълнителна дейност електроенергия - за нея държавата в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране дава преференциална цена (значително по-висока от тази на енергийната борса).

"Съоръженията, които сега се експлоатират от дружеството, са от миналия век. Те са с технология, която е с по-нисък коефициент на ефективност", обясни Терзийски. Освен това при 3.5 млн. МВтч топлинна енергия "Топлофикация София" произвежда 750 хил. МВтч ток, тъй като в годините е пропусната възможност да се инвестира в инсталации за комбинирано производство и сега това е една от причините за лошото финансово състояние на компанията. При всички останали топлофикации в страната съотношението ток - парно е 1:1.

Точно затова според Терзийски една от основните цели е да се изградят допълнителни мощности, които да бъдат включени в комплексното разрешително и да увеличат три пъти производството на електроенергия. По този начин "Топлофикация София" ще се превърне в генерираща мощност, съизмерима с централите в комплекса "Марица-изток" - към момента от продажбата на ток се получават около 120 млн. лв. на година, а след увеличението на мощностите обемът ще достигне 400 млн. лв.

"Освен печалба това ще свали и цената на самата електроенергия - от сегашните 199.60 лв./МВтч на 160 лева, а на топлинната – от 95.60 лв./МВтч на 88 лева", обясни още Терзийски.

Вече са извършени оценки на възможностите на четирите площадки на "Топлофикация София" и съответните документи са предадени за одобрение в екоминистерството. През декември ще се поиска от Министерството на енергетиката да изчисли ефективността на новите централи, което след това да послужи пред Комисията за енергийно и водно регулиране за определянето на преференциални цени под условие. Това според Терзийски е нужно, за да може да се определи възвращаемостта на проекта. Инвестицията се оценява на 500 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени от бъдещия частен професионален мениджър или чрез банкови заеми.

До реализацията на този проект обаче ще минат поне четири години, и то ако има политическа воля за това и бъдат осигурени нужните средства. При всички случаи обаче ще е важно как точно ще се продава въпросната електроенергия. Сега дружеството ползва посредници и пропуска да реализира по-големи приходи от самостоятелното си участие на борсата.

Посредникът Ковачки

Само допреди няколко седмици въпросът с посредника на "Топлофикация София" при продажба на електроенергия - свързания с Христо Ковачки търговец "Гранд енерджи дистрибюшън", изглеждаше като загадка за Столичната община. Нито съветниците на ГЕРБ, нито кметът Йорданка Фандъкова вземаха отношение по него, въпреки че търговецът на ток е избран без конкурс, получава енергията на минималната възможна цена и я препродава на борса, от което общинско дружество пропуска да реализира сериозни печалби. Също така освободеният преди две седмици директор на столичното парно Кремен Георгиев е бивш служител на Христо Ковачки и поради това съмненията за обслужване на частния вместо обществения интерес се засилват.

Сега новият изпълнителен директор Александър Александров изненадващо обяви още в експозето си пред общинските съветници, че единият от договорите с "Гранд енерджи дистрибюшън" изтича на 15 декември и ще бъде обявен конкурс за нов, в който ще могат да се включат всички участници от пазара на ток. Другият договор с посредника на Ковачки е до средата на следващата година, като заявката е, че и той ще бъде подновен след конкурс. "Разработваме правила и методика за провеждането на прозрачен търг, които още следващата седмица ще бъдат публикувани на сайта на дружеството", каза още Александров.

От дискусията обаче стана ясно, че към края на септември "Гранд енерджи дистрибюшън" е било натрупало 12.3 млн. лв. дългове към "Топлофикация София", като в същото време общинското дружество е платило през второто и третото тримесечие на годината общо над 1.3 млн. лв. за извършените от търговеца на ток услуги. Или казано иначе, въпреки че посредникът не си плаща навреме, все пак получава договореното си възнаграждение. По думите на Александров още миналия петък половината от 12-те милиона са били погасени след негово настояване, а за останалите 6 млн. лв. имало договорка да бъдат платени до началото на декември.

