Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Проверка след проверка в ТЕЦ-ове на Ковачки

На 4 септември 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка в "Топлофикация - Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Сливен" и ТЕЦ "Брикел" за нерегламентирано горене на отпадъци. Повод за проверката тогава бе постъпил сигнал от ДАНС.

Пет месеца по-късно няма данни за констатирани нарушения от тази проверка. Но в четвъртък, Върховната административна прокуратура съобщи, че е възложила на министъра на екологията да извърши незабавна проверка в същите, свързани с Христо Ковачки централи, за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, внесени от страни от ЕС.

Планът за ТЕЦ "Марица изток 2": наливане на стотици милиони, но пак загуба

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" ще продължи да трупа загуби дори да се изпълни планът за оздравяването й, който е изготвен от ръководството на дружеството. Това става ясно от модела за бъдещото функциониране на централата, с който "Капитал" разполага.

Накратко се предвижда поредна операция дълговете към БЕХ да се преобразуват в капитал, което поне на хартия значително ще подобри финансовите показатели на дружеството.

След това се предлага спешно да се вземат нови мерки, така че "да се осигурят оперативни приходи в достатъчен размер за нормалното функциониране на дружеството, както и запазване или намаляване на остатъчния дълг към БЕХ". Последното се изразява в административно изкупуване на електроенергия по непазарни цени, без да се правят оптимизации.

Цената на електроенергията в България отново е най-високата в Европа

България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса на 9 февруари бе 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.

В съседните Румъния и Сърбия постигнатите тарифи за електроенергията са съответно 37 и 38 евро/мВтч. Дори в Гърция, която традиционно е най-скъпият пазар поради включени допълнителни такси в борсовата цена, стойността тока за 9 февруари е по-ниска от тази в България - 50 евро/мВтч.

В Западна Европа пък енергията е още по-евтина - в Германия бяха постигнати стойности от 1.57 евро/мВтч, а във Франция - 14.7 евро/мВтч.

Бизнесът поиска оставки заради борсовата цена на тока

Официално искане за оставки в енергетиката заради високата цена на електроенергията отправиха четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. В декларация бизнесорганизациите настояват за смяна на ръководството на БЕХ, държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 и на Българската независима енергийна борса.

В същото време Министерството на енергетиката обяснява високата цена на електроенергията в неделя със събития на борсите в Румъния и Унгария и не вижда проблем в българските производители и платформата за търговия.

"Булгаргаз" планира понижаване на цената на газа с 2.52%

С 2.52% по-ниска цена на природния газ за второто тримесечие смята да поиска "Булгаргаз" от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Компанията обяви намерението си за промяна на цената, а идния месец ще внесе официално искането си към регулатора. Дотогава обаче общественият доставчик може да постигне предоговаряне на договора с "Газпром", което се очаква да осигури отстъпки до 30% от цените.

Засега "Булгаргаз" планира прогнозната цена да бъде 42.93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с първото тримесечие това е намаление е с 1.11 лв./Mwh. Промяна в тези минимални размери обаче няма да засегне цените на парното и топлата вода, тъй като за да се случи това, корекцията при газа трябв да е над 5%.

До 25 млрд. евро може да струва преходът на България към нискоемисионна енергетика

Между 20-25 млрд. евро се очаква да струва на България преходът към нискоемисионна енергетика. Данните бяха представени на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Страната ни вече се намира в енергиен преход, заяви Антон Иванов от минния форум.

Намаляването на производството на енергийните мощности ще отвори дупка в енергийния ни баланс в периода 2025 - 2030 година, посочи Иванов.

"Ще се наложи спиране на рудници и това ще доведе до натиск върху производството на ток от въглища", прогнозира експертът. Въглищните централи обаче могат да бъдат заменени от парогазови централи, смята той.

"Топлофикация София" е натрупала рекорден дълг от 200 млн. лв. към "Булгаргаз"

Около 200 млн. лв. са текущите задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". Те са се увеличили почти двойно от есента насам, което означава, че общинското дружество не е плащало фактурите си през зимата. Въпреки това директорът Александър Александров смята, че дълговете ще бъдат погасени до юни. "В момента обслужваме абсолютно регулярно задълженията си към "Булгаргаз" и към БЕХ", обясни той.

На този фон "Топлофикация София" обяви намерението си до следвщата година да купува от борсата не по-малко от 50% от количеството природен газ, което ползва годишно. Не е ясно обаче от къде ще идва този алтернативен газ и най-вече как ще се плащат тези доставки, след като дружеството изпитва остър недостиг на средства.

До 50% по-ниска цена на руския газ за България прогнозират руските медии

До две седмици трябва да стане ясно какви ще са новите параметри на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставка на руски газ в страната. Очакванията досега бяха, че планът максимум е да се стигне до споразумение за отстъпка в размер на 30% от цената, но руският вестник "Комерсант" обяви, че България може да постигне с 50% по-ниска цена на природния газ. Това според изданието ще стане чрез промяна на формулата, по която се изчисляват цените в момента.

По информация на "Капитал" пък формулата ще включва не само петролните индекси, както досега, а и спотовите цени на газа на централноевропейските борси. Именно от съотношението между двата показателя ще зависи и размерът на отстъпката.

КПКОНПИ видя конфликт на интереси при бившия шеф на НЕК

Бившият шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев е бил в конфликт на интереси през 2017 и 2018 г. Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), но самото решение все още не е публикувано.

Казва се само, че като изпълнителен директор на НЕК и член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Илиев е гласувал серия от документи, сред които отчети, доклад за дейността на НЕК и изпълнение на бизнес програмата на дружеството, при което биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК.

Валери Симеонов оттегли поправката за малките ВЕЦ-ове

След серия от критики и протест пред парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов оттегли предложението си ВЕЦ-овете, които се намират в защитените територии, да имат право на водоползване.

Промените предвиждаха малките около 43 водноелектрически централи да получат право да подновят разрешенията си за водоползване от реките, тъй като в момента за това има забрана, въведена в Закона за водите преди 10 г. заради общественото недоволство от безконтролното изграждане на централи и изкупуването на тока им по преференциални цени.