Пъзелът на енергийния преход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пъзелът на енергийния преход

За планираното голямо намаляване на емисиите на CO2 в Европа е нужно удвояване и дори утрояване на дела на електричеството

Пъзелът на енергийния преход

Как Европа може да постигне декарбонизация на икономиката си, като заложи на електричеството

5951 прочитания

За планираното голямо намаляване на емисиите на CO2 в Европа е нужно удвояване и дори утрояване на дела на електричеството

© Shutterstock


За автора

Кристиан Руби е генерален секретар на Асоциацията на електроенергийната индустрия в Европа Eurelectric.

Европа се опитва да намали отрицателното въздействие на изменението на климата, като си постави цели за декарбонизация в различни сектори на икономиката. Амбицията е до 2030 г. емисиите на CO2 да бъдат намалени с 40% спрямо 1990 г., но новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да вдигне летвата дори още по-високо. Нейното намерение е емисиите да бъдат намалени с 50-55% през 2030 г., а през 2050 г., или след само тридесет години, Европа да достигне т.нар. климатичен неутралитет.

До 2045 г. производството на ток трябва да се съсредоточи във възобновяемите източници и ядрената енергия.

Тази амбиция за декарбонизация значително ще преобрази живота и бизнеса. Едно от решенията, които могат да спомогнат за постигането на въглероден неутралитет на европейската икономика, е увеличаването на дела на електроенергията в крайното потребление на енергия. За да се случи толкова голямо намаляване на емисиите CO2, е нужно удвояване и дори утрояване на дела на електричеството. Това означава значителни инвестиции, четиридесет пъти повече електрически автомобили на пътя, масово използване на електрически термопомпи за отопление в цяла Европа и електрификация на различни индустриални сектори.

Със сигурност в този процес всяка държава - членка на ЕС, трябва правилно да оцени националните си реалности, включително инвестициите, които вече са направени и които допринасят за енергийната сигурност, като същевременно работи за постигането на целите за опазване на околната среда. Освен това всяка държава членка следва да проявява активност в ЕС, когато тези теми се обсъждат на съответните нива. Факт е, че вече съществуват надеждни и по-ефективни алтернативи за отопление на домовете, за приготвяне на храни и за захранване на превозните средства. Освен това през последните години разходите за тях значително намаляха. И с още по-масовото им използване този тренд ще продължи до степен, в която няма да има смисъл да се инвестира в традиционни, замърсяващи активи. Точно затова не е пресилено, ако се каже, че неутралната въглеродно електроенергия е жизнената сила на декарбонизираната европейска икономика.

Как да постигнем правилния преход?

Сега държавите - членки на ЕС, имат много разнообразен енергиен микс и различни отправни точки в енергийния преход. Затова няма единно решение, което може да се реализира изведнъж и да направи прехода за една нощ. Но с конкретни средства и целенасочени политики бихме могли да направим този преход възможно най-гладък за всички. В началото на декември 2019 г. например ЕК обяви намерението си да въведе механизъм за справедлив преход в размер на 100 млрд. евро в Многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 г. Въпреки че тази сума надхвърля с 5 млрд. евро препоръката на Европейския парламент, тя все още не е в съответствие с реалните инвестиционни нужди. Европейските региони, които разчитат на въглища или на въглеродно интензивни отрасли, се нуждаят от цялата ни подкрепа за смекчаване на различните ефекти на енергийния преход. Важно е да се гарантира, че тези средства ще бъдат правилно насочени към областите, които се нуждаят най-много от тях.

Голям дял от емисиите на CO2 в момента обаче е свързан с производството на електроенергията, поради което и самият сектор трябва да претърпи трансформация. Плановете са да бъде постигната пълна декарбонизация на електроенергия до 2045 г. Дотогава производството на ток трябва да се съсредоточи във възобновяемите източници и ядрената енергия. Те биха могли да представляват до 80% от микса на електроенергия, а останалата част да се покрие от въглеродно неутрални топлинни активи.

За да стигнем дотам, европейските фондове трябва да спомогнат за преквалифицирането на миньорите и трансформирането на въглищните региони, да подпомогнат инвестициите в чисти мощности, да дадат възможност на новите технологии и инфраструктура. Финансирането от ЕС ще бъде от решаващо значение за преодоляването на икономическите и социалните въздействия на прехода.

Въпрос на кадри

По пътя към въглеродния неутралитет електроенергийните компании ще се нуждаят от широк набор от нови умения и квалифицирани работници, за да ускорят внедряването на ВЕИ, да актуализират електроразпределителните мрежи, да дигитализират процесите и да ускорят електрификацията на транспорта, жилищното строителство и индустрията. Точно затова на пазара на труда, който се развива с бързи темпове, трябва да се справим с пропуските в уменията с целенасочени програми за обучение.

В Европа разликата в уменията на хората е истински проблем и ако не се вземат мерки, рискуваме да изпаднем в недостиг на стотици хиляди компетентни работници още преди 2030 г. Затова е от съществено значение да се гарантира развитието на ориентирани към бъдещето умения и квалификации, изисквани от енергийната система. В този контекст от голямо значение ще бъде наличието на адекватна национална законодателна рамка, както и регулаторна подкрепа за усилията на бизнеса.

