Кадрова криза може да обхване АЕЦ "Козлодуй"

Над 780 специалисти си тръгват от централата до пет години, а нови квалифицирани специалисти липсват

Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде най-остър към 2025 г.
Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде най-остър към 2025 г.    ©  Анелия Николова
Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде най-остър към 2025 г.
Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде най-остър към 2025 г.    ©  Анелия Николова

Само след няколко години АЕЦ "Козлодуй" може да се окаже изправена пред сериозен проблем с осигуряването на кадри. До 2025 г., предстои пенсионирането на над 780 специалисти, което е 22% от персонала на централата.

Става въпрос най-вече за работници, заети пряко в експлоатацията и ремонта на двата блока, заемащи ръководни позиции и притежаващи огромен ръководен, административен и експлоатационен опит. Това става ясно от въпрос на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев до енергийния министър Теменужка Петкова, в който народният представител иска да разбере как ще се обезпечи работата на централата.

Проблемът е, че ядрени специалисти се намират трудно, а квалифицирането им конкретно за работа в двата енергоблока на АЕЦ "Козлодуй" става бавно. Поради което спешни мерки за решаването на проблема трябва да се вземат още сега.

Досега подобна систуация в ядрената централа не е имало, тъй като в голямата си част наемането персонал и квалифицирането му е станало още преди 35 години, като през годините "изтичането на кадри" е било незначителено и не е имало проблем за обезпечението им.

Сега ситуацията е друга, тъй като процесът по пенсиониране на основната част от персонала е започнал през 2015 г. и предстои да се засили през идните пет години, когато ръководството на централата ще се наложи да се раздели със стотици свои служители.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че от миналото лято централата е обявила постоянен прием на документи за работа по 31 приоритетни специалности от висшето образование. Предоставят се и стипендии на студенти с ангажимент за работа в централата, след като завършат висшето си образование. От 16 години АЕЦ "Козлодуй" има и стажантска програма. Дали това ще е достатъчно, за да се заместят напускащите обаче, не е ясно. Също така липсва и стратегия за това как ще се осигурят кадри за бъдещата АЕЦ "Белене", ако действително бъде построена. Прогнозите са, че за безопасната й експлоатация ще са необходимите поне 5000 специалисти.

Още от Капитал