"Булгаргаз" планира понижаване на цената на газа с 2.52%

Дружеството ще коригира искането си до месец предвид очакваната развръзка в преговорите за по-ниски цени с "Газпром"

Засега "Булгаргаз" планира прогнозна цена от 42.93 лв./MWh през второто тримесечие
Засега "Булгаргаз" планира прогнозна цена от 42.93 лв./MWh през второто тримесечие    ©  Анелия Николова
Засега "Булгаргаз" планира прогнозна цена от 42.93 лв./MWh през второто тримесечие
Засега "Булгаргаз" планира прогнозна цена от 42.93 лв./MWh през второто тримесечие    ©  Анелия Николова

С 2.52% по-ниска цена на природния газ за второто тримесечие смята да поиска "Булгаргаз" от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Днес компанията обяви намерението си за промяна на цената, а идния месец ще внесе официално искането си към регулатора. Дотогава обаче общественият доставчик може да постигне предоговаряне на договора с "Газпром", което се очаква да осигури отстъпки до 30% от цените.

"Очаква се до края на февруари 2020 г., двете страни да се споразумеят и цената на природния газ за българския пазар да бъде значително намалена", пишат в съобщение от "Булгаргаз". Ако такова бъде постигнато, ще се внесе изцяло ново искане за новите тарифи до КЕВР.

Засега "Булгаргаз" планира прогнозната цена да бъде 42.93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с първото тримесечие това е намаление е с 1.11 лв./Mwh. Промяна в тези минимални размери обаче няма да засегне цените на парното и топлата вода, тъй като за да се случи това, корекцията при газа трябв да е над 5%.

Финалните преговори за новите цени се проведоха с огромно закъснение миналата седмица във Виена. Разговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" идват в резултат от антимонополното дело на ЕК срещу руската компания. Единствено България все още не успява да постигне по-ниски цени на природния газ. Миналата година това постигнаха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.