Каква е прогнозата за прогнозните сметки за парно

Нова наредба се очаква да сложи край на проблемите с такса "сградна инсталация", но има съмнения, че текстовете ще сработят

   ©  Надежда Чипева

Ще реши ли новата наредба за топлоснабдяването един от основните му проблеми - разпределението на сметките за сградна инсталация? Според Министерството на енергетиката проектът прецизира разпоредбите, свързани с дяловото разпределение, но за част от експертите това не е така. На същата позиция е и омбудсманът Диана Ковачева, според която новата наредба няма да гарантира справедливо разпределение на сметките за парно. Причината - в проектонаредбата липсват нови предложения по отношение на това как се формира дяловото разпределение в сгради - етажна собственост. Документът "не дава на гражданите дълго търсената и очаквана справедливост, а именно фактуриране на консумираното количество топлинна енергия въз основа на действителното потребление най-малко веднъж годишно - принцип, залегнал в Закона за енергетиката", се казва в становище на омбудсмана. Едно от възможните решения на проблема дава инж. Огнян Винаров:

От началото на тази година България е задължена от европейските директиви да внедри "Интелигентните измервателни системи" за дистанционно ежедневно и ежемесечно отчитане на разхода на топлинна енергия. Трябва да отпаднат прогнозните сметки, изравнителните сметки, топлинните счетоводители, законово нерегламентираните отношения между съседите в сградите с режим на етажна собственост, както и между тях и топлофикационните дружества.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове