Двойно повече електроенергия е внесена в страната през януари

Производството на ток намалява с над 15%, като при ВЕЦ спадът е около 50%

Много производители планират ремонти, а това ще затвърди новия профил на България като нетен вносител на ток
Много производители планират ремонти, а това ще затвърди новия профил на България като нетен вносител на ток    ©  Юлия Лазарова
Много производители планират ремонти, а това ще затвърди новия профил на България като нетен вносител на ток
Много производители планират ремонти, а това ще затвърди новия профил на България като нетен вносител на ток    ©  Юлия Лазарова

България продължава да внася значително повече ток, отколкото изнася, показват данните на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). За периода от началото на годината до 2 февруари страната ни е внесла 570 684 мВтч, което е със 108.21% повече в сравнение със същия период на м.г. От друга страна, износът на електроенергия спада с около 33.67% спрямо януари 2019 г. до 507 749 мВтч. Това показва, че заради високите борсови цени у нас на компаниите им излиза по-евтино да купуват електроенергия от чужбина.

В същото време потреблението на електроенергия в страната се понижава с над 4.5%, което може да се обясни със значително по-топлия януари.

Кой как работи

Данните на ЕСО показват още, че през този период производството на електроенергия е паднало с малко над 15% спрямо м.г., като много от централите не работят на пълни обороти. И днес например държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи с половината от мощността си.

Заради сухото време пък ВЕЦ-овете регистрират 47.48-процентов спад в производството. Този спад в производството на зелен ток не може да се компенсира въпреки, че вятърните и соларни централи отчитат около и над 50% ръст на дейността си. Причината е, че ВЕЦ са отговорни за над две трети от ВЕИ енергията в страната.

За евентуален проблем заради сушата заговориха и от Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). Председателят й Мартин Георгиев смята, че трайната липса на вода ще се отрази върху цените, тъй като енергията от ВЕЦ ще трябва да бъде заместена от друг, по-скъп източник.

Цените

Цената на електроенергията в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса за днес 4 февруари е 43.25 евро/мВтч, като по-скъпо е единствено в Сърбия, където токът на пазара върви по 44.88 евро/мВтч. Най-евтино е в Германия и Франция, където електроенергията се продава за почти 28 евро/мВтч.

Цената в Гърция е 47.89 евро/мВтч, но в южната ни съседка, както и в тази за Италия (40.09 евро/мВтч) са включени различни такси, които в цените, посочени за останалите държави, не са.