ТЕЦ "Марица-изток" 2 ще вложи 350 хил. лв., за да намали азотните оксиди

Централата ще се опита да подобри "горивния процес" и да намали изхвърляните в атмосферата вредни емисии

ТЕЦ "Марица-изток" 2 е сред топ замърсителите и генерира колосални загуби, но въпреки това продължава да работи с подкрепа от държавата
ТЕЦ "Марица-изток" 2 е сред топ замърсителите и генерира колосални загуби, но въпреки това продължава да работи с подкрепа от държавата    ©  Надежда Чипева
ТЕЦ "Марица-изток" 2 е сред топ замърсителите и генерира колосални загуби, но въпреки това продължава да работи с подкрепа от държавата
ТЕЦ "Марица-изток" 2 е сред топ замърсителите и генерира колосални загуби, но въпреки това продължава да работи с подкрепа от държавата    ©  Надежда Чипева

Държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2, която редовно попада в различни класации за замърсяването на въздуха, ще инвестира 350 хил. лв. без ДДС в система за подобряване на горивния процес и намаляване на емисиите от азотен оксид (NОx).

Обществената поръчка за целта е публикувана на 27 декември, като от документите става ясно, че новата система ще обхване петия енергоблок на централата. Предвижда се въвеждането на "алгоритми, измервания и управление на клапи за въздух с цел подобряване на горивния процес и намаляване на емисиите от NOx".

Държавната ТЕЦ изисква от кандидатите да са изпълнили поне една идентична или сходна услуга през последните три години. Срокът за получаване на оферти е 5 февруари, а документите ще бъдат отворени на следващия ден.

Обречена да губи

ТЕЦ "Марица-изток" 2 е сред най-замърсяващите централи у нас, като освен NOx в процеса на работа се отделят огромни количества фини прахови частици и въглероден диоксид. Именно заради необходимостта от закупуване на квоти за CO2 емисиите през последните години финансовото състояние на централата се влоши драматично и към момента тя е на ръба на фалита - по последни данни от края на септември 2019 г. дълговете са над 1.5 млрд. лв., а непокритата загуба надхвърля 800 млн. лв.

Правителството чака одобрението на Брюксел, за да отпусне спасителното увеличение на капитала чрез преобразуването на 600 млн. лева дълг към Българския енергиен холдинг, който е принципал на държавното дружество.

Началото на края

От представения в края на миналата година Национален план за енергетиката и климата до 2030 г. стана ясно, че правителството се готви да затвори постепенно въглищните централи в периода 2025 - 2030 г. Причината за това, от една страна, са европейските екологични изисквания, но, от друга, има съмнения, че така се цели освобождаването на място за мощностите на АЕЦ "Белене".

Но ТЕЦ "Марица-изток" 2 ще се сблъска със сериозни трудности още преди това, тъй като страната не е договорила с Брюксел механизъм за капацитети, който би могъл да гарантира дейността на централата. А и все още не е получена дерогация за въглищните ТЕЦ, която да им позволи да замърсяват повече от допустимото. Отделно - миналото лято ЕК за втори път предяви иск срещу България пред Съда на Европа заради замърсяването на въздуха и това, че в страната трайно се превишават допустимите норми.