Интересно е и обяснението на Валентин Терзийски за решението "Топлофикация София" да продава електроенергията си чрез търговец, вместо да прави това сама, след като има лиценз за такава дейност. "Това е най-консервативният вариант, който е и на малко рисков", казва той и обяснява, че прякото участие на енергийната борса изисква квалифицирани кадри, които дружеството няма как да си позволи да наеме, тъй като взимали заплати "от порядък над 12 - 15 хил. лв.". При което обаче общинският съветник от "Демократична България" Владислав Панев попита дали потенциалната печалба от продажбата на тока на по-високите борсови цени не би покрила тези заплати? Отговорът, както казва и Терзийски, е въпрос на управленско решение.

Засега обаче заявки да се върви в посока към премахване на посредниците няма. Единствената промяна е, че за тази роля ще има състезание, от което общинската фирма само може да спечели.

Алтернативни възможности

Освен избирането на търговец на ток с конкурс и провеждането на процедура за привличане на частен мениджър-инвеститор, се работи и за диверсификацията на горивото за "Топлофикация София". Едната възможност е да се търсят различни на "Булгаргаз" доставчици на природен газ, който формира около 70% от разходите на столичното парно. Това звучи добре на думи, особено като се изтъкне значително по-ниската цена на газа по европейските борси. На практика обаче не е толкова лесно осъществимо, тъй "Топлофикация" трябва да разполага с достатъчно свободни пари, за да плати цялата алтернативна доставка в срок - за разлика от държавната "Булгаргаз" никой няма да търпи сегашните просрочия.

Другата възможност е да се търси диверсификация през оползотворяването на RDF отпадъци от столичния завод за боклук. Тази седмица Европейската комисия одобри финансирането за изграждане на такава инсталация, при което случването й вече изглежда необратимо, въпреки екологичните съображения срещу този проект. Това обаче ще има минимален ефект върху "Топлофикация София", тъй като може да замени максимум 10% от консумацията на природен газ, която е в размер на 300 млн. лв. на година.

Разбира се, преди всичко трябва да бъде направен критичен преглед на всеки един разход в дружеството. Новият директор Александър Александров обещава именно това: "Бихме могли да постигнем стабилизиране на дружеството и да обърнем тренда в положителна посока", казва той. А дали думите му ще се превърнат в дела ще стане ясно само след няколко месеца.

Темата накратко
 • Общинското дружество продължава да влошава финансовото си състояние и вече е в критично състояние.
 • Ръководството твърди, че има възможност за оздравяването му, която обаче ще представи публично през март догодина.
 • Шансовете за успех зависят най-вече от желанието и контрола на Столичната община.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


3 коментара
 • 1
  olg05611268 avatar :-|
  olg05611268

  Циркът с топлофикация е голям на фона на почти милиард лв дългове... Доколкото ми е известно настоящата рокада е поради разместване на слоевете на влияние в енергетиката.

  Варненското трибуквие намести своя човек тук. В другата статия за биографията можете да видите как ще си го държат на къс повод. След две седмици няма да е самоковският преуспял енергиен лидер, а просто някоя от трибуквените фирми.

  Ако решат да спрат парното и топлата вода посред зима на 1млн. софиянци, ще я закъсат текущите управляващи, гарантирано...

 • 2
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Разбира се, отново (както се е случвало) ще се стигне до финансиране от бюджета на държавата. Целия народ ще плаща за парното на софиянци.

 • 3
  zop54499002 avatar :-?
  zop54499002

  Аз проблем друг виждам, при 3700 Мв. топлинна мощност, ако половината... 1/3 дори на ток стане, какво правим с мариците?
  Дорде газът само руски, а въглищата родни....става - диверсификацийка.
  Ама ако престане да е само руски и София сама си произвежда ток и топло и сама газ си купи...фантазиии н'екви си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход