До 50% по-ниска цена на руския газ за България прогнозират руските медии

"Газпром" наистина е готов да промени формулата за ценообразуване, но отсъпката едва ли ще е толкова голяма

Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи
Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи    ©  Анелия Николова
Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи
Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи    ©  Анелия Николова

До две седмици трябва да стане ясно какви ще са новите параметри на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставка на руски газ в страната. Очакванията досега бяха, че планът максимум е да се стигне до споразумение за отстъпка в размер на 30% от цената, но руският вестник "Комерсант" обяви днес, че България може да постигне с 50% по-ниска цена на природния газ в хода на преговорите си с "Газпром". Това според изданието ще стане чрез промяна на формулата, по която се изчисляват цените в момента.

"Комерсант" цитира свои източници, а от "Газпром" са отказали официална позиция за това докъде са стигнали разговорите. По информация на "Капитал" пък формулата ще включва не само петролните индекси, както досега, а и спотовите цени на газа на централноевропейските борси. Именно от съотношението между двата показателя ще зависи и размерът на отстъпката. В момента борсовите цени са изключително ниски и при по-голяма тежест във формулата ще доведат до по-голяма отстъпка.

Пак по информация на "Капитал" пробив в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" сега има заради натиск от Брюксел за скорошно изпълнение на поетите от руската фирма ангажименти по споразумението с ЕК след антимонополно дело. Още през миналата година нови, по-ниски цени получиха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Но не и България, която в момента продължава да купува руския газ на двойно по-високи цени спрямо редица европейски държави.

Сметки

"Комерсант" отбелязва, че България може да постигне значителен напредък по отношение на цените и те могат да се понижат до 140 долара за 1000 кубични метра. Източници на "Капитал" пък посочват, че независимо от конкретния размер отстъпката ще важи със задна дата - най-вероятно от август 2019 г. А това означава, че "Газпром" ще трябва да връща надплатените през изминалите месеци суми, които се изчисляват на десетки милиони долари.

Големият въпрос тук е какво ще реши Комисията за енергийно и водно регулиране за тези средства. Единият вариант е да бъдат определени като надвзет приход за "Булгаргаз" и съответно да се компенсират чрез бъдещата цена на газ за вътрешния пазар, която регулаторът ще определи. Това е най-лесното, но и най-неправилно решение. Много по-добре би било КЕВР да излезе с ново ценово решение със задна дата, с което да промени цените не само на "Булгаргаз", но и на топлофикационните дружества. По този начин върнатите от "Газпром" средства ще могат да стигнат до крайните клиенти.

Скромен пазар

Руският вестник се спира и на опитите на българското правителството да осигури алтернативни на руските източници на газ. "България от есента ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар", пише "Комерсант".

България не е най-значимият клиент за "Газпром", но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканото намаление, смятат експерти на "Газета".

На практика истинската диверсификация на доставките ще се постигне след изграждането на газовата връзка с Гърция, по която до българския пазар ще може да стига газ от Азербайджан, както и LNG от бъдещия терминал на Александруполис.

Още от Капитал