🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конкурсът за търсене на нефт и газ в блок "Терес" ще започне до края на 2020 г.

Подготвено е и стартирането на процедура за блок 6 "Омуртаг", разположен край Търговище

Министър Петкова и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов се надяват България да увеличи дела на собствения си добив на газ
Министър Петкова и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов се надяват България да увеличи дела на собствения си добив на газ
Министър Петкова и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов се надяват България да увеличи дела на собствения си добив на газ    ©  Георги Кожухаров
Министър Петкова и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов се надяват България да увеличи дела на собствения си добив на газ    ©  Георги Кожухаров

След няколко неуспешни опита през тази година държавата отново ще се опита да намери компания, която да сондира за наличие на нефт и газ в блок "Терес" в Черно море. В момента Министерството на енергетиката разработва книжата за провеждане на конкурс за търсенето и проучването на бъдещото находище, след което ще започне реалното събиране на офертите. Това става ясно от информация на ресорния министър Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос.

След приключването на всички съгласувателни процедури и обявления в Европейския вестник конкурсните книжа за "Терес" ще са готови за закупуване до края на годината. Процедура за избор на фирма бе одобрена от правителството миналата година, след като преди това на няколко пъти се провали.

Досега - само неуспех

Блок "Терес" е с площ 4032 кв. км. Той се намира точно до блок "Хан Кубрат" (бившия "Силистар"), в който работят от Shell в партньорство с австралийската Woodside (30%) и испанската Repsol (20%).

В периода 2002 - 2007 г. британската Vintage Petroleum International имаше разрешение да работа на "Терес" и е провела ограничени проучвания. По-късно, през 2013 г., бе направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 "Терес", но оферти от потенциални инвеститори така и не дойдоха и конкурсът бе прекратен.

По-късно - през 2015 г., интерес заявиха осем компании, но нито една от тях не внесе документи за това. Една от причините за неуспеха бяха тежките условия като изисквания за работа и банкови гаранции, които им поставя държавата.

Друга възможност

Подготвено е и стартирането на конкурс за блок 6 "Омуртаг", разположен край Търговище. Общата площ, предвидена за проучване, е 2828 кв. км и включва 2/3 от територията на Търговищка област и малки части от още четири области - Велико Търново, Шумен, Разград и Сливен.

Много вероятно е обаче и този конкурс да удари на камък. През 2014 г. например областната управа в Търговище даде поредното си отрицателно становище за проучването заради липсата на яснота какви методи ще бъдат използвани при сондажа.

Доставки

През 2019 г. за пръв път в България бяха направени доставки за втечнен природен газ от други различни източници, в това число и от САЩ. От юни до декември 2019 г. "Булгаргаз" е купил от алтернативни доставчици над 403 млн. куб.м газ – около 14% от пазара в страната. За януари 2020 г. доставените количества втечнен природен газ от други източници, извън договора с "Газпром", ще са 100 млн. куб.м газ.