Промяната при хората

Постигането на необходимата степен на електрификация зависи и от активната ангажираност на домакинствата. Според последното проучване на Евробарометър 93% от европейците смятат изменението на климата като реален проблем, а 84% смятат, че трябва да се предостави повече публична финансова подкрепа на чистите енергии. Въпреки това гражданите остават силно сдържани към увеличаване на личните си разходи и към изграждането на нова инфраструктура. Време е да обясним на потребителите, че електрификацията е решение, което ще направи енергийното снабдяване в Европа по-ефективно, сигурно и достъпно. Сега всяка седмица ЕС харчи повече от 5 млрд. евро за внос на изкопаеми горива. България внася 100% от петролните си горива и над 90% от природния газ.

Тъй като разходите за технологии, базирани на възобновяеми източници, продължават да намаляват, замяната на изкопаеми горива с въглеродно неутрална електроенергия може да се възприеме и като значителна печалба чрез намаляване на разходите на потребителите. Освен това електрификацията спестява енергия, тъй като предоставя еквивалентни услуги с по-малко влагане на първична енергия. Електрическите превозни средства и електрическите термопомпи например са по-ефективни от техните горивни аналози, дори и когато се отчитат загубите от трансформацията на мощност.

Конкретно електрическите превозни средства имат ефективност на преобразуване 80-90% от батерията до колелата в сравнение с 20-30% за двигатели с вътрешно горене. Погледнато обективно, то позволява на електромобилите да изминат три до четири пъти по-голямо разстояние със същото количество енергия. В отоплителния сектор пък термопомпите могат да загряват помещения или водата с високи коефициенти на работа - за всеки киловат консумирана електроенергия се генерира около 4 кВт топлина. Това ги прави 7 или дори 8 пъти по-ефективни от конвенционалните котли.

Данъчна настройка

Удвояването или дори утрояването на дела на електроенергията в крайното потреблението на енергия и пълното декарбонизиране на производствения микс ще окажат значителен натиск върху сектора. Но ние сме решени да постигнем това заедно с индустриалните сектори, властите, гражданите. ЕС трябва да внедри амбициите за климата в нова перспективна индустриална стратегия, която същевременно трябва да запази конкурентоспособността ни. Тази стратегия трябва да обвързва финансирането, иновациите, дигитализацията, електрификацията и декарбонизацията.

Не на последно място, политиците следва да приведат правилата за данъчно облагане на енергията и цените на електроенергията към целите на ЕС в областта на климата. Настоящите системи за данъчно облагане не отразяват в пълна степен негативните ефекти на изкопаемите горива, което означава, че замърсяващите енергийни носители все още мога да се доставят на по-ниски цени. Успоредно с това през последните 10 години данъците и таксите върху електроенергията се увеличават средно с над 70% в Европа. Тези въпроси трябва да бъдат разгледани спешно от лидерите на ЕС. Европейската Зелена сделка трябва да предлага възможност за осигуряване на равнопоставеност между енергийните превозвачи, отразявайки действителните им емисии.

За автора

Кристиан Руби е генерален секретар на Асоциацията на електроенергийната индустрия в Европа Eurelectric.

Европа се опитва да намали отрицателното въздействие на изменението на климата, като си постави цели за декарбонизация в различни сектори на икономиката. Амбицията е до 2030 г. емисиите на CO2 да бъдат намалени с 40% спрямо 1990 г., но новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да вдигне летвата дори още по-високо. Нейното намерение е емисиите да бъдат намалени с 50-55% през 2030 г., а през 2050 г., или след само тридесет години, Европа да достигне т.нар. климатичен неутралитет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  lji25617358 avatar :-|
  simChо

  до 2030 г. емисиите на CO2 да бъдат намалени с 40% спрямо 1990 г., но новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да вдигне летвата дори още по-високо. Нейното намерение е емисиите да бъдат намалени с 50-55% през 2030 г., а през 2050 г., или след само тридесет години, Европа да достигне т.нар. климатичен неутралитет."
  ---------------
  "Голям дял от емисиите на CO2 в момента обаче е свързан с производството на електроенергията, поради което и самият сектор трябва да претърпи трансформация. Плановете са да бъде постигната пълна декарбонизация на електроенергия до 2045 г. Дотогава производството на ток трябва да се съсредоточи във възобновяемите източници и ядрената енергия. Те биха могли да представляват до 80% от микса на електроенергия, а останалата част да се покрие от въглеродно неутрални топлинни активи."
  -----------------
  Да!

  И малка България тръгна по този път ..
  Но разни платени тролове спират Ковачки , да не ползва Алтернативните Горива ..

 • 2
  lji25617358 avatar :-|
  simChо

  ЕС пое по революционен път

  Обяви т.нар. "алтернативни горива" за въглеродно-неутрални!
  И сега, съвсем скоро в ТЕЦ няма да се горят изкопани от Земята неща .. въглища, природен газ и т.н.

  А съвсем други неща!
  И така ще е вече!